Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Black_Fox
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 2:48 pm Temat postu: Bole brzucha,gazy,biegunki - POMOCY !! |
|
|
Witam mam 20 lat 175cm wzrostu i waze 56kg. Mam bardzo uciazliwy problem otoz sa to bardzo czeste bole brzucha towarzyszace im biegunki oraz gazy. Problemy z zoladkiem mialem w sumie od dziecka dosc czesto bolal mnie brzuch po zjedzeniu czegos ciezkiego i w przypadku stresu. Aktualnie problem bardzo sie nasilil rok temu trwal cale wakacje teraz zaczal sie jakos od Stycznia i trwa do teraz. Baedzo czesto burczy,wierci(tak jakby bulgotanie) mi w brzuchu. Jem jak na swoja wage stosunkowo duzo ale mimo wszystko nie moge przytyc, mysle ze to szybka przemiana materi oraz palenie papierosow. Zawsze podczas lub po spozyciu alkoholu dostaje biegunki dlatego ograniczylem alkohol nie pije praktycznie wogole a jesli juz to 1-2 piwa. Sportu nie uprawiam, staram omijac sie ciezkie potrawy typu kebab, frytki, chipsy, pizza itp. Bylem u lekarza rodzinnego ktory stwierdzil ze moze to byc nadzerka na zoladku, dostalem leki oslonowe na miesiac lecz niestety efektu nie ma zadnego(kuracje juz skonczylem). Odbylem badanie krwi i moczu lecz lekarz nie stwierdzil zadnych zmian. Pilnie prosze o pomoc problem jest bardzo dokuczliwy !!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 8:19 pm Temat postu: |
|
|
a może cierpisz na syndrom jelita drażliwego?
objawy by mi się zgadzały.
poza tym- dobrze by było wykonać gastroskopię i badania kału na pasożyty i lamblie.
jeśli ogólny nie będzie w stanie Ci pomóc idź do gastrologa (niestety nie wiem czy do niego potrzebne jest skierowanie) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Rozczochrana
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 9:38 pm Temat postu: |
|
|
ja mam zespół jelita drażliwego i mam identyczne objawy, musisz jednak najpierw wykonać badania o których pisze gosia, bo może to coś innego np. jakiś pasożyt którego łatwo wytępić i będziesz miał spokój |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Black_Fox
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Maj 30, 2009 7:06 am Temat postu: |
|
|
a moge wiedziec jak wyglada leczenie zespolu jelita drazliwego ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ewelina15253
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sob Maj 30, 2009 9:59 am Temat postu: |
|
|
Moja ciocia cierpi na syndrom jelita drażliwego. Musisz unikac stresu,
stosować odpowiednia diete - pokarm powinien być urozmaicony i bogaty we włókna roślinne. . Należy unikać potraw zawierających dużo węglowodanów, oraz tych co powodują gazy,czyli fasoli, kapusty, brukselki. Musisz przestać pic kawe i alkohol.
Moja ciocia stosuje tez jakies leki, ktore jej pomagają. Na bóle zaparciowe stosowuje środki antycholinergiczne, na biegunke nie wiem co ma:P ale na wzdecia zażywa dimetykon, cos takiego, wiem, bo moja siostra tez to miala. I w sumie to wszystko |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Aleksandraaa
Wysłał podziekowań: 4 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 10:54 pm Temat postu: pomocy,prosze o szybka odpowiedz,wazne |
|
|
mam pytanie. od jakis 2 tygodni mam problem z wyproznianiem. Mam ostatnio luźne stolce od 1-2 dziennie. nie siedze na kibelku dlugo wiec nie jest to chyba biegunka.jest to takie rozwolnienie.mozecie mi powiedziec co to tak naprawde jest biegunka? wspomne ze biore tabletki antykoncepcyjne. ktore przyjmuje rano w godz. 5.30-6.30 a wyprozniam sie ok 9.00 itd. Antykoncepcja jest zachowana? Czy to sa jednak biegunki? co moze byc przyczyną? moze byc to stres? odyzwiam sie zwykle normalnie i nie mialam wczesniej problemow z kwestiami jelitowymi .. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 7:57 am Temat postu: |
|
|
Aleksandraaa
W skrócie za biegunkę uważa się:zwiększoną liczbę wypróżnień,również większą ilość wypróżnień o konsystencji raczej płynnej,jeśli w stolcu pojawiają się inne formy jak krew,śluz czy nawet ropa a zmianom tym towarzyszą bóle brzucha.Jednak należy pamiętać,że przy stosowaniu anty.takie objawy mogą występować,więc nie mają nic wspólnego z biegunką. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Aleksandraaa
Wysłał podziekowań: 4 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 11:29 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje bardzo za odpowiedz a co moge kupic w aptece na luzne stolce? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 8:29 am Temat postu: |
|
|
Aleksandraaa
laktuloza(Lactulosum, Duphalac, Normase, Normalac) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tomakeo
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 10:36 pm Temat postu: |
|
|
Mam dokładnie to samo co ty. Też mam 175cm wzrostu i ważę 53kg. Nic mi nie pomaga... mam strasze kompleksy i depresje ;/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|