FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kwiatuuuszek
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Kwi 27, 2013 7:37 pm Temat postu: BÓL KOLANA PO WYPADKU |
|
|
Witam,
Mam problem z kolanem. Wszystko zaczęło się od wypadku rowerowego, który miał miejsce ponad pół roku temu. W wyniku wypadku ucierpiało moje kolano, jak i ręka w której straciłam czucie.
Ręką jest już ok, lecz mam problem z kolanem. Robiłam RTG - nic nie wykazał. Byłam początkowo zwolniona z wf, obecnie mam ograniczone ćwiczenia.
Noga przy wyższym wysiłku (czasami jest to 200 m przejścia, czasami 2-3 km, bądź same chodzenie po szkole) powoduje bardzo silny ból w kolanie, opuchnięcie kolana, kostki jak i stopy . Jest to uczucie rwania. Ból promieniuje do stopy, jednak zdarza się że promieniuje na całą nogą.
Muszę dodać, że jak wystąpi ten ból, to czasami kuleję, ponieważ nie mogę nogi wyprostować. Zdarzyło mi się nawet kilka razy, że w ogóle nie mogłam zgiąć nogi.
Obecnie mam problemy ze zginaniem kolana, ale na pewno są już mniejsze niż na początku. Jak dotknę ręką kolana to czuję trzeszczenie kości w kolanie. Po wypadku odczuwam dość często zimną nogę (tą po wypadku), słabo krew krąży.
Co to może być? Proszę o poradę
Ps. JEstem zapisana znów do ortopedy za 1,5 miesiąca. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mała02
|
Wysłany: Sob Kwi 27, 2013 11:10 pm Temat postu: |
|
|
mam ważne pytanie, czy po wypadku byłaś z nim (kolanem) na pogotowiu?
Dodano po 3 minutach:
ponieważ ogólnie mam tą samą sytuację (tzn tak mi się zdaje że będzie taka sama). 3 lata temu podczas przygotowań do zawodów skręciłam kolano. Chirurg olał sprawę. Teraz mam chondromalację kolana, do tego cystę podkolanową i czekam na planowaną operację.
Jeśli jednak mam porównać czy może to być podobny przypadek potrzebuję informacji czy byłaś z tym na pogotowiu i co powiedział lekarz? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kwiatuuuszek
|
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 5:37 pm Temat postu: |
|
|
Tak, byłam na pogotowiu.
Lekarz stwierdził, że z nogą wszystko jest ok. Zadarcia, napuchnięta noga zniknie z czasem. Bardziej skupili się na mojej ręce.
Dopiero 4 miesiące po wypadku zrobiłam usg kolana, które nic nie wykazało, a ból jak był tak jest..
Byłam raz u ortopedy, powiedziałam że noga mnie boli, promieniuje. On na to, że to minie z czasem...
Nawet dodatkowych badań nie zlecił.
Kazał mi jeszcze przykucnąć, gdzie ja nogi zginać nie mogłam. Dał zwolnienie na miesiąc z wf. Po czym musiałam ćwiczyć na wf. Oczywiście ćwiczenia miałam ograniczone.
Wczoraj byłąm znów u lekarza. Pobiegałam trochę po boisku, wróciłam do szatni(w szkole) i noga zaczela promieniować, puchnąć, i nie moglam jej zgiac.
Nalezy podkreślić, że tylko chwilę pobioegałam, uważałąm na siebie, nie wywróciłam się.
Kolano i kostka opuchnięta. Twardy mięsień uda. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mała02
|
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Zastosuj się do próbnych ćwiczeń, które Ci wysłałam. Zobaczymy później co dalej |
|
Powrót do góry |
|
|
|
iza_joa Zbanowany
|
Wysłany: Wto Lip 09, 2013 2:15 pm Temat postu: |
|
|
moze powinienes skonsultoeac to jeszcze raz z lekarzem [reklama] a jak nie to może rehabilitacja? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
natalija32
|
Wysłany: Pon Mar 03, 2014 9:23 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli te ćwiczenia nie pomogą, to nie zostaje nic innego, jak rehabilitacja. |