Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anetaaa_ Spamer
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Maj 11, 2014 10:18 pm Temat postu: |
|
|
ostatnio słyszałałam pogląd żeby probiotyk brać dopiero po skończeniu antybiotyku, ktoś tak stosował? Ja zawsze zachowuję odstęp czasowy ale daję probiotyk i antybiotyk |
|
Powrót do góry |
|
|
|
flurka Spamer
|
Wysłany: Pon Maj 12, 2014 12:30 pm Temat postu: probiotyki |
|
|
Też tak słyszałam, ale tez podaję w trakcie antybiotyku ale ważne jest żeby i po leczeniu podawać probiotyk. Wtedy odbudowuje się i wzmacnia flora bakteryjna. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetaaa_ Spamer
|
Wysłany: Wto Maj 13, 2014 2:11 pm Temat postu: |
|
|
też zawsze daję razem z antybiotykiem tylko robię godzinę, dwie przerwy. Staram się też zawsze po antybiotyku 2 tygodnie jeszcze podawać acidolac |
|
Powrót do góry |
|
|
|
flurka Spamer
|
Wysłany: Sro Lip 30, 2014 3:22 pm Temat postu: Probiotyk |
|
|
Wiele osób mówi, że najważniejsze aby nie podawać jednocześnie z antybiotykiem, godzinę czy dwie po ja tak podaję. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetaaa_ Spamer
|
Wysłany: Pon Sie 04, 2014 3:30 pm Temat postu: |
|
|
przez pół życia żyłam w przekonaniu że to wszystko jedno kiedy się bierze probiotyk, ale lekarz mnie uświadomił że jest inaczej |
|
Powrót do góry |
|
|
|
malinka77
|
Wysłany: Wto Sie 05, 2014 1:00 pm Temat postu: |
|
|
Najlepiej w trakcie i jeszcze tydzień po, bo organizm jest "wyjałowiony" po antybiotyku. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anulka29
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2014 9:42 pm Temat postu: |
|
|
probiotyk osłonowy brać trzeba w trakcie antybiotykoterapii, choć u mnie ostatnio po antybiotyku wystąpiła biegunka, brałam orsalit na uzupełnienie płynów i elektrolitów i jeszcze jedno opakowanie probiotyku, aby zadbać o prawidłową mikroflorę jelit, można jeść jogurty i kefiry, ale zawierają one znacznie mniej probiotyku niż te kupione a aptece, u kobiet też jest ważne by brały probiotyk ginekologiczny kiedy biorą antybiotyk |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dominika c.
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2014 5:14 pm Temat postu: |
|
|
To czy można probiotyki przyjmować razem z antybiotykiem czy w odstępnie zależy pewnie od ich składu. Tribiolac który stosuję podobno ma jakieś drożdże, które są niewrażliwe na antybiotyki i można je brać jednocześnie, bez zachowania przerwy, tak wyczytałam w necie. I opakowanie 20 tabletek ma wystarczyć na antybiotykoterapię oraz okres po niej - czyli 7 dni antybiotyku i 2 tygodnie po. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
MonikaT
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2014 1:20 pm Temat postu: |
|
|
dominika c. napisał: | To czy można probiotyki przyjmować razem z antybiotykiem czy w odstępnie zależy pewnie od ich składu. Tribiolac który stosuję podobno ma jakieś drożdże, które są niewrażliwe na antybiotyki i można je brać jednocześnie, bez zachowania przerwy, tak wyczytałam w necie. I opakowanie 20 tabletek ma wystarczyć na antybiotykoterapię oraz okres po niej - czyli 7 dni antybiotyku i 2 tygodnie po. |
Nie umiem się przekonać do probiotyków z drożdżami przez moje skłonności do grzybic..... Nawet chleb kupuję bezdrożdży ech ale to fakt, biorę inny probiotyk (kobiecy ale do łykania - Lacibios femina to na nim jest dokladnie napisane, że godzinę przed antybiotykiem lub 3 po, ale jak najbardziej w trakcie antybiotykoterapii). Potem już może być z apóźno. Nie raz tak dostałam grzybicy przez antybiotyki... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Polar
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2015 11:50 pm Temat postu: |
|
|
Mi osobiście na biegunkę klasyczną czy przy przeziębiebiu najlepiej pomaga węgiel tylko nie jedna czy dwie tabletki, ale 8-12 tabletek na raz - tak jak pisze w ulotce. Większość ludzi nie czyta ulotek weźmie dwie tabletki i potem wygaduje że węgiel nic nie daje, a to niestety taki marketingowy bajer producentów że kupujesz opakowanie 20 tabletek, a ono tak naprawdę wystarcza na 2 razy. Czasem żeby porządną biegunkę pogonić to wręcz trzeba mieć 2-3 opakowania.
Druga dobra sprawa to elekrolity do picia, ale też ważne by stosować zgodnie z instrukcją, kupić sobie miarkę (przeważnie 200ml), a nie rozrabiać na pałę w "szklance wody" i pić powoli.
Stoperan - nie polecam, chyba że w podróży w nagłych wypadkach gdy nic innego nie ma pod ręką. Mnie po nim strasznie brzuch boli, zresztą on nie leczy tylko blokuje doraźnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|