FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anikkka_1982
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Cze 19, 2013 12:22 pm Temat postu: badanie usg |
|
|
witam
chcialabym sie dowiedziec czegos wiecej o wyniku badania usg dzis mialam robione przez moja ginekolog ale w zasadzie niczgo konkretnego sie nie dowiedzialam a jedynie zyje w strachu ze dolega mi cos powaznego
usg dopochowowe torbiel hypoechogenna 4,29 X4,41 w łacznosci z janikiem
i co dalej dostalam skierowanie do szpitala i tam maja zdecydowac co dalej boje sie ze to cos powaznego pani doktor nic mi nie wytlumaczyla a ja zyje w strachu... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pasta
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 31 podziękowań w 31 postach
|
Wysłany: Sro Cze 19, 2013 4:30 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze Pani doktor powinna Pani udzielić szczegółowych informacji na temat Pani stanu zdrowia. Określenie torbiel hypoechogenna jest określniem ultarsonograficznym i mówi że gęstość tkanki jest niższa niż przeciętna i może to być np. płyn, czyli np torbiel prosta,. W jajniku ciągle powstają i znikają twory torbielowate i jest to zjawisko fizjologiczne Tylko duże torbiele mogą stwarzać problem. Zapewne skierowanie jest po to, aby mogła zostać Pani objęta fachową opieką wraz z przeprowadzeniem dalszej diagnostyki. Z pewnością potrzebny będzie komplet badań, aby zdecydować co dalej. Czasami lekarze odczekują, gdyż torbiele czasami same zanikają. Z kolei jeżeli lekarze stwierdzają, że mogą zagrażać i samoistnie się nie wchłoną wówczas usuwają chirurgicznie zmiany.
Radziłabym jednak pójść do innego ginekologa i jeszcze raz zrobić usg dopochwowe, zawsze lepiej powtórzyć badanie w przypadku jakichkolwiek zmian. Wówczas też proszę pokazać lekarzowi ostatnie wyniki.
W każdym razie proszę zachować spokój
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|