Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
asia29
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sob Paź 23, 2010 4:46 pm Temat postu: Brak ubezpieczenia zdrowotnego a ciąza |
|
|
Czy to prawda, że kobieta w ciąży i dzieci mogą korzystać z bezpłatnej opieki medycznej nie mając ubezpieczenia?
Gdzieś o tym czytałam, a w przychodni mówią że to niemożliwe, gdzie można uzyskać wiarygodne informacje na ten temat?
---Wind_of_hope---
prosze nadawac tytuly tematom bardziej sugerujace problem. tytuł zmieniłam. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
arpka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Paź 24, 2010 12:21 pm Temat postu: prawa pacjentów |
|
|
Też zawsze myslaam że pieczatka w legitymacji ubezpieczeniowej to jedyna przepustka do leczenia, że bez tego to nikt na ciebie nawet nie spojrzy. Sa jednak wyjątki właśnie te o których ty piszesz. Jeżeli chcesz miec pewnośc to Federacja na rzecz kobiet i planowania rodziny na swojej stronie ma podany telefon zaufania pod kórym przemiłe konsultanki (wiem bo z jedną taką ostatnio rozmawiałam ) potwierdzą twoje informacje, a może dopowiedza jeszcze coć cennego od siebie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
asia29
|
Wysłany: Nie Paź 24, 2010 5:43 pm Temat postu: |
|
|
Czyli jednak kobieta w ciąży nie musi być ubezpieczona, a wtedy może iść do lekarza każdej specjalizacji? A co to za konsultantki, czy te osoby są lekarzami, prawnikami? Bo idąc do przychodni najlepiej jakbym miała wydrukowane coś z jakiego regulaminu czy z jakiegoś kodeksu, nawet nie wiem gdzie takich rzeczy szukać. Żeby nie gadać z tymi babami tylko im walnąć na stół, żeby sobie poczytały. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
klaudia844 Spamer
|
Wysłany: Wto Paź 26, 2010 1:32 pm Temat postu: |
|
|
Kobiety w okresie ciąży, porodu i połogu mają prawo do bezpłatnej opieki medycznej i to bez względu czy są ubezpieczone, czy też nie.
Natomiast odnośnie wspomnianej federacji, to tam oprócz porad prawnych jak i rzeczowych informacji są psychologowie, którzy udzielają wsparcia psychicznego. Czasami jest tak, że człowiek zostanie źle potraktowany czy oszukany i według mnie bardzo dobrze, że istnieją takie darmowe telefony zaufania etc. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
asia29
|
Wysłany: Sro Lis 03, 2010 9:30 pm Temat postu: |
|
|
A jak byłam w liceum to robiłyśmy sobie jaja dzwoniąc z budki na darmowy telefon zaufania, a patrzcie jakie to jest przydatne.
No i faktycznie, zadzwoniłyśmy na ten telefon zaufania federacji, odpowiedzi na wszelkie nasze pytania były wyczerpujące i "po polsku".
Jak wpadłyśmy do przychodni i z grubej rury wyłożyłam kawę na ławę, od razu była inna rozmowa. Lekarz potem też się dziwił, że miałyśmy jakieś problemy.
Trzeba domagać się swoich praw, choć jak człowiek chory to nie ma ani siły, ani chęci aby się szarpać z "cudownymi" pracownikami służby zdrowia.
Ale dziewczyny jak macie jakieś wątpliwości dotyczące Waszych praw u lekarza zadzwońcie 22 635 93 92. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
miklepacz
|
Wysłany: Pią Lut 02, 2018 10:51 am Temat postu: |
|
|
Moja żona jest w ciąży. Na NFZ wiadomo, kolejki i brak zainteresowania się pacjentką. Zastanawiamy się nad wypupieniem jakiegoś pakietu, abonamentu aby mogła chodzić i nie musiała czekać w kolejkach. Pytanie czy warto i ile takie coś może kosztować? Dodam, że chodzi o Warszawę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
urm
|
Wysłany: Pią Lut 02, 2018 12:45 pm Temat postu: |
|
|
Musicie sobie sami przekalkulować. Jesli żona jest w ciązy to może się zdarzyć,że cena ubezpieczenia medycznego jakie zaoferuje Wam ubezpieczyciel będzie przekraczała koszta tego co byście wydali na leczenie prywatnie.
Za to polecam na pewno wykupic sobie ubezpieczenie na życie Do takiego ubezpieczenia mozesz podpiąć siebie, żonę. Potem z czasem i Wasze dziecko. Dzieki temu będziecie mogli otrzymać pieniadze z ubezpieczenia w trudnej sytuacji życiowej. Ciekawą ofertę ma Nationale Nederlanden. https://www.nn.pl/ochrona-plus |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|