FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Qazxswedc
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2018 9:01 am Temat postu: Bóle głowy i pleców |
|
|
Witam. Mam 17 lat. Niecałe 4 tygodnie temu doznałem urazu głowy (uderzylem w drewnianą belkę znajdującą się nade mną) . Po dniu pojawił się dokuczliwy ból karku i głowy (głównie w okolicy potylicy, ale przenosil się też rzadziej do cienie i i skroni) w oraz ogólna senność, osłabienie organizmu. Źrenice równe, świadomość jak najbardziej w porządku. Po 3 dniach wylądowałem na izbie przyjęć. Stwierdzono naciagniecie mięśni szyjnych. Nie wykonano badań obrazowych. Rzeczywiście objawy po kilku dniach przeszły. Jednak tydzień temu bóle głowy i karku (nie takie mocne jak po urazie) i osłabienie powróciły. Dodatkowo momentami odczuwam ból w okolicy lędźwi, a przy gwaltowniejszych ruchach głową uczucie jakby przelewania w głowie. Podczas jedzenia czuję brak apetytu, jakbym miał zwymiotować.
Sytuacja mnie trochę niepokoi. Ciśnienie średnio 130/90, tętno ok. 90-95, brak gorączki. Czy może to być powiązane z tamtym wydarzeniem? Czy może być to coś poważnego? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lek.medicus
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 5 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2018 11:29 am Temat postu: |
|
|
tak przyczyną podanych objawów, może być uraz głowy po wypadku.
W takich przypadkach, wskazane wykonanie badań radiologicznych.
proszę skontaktować się ze swoim lekarzem rodzinnym (I kontaktu) i opisać objawy. lekarz powinien zlecić wykonanie badań radiologicznych. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowela
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2018 5:52 pm Temat postu: |
|
|
O tak, koniecznie idź wykonaj rentgen albo lepiej, tomografię głowy, żeby się nie okazało, że stoi za tym jakieś mikropęknięcie itd. Będziesz przynajmniej wiedzieć, co robić i jak leczyć oraz jak się oszczędzać. A dopóki nie pójdziesz do lekarza i będziesz czekać na wizytę, próbuj sobie ulżyć lekami przeciwbólowymi (ale nie super silnymi), na bóle stawów jak Orton Flex (https://www.apteka-melissa.pl/produkt/orton-flex-30-sasz,1922.html), wodą z cytryną, jak odczuwasz nudności i staraj się leżeć jak najwygodniej i nie nadwerężać kręgosłupa i szyi. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
makiz7
|
Wysłany: Czw Cze 07, 2018 8:36 am Temat postu: |
|
|
Dla samej siebie lepiej wykonać badania. Nie zawsze musi to być coś groźnego, więc nie ma co się bać. Ale lepiej o to zadbać wcześniej https://ranking.abczdrowie.pl/ jak już będziesz miała wyniki umówi się do specjalisty jakim jest dobry neurolog. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|