Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mallutka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 6:21 pm Temat postu: Brzuch jak balon ! ;( |
|
|
Od pół roku mam problemy trawienne, a mianowicie rzadko bywam w toalecie żeby się opróżnić, pomimo tego, że zawsze odwiedzałam toaletę po każdym posiłku. Mój brzuch jest jak napompowany balon, twardy szczególnie po posiłkach. Często czuje ból (pieczenie) w dolnej części brzucha ;( Lekarz przepisał mi tabletki na pasożyty (lamblia) czułam się po nich lepiej, nie miałam już wielkiego brzucha i częściej bywałam w toalece. Kuracja została powtórzona ale niestety po pewnym czasie znowu mi to powróciło ;( Brałam rownież dużo tabletek zawierające błonnik ale bez skutku. Aktualnie biorę tabletki na rozluźnienie jelit + Colon C, ponieważ lekarz stwierdził, że "niby" mam przykurczone jelito...
Dodam również, że mam 19 lat jestem osobą bardzo aktywną fizycznie, staram się odżywiać rozsądnie jedząc owoce i warzywa, spożywając ciemne pieczywo. Nie wiem czy to może być coś związane z moimi problemami ale od paru miesięcy mam nieregularną miesiączkę, a czasami nawet jej nie mam przez dwa miesiące.
Bardzo proszę o pomocą! ;( |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dimedicus
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 7:22 pm Temat postu: |
|
|
mallutka
Zaczniemy od tego,jaki lekarz Cię leczy,jakie badania przeprowadzono?(proszę podać wszystkie oraz wyniki)Jakie leki zalecono?(wszystkie!)Czy przeprowadzono badanie gino.?Czy to są tylko wzdęcia?Czy występuje pieczenie w przełyku,duszności w klatce piersiowej,burczenie w brzuchu,uczucie przelewania,problemy ze stolcem? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mallutka
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 8:30 pm Temat postu: |
|
|
na początku leczył mnie lekarz ogólny w przechodni do której należę, przepisał mi furazonidol, nystatyne i metronizadol, następnie dostałam tylko jeden lek zastępczy (niestety nazwy nie pamiętam). Byłam u ginekologa który powiedział, że w takim wieku nieregularna miesiączka może sie zdarzac i, że to przejdzie ;/ Ostatnio byłam u gastroenterologa który przepisał mi Colon C oraz duspatalin retard. Miałam robione USG brzucha na którym nie wykazano żadnych zmian. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dimedicus
|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 10:05 am Temat postu: |
|
|
mallutka
Ale nie odpowiedziałaś mi na wszystkie pytania.Colon C proszę stosować 2 x dn na czczo(na pół godzony przed posiłkiem)Duspatalin retard
zastąpił bym lekiem z gr.Trimebutinum(Debridat,Debretin czy Tribux)
można też wdrożyć jako leczenieMeteospasmyl.Do tego Espumisan 4 x po 6kapsułek,wspomniany Colon oraz Acidolac
Na okres przejściowy dietę lekkostrawną z ograniczeniem używek,słodyczy,unikanie stresów,posiłki spożywać powoli w małych ilościach 5-6 x dn.Dużo pić wody mineralnej nie gazowanej. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mallutka
|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Pieczenia w przełyku ani duszności w klatce nigdy nie miałam. Największym problemem jest bardzo wzdęty brzuch oraz problemy ze stolcem ( jak już bywam w toalecie to kał jest twardy) czasami mam dziwne wrażenie ( może głupie co teraz napisze) jakby w brzuchu "wystrzeliwały bomby"
Colon jest przyjmowany dwa razy dziennie i w ciągu dnia pije ok 3 litrów wody |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dimedicus
|
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 9:53 am Temat postu: |
|
|
mallutka
Zastosuj to co zalecam,można się od czasu do czasu posiłkować syropem Laktulosum.
Muszę jeszcze zapytać czy czasem nie występują choroby tarczycy,hipokaliemia,hiperkalcemia? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 12:45 pm Temat postu: |
|
|
muszka tak dla wyjaśnenia:
hipokaliemia - obniżenie poziomu potasu we krwi mniejsze niz 3,6 mmol/l
hiperkalcemia - podwyzszenie poziomu wapnia we krwi _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mallutka
|
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Nigdy nie miałam żadnej z tych chorób.
Najbardziej podejrzewam, że przyczyną tego są pasożyty ;( ponieważ pod podaniu mi leków właśnie na pasożyty czułam się super, fakt, że trwało to niedługo ale poprawa była. Pare lat temu już byłam leczona na lamblioze. A teraz wybrałam już do końca przepisane ostatnio leki (duspatalin retard i Colon) i żadnej poprawy nie widze Zauważyłam również u siebie, że podczas nasilenia się tych dolegliwości czyli większe wzdęcia brzucha dostaje wysypki oraz takie strupki w głowie i jestem bardzo podrażniona, moze to ma coś w tym wspólnego... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dimedicus
|
Wysłany: Pon Mar 08, 2010 10:37 am Temat postu: |
|
|
mallutka
Jest wiele przyczyn takich objawów,dlatego wskazane jest wykonanie bardziej szczegółowych badan,miedzy innymi badanie krwi w kierunku tarczycy,hipokaliemii,hiperkalcemii czy badanie na pasożyty. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|