Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
updown
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Wrz 12, 2006 9:30 pm Temat postu: Białaczka?! Profilaktyka... potrzebna pomoc |
|
|
czesc,
chcialem sie zapytac jakie badania mam wykonać zeby miec 100% pewnosci ze nie jestem chory na białaczke? w wieku dzieciecym mialem troche problemow z watroba, przelezalem m-c w szpitalu i ostatecznie zdiagnozowano hiperbilirubine z ktora za pan brat zyje do dnia dzisiejszego. jak na ironie po rzuceniu palenia na przelomie lipca i sieprnia stan mojego zdrowia pogorszyl sie, przejrzalem zasoby internetu w celu skojarzenia moich dolegliwosci z jakas konkretna choroba. zaniepokoiło mnie to ze białaczka czesciowo objawia sie tym co u mnie wystepuje (ból glowy, spadek masy ciała, zmeczenie, dziwne zaczerwienie skóry wystepujace po kąpieli). robiłem juz morfologie, ktora wedlug lekarza wyszła bardzo dobrze. czytalem ze jesli w organizmie rozwija sie bialaczka to morfologia od razu wykazuje jakies nieprawidlowosci. wykonano takze alat-badanie zwiazane z wydolnoscia wątroby-ktore rowniez wyszlo w normie. troche mnie to uspokiło ale nie daje mi to zadnej pewnosci. w najblizszym czasie planuje usg. sam nie wiem, moze jestem przewrazliwiony, w zasadzie kazdą tą dolegliwosc moge czyms usprawiedliwic, ostatnio przechodzilem na prawde parszywy okres zycia-mnostwo stresow, brak komfortu psychicznego. z kolei zeby odwrocic uwage od zlych mysli czesciej niz zwykle balowalem i na prawde intensywnie uprawialem sport. moglo dojsc do zwyklego przemeczenia organizmu, tak czy inaczej prosze o porady dotyczace dalszej profilaktyki.
Temat przenosze w odpowiednie miejsce
Mala_mi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
aanekk1
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 1:43 am Temat postu: Białaczka - temat zbiorczy |
|
|
WItam wszystkich
Mam pytanko czy ktoś wie jakie badania są potrzebne do wykrycia białaczki??I które parametry w morfologii krwi mogą sugerować e tej chorobie?dziękuje za wszystkie odpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 3:45 pm Temat postu: |
|
|
z morfologii to układ białokrwinkowy w zależności od rodzaju białaczki. ważny jest układ granulocytowo-monocytowy i limfoidalny. w ostrych występuje dodatkowo niedokrwistość i małopłytkowość.
a dalej badania specjalistyczne: ocena cytomorfologiczna, cytochemiczna, antygeny.
i jeszcze objawy jakie się odczuwa. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tomakeo
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 3:13 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chcesz wiedzieć w 100 % że to nie białaczka powinieneś zrobić badanie krwi z rozmazem, wtedy na pewno będziesz miał 100 % pewność ... a co do twoich objawów to, jest wiele czynników wpływających na ten stan w jakim się teraz znajdujesz , przy białaczce występuje :
-bladość
-ospałość
-ciągłe zmęczenie
-ból brzucha spowodowany powiększeniem narządów na które naciskają zarażone komórki. (wątroba, śledziona)
-utykanie bądź niechęć do chodzenia spowodowana bólem mięśni
-częste krwotoki wynikające z małej ilości płytek krwi w organizmie
-krwiomocz, krew w kale
-krew jest jasnego odcienia
-długo utrzymująca się gorączka (szczególnie u dzieci)
-spadek aktywności fizycznej
-zlewane poty, szczególnie podczas wysiłku i w nocy
-uczucie rozbicia
-może pojawić się duszność i kołatania serca
Więc nie ma co się obawiać to co masz to może jakaś tylko anemia. Możesz podać wyniki badania krwi ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
marcin4133
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 11:48 pm Temat postu: przewlekła białaczka szpikowa |
|
|
Witam
Mam 31 lat i jestem chora na przewlekłą białaczkę szpikowa od trzech miesięcy. Nie umiem sobie z tym poradzić i nie umiem żyć z tym "paskudztwem" , choć wiem ,że musze żyć dla moich małych dzieci. Szukam wsparcia wśród ludzi chorych na białaczke
Temat przenosze w odpowiednie miejsce
Mala_mi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fox0410
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 10:10 pm Temat postu: |
|
|
mam podwyższone leukocyty i neutrofile. czy to oznacza ze mogę być chora bo takie dostałam informacje |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dagmara84
|
Wysłany: Sro Sty 11, 2012 10:39 pm Temat postu: jakie wyniki krwi przy bialaczce |
|
|
witam ostatnio robilam morfologie poniewaz wyskoczylo mi pelno sinaikow na nogach i czerwonycch wybroczynow.morfologia wyszla dziwnie plytki krwi34 G/l MPV nie maa zadnego wyniku i jest obok wykrzyknik mnoncyty podwyzszone MCV zanizone i MCH zanizone troche reszta niby jest ok czy przy takich wynikach krwi mozliwe jest podejrzenie bialaczki/
Dodano po 2 minutach:
witam ostatnio robilam morfologie poniewaz wyskoczylo mi pelno sinaikow na nogach i czerwonycch wybroczynow.morfologia wyszla dziwnie plytki krwi34 G/l MPV nie maa zadnego wyniku i jest obok wykrzyknik mnoncyty podwyzszone MCV zanizone i MCH zanizone troche reszta niby jest ok czy przy takich wynikach krwi mozliwe jest podejrzenie bialaczki/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|