FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cesco
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 4:31 pm Temat postu: Burczenie, Gazy, Stolec, Brzuch |
|
|
Witam wszystkich forumowiczów!
Pewno powinienem udać się do lekarza. Jednak są przeciwko temu argumenty (lekarz rodzinny nie jest wybitnym specjalistą i zaiste nie da skierowania na badania o tak oraz na forum mogą być osoby z większą wiedzą).
Mój problem wygląda następująco. Może nie są to żadne objawy ani nic, ale lepiej spytać niż załować.
Czasami w ciągu dnia burczy mi w brzuchu, do tego dochodzą gazy oraz oddawanie stolca do dwóch razy dziennie. Niby nic, ale.
Stolec - czasami oddaje go do trzech. Ale martwi mnie to iż zrobie swoją potrzebe i za jakieś trzydzieści/czterdzieści minut musze z powrotem udać się do toalety by do końca się wypróżnić.
Nie zauważyłem w stolcu krwi, ropy, śluzu czy innych elementów. Jest on koloru brązowego. Kształt: kilka większych kawałków oraz małe kawałeczki (większe niż "bobki").
Burczenie w brzuchu. Dość niedawno towarzyszło mi to częściej jednak po odłożeniu nabiału(ser biały) jakby ustąpiło. Co nie zmienia faktu, że czasem jelita się odezwą. Dochodzi ono ze środka, prawej oraz lewej strony.
Gazy - wypuszczane do kilku razy w przeciągu doby. I przeważnie nie "śmierdzą".
Ponadto czasami czuje swędzenie w okolicach odbytu. Jest to chwilowe, czuje to przeważnie w ciągu dnia. Czasami również w chwili oddawania stolca.
Czasami od dłuższego siedzenia w np: samochodzie minimalnie boli po lewej stronie. To jest taki ból jakby ktoś lekko naciskał na np: dłoń. ( w skali od 0 do 10 - około 1 albo i mniej).
Nie wiem od kiedy mam te objawy. Może występowało to już wcześniej. Jednakże nie zwracałem na to uwagi. Dopiero po rozmowach z poszczególnymi ludźmi i wsłuchuwaniu się w ich opowieści o chorobach zwróciłem ku temu uwagę.
Moje dane: Mam 18 lat(rocznikowo 19 - Sierpień), Grupa krwi: Rh+0.
Alergia na kurza, roztocza, sierść kota i psa - z wszystkim mam kontakt. Jednakże alergia jest małego stopnia.
Dieta: przeważnie jadam: mięso drobiowe, ziemnaki, ryż, czekolade, banany, nektarynki, groch, fasola, masło, chleb razowy/sojowy, chleb biały, sałata, kapusta, marchewki, batony (snickers), ryż preperowany, koperek, pomidory, ser żółty, ser topiony, słodkie bułki(z marmoladą/serem białym), makaron, wszelkiego rodzaju zupy, przyprawy(oregano, pieprz, sole, papryka), jajka gotowane.
Alkohole - nie pijam. Ostatnio jedynie jeden kieliszek wódki oraz szampana na weselu. Wcześniej to w Czerwcu - jedno piwo Reds.
Papierosów nie pale, nie ćpam. Nie jadam również fast-food. Nie zażywam odżywek/sterydów/leków.
Pijam głównie wodę mineralną, herbatę(rano), magnez musujący(zawiera Mg+witamina B6 - ale odstawiłem). Czasami Coca-Cola. Woda wysokomineralizowana.
Czynnie uprawiam sporty: siłownia, bieganie, rower oraz pływanie.
Aktualnie również pracuje na budowie. W warunkach niesprzyjajacych do życia.
Sen od 6 do 9 godzin dziennie. Spać idę około 23-24. Wstaje zaś około godziny 6-7
Stres? Tak. W ciągu dnia czasami się zdenerwuje, ale nie mam życia bardzo stresującego. Każdemu czasami puszczają nerwy.
Ostatnie badania krwi: Grudzień 2009 - wszystko w jak najlepszej formie.
Czasami oddycham ustami (ma sens przy gazach oraz burczeniach?)
Bólów raczej nie odczuwam. Może czasami
Jeszcze chciałbym poinformować, że troszkę wszystko się uformowało. Stolec oddawany przeważnie teraz raz dziennie. Gazy są ale z reguły po zjedzeniu czegoś. Czasem zapachowe a innym razem już nie(zależne od jedzenia).
Czy według was wszystko jest w porządku. Jeżeli coś wygląda niejasno to proszę napisać, a wytłumacze.
I czy to nie jest nic poważnego ?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 4:50 pm Temat postu: |
|
|
Cesco
Twoje objawy mogą wskazywać na Zespół Jelita Drażliwego(IBS,ZJD)Ale też na pasożyty.Skłaniam się jednak do IBS.Badania wychodzą wówczas dobrze a dyskomfort występuje.Niektóre z tych produktów spożywanych nie są wskazane.Wskazana jest dieta lekkostrawna.
- niewielkie objętościowo posiłki, ale często (5-6 razy)
- posiłki o stałej porze, w spokoju i powoli
- umiarkowana temperatura potraw
- unikanie potraw ciężkostrawnych i wzdymających
- nie smażyć lecz gotować, dusić lub piec w folii
- unikanie dużej ilości przypraw szczególnie ostrych
- unikać używek typu alkohol,papierosy,kawa
- wskazany jest ruch(ćwiczenie,spacery)
Pić dziennie minimum 2 l wody mineralnej niegazowanej
Z leków dostępnych bez recepty Colon C(2 x dn przez 1 tydzień a następnie 1 x dn.na gazy Espumisan 4 x dn po 4-6 kapsułek.Na swędzenie w odbycie 1 opakowanie czopków na hemoroidy(2 x dn i po wypróżnieniu),nazwy nie podaję gdyż jest ich wiele(jak potrzeba podam) oraz do smarowania odbytu Clotrimazolum(w kremie) _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Cesco
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 10:42 am Temat postu: |
|
|
Może to nieco ważne, ale wcześniej miałem być może problemy z wydalaniem stolca ponieważ nie miałem możliwości wydalenia go i musiałem wstrzymwać przez pare godzin(brak w pracy jakichkolwiek warunków do zrobienia "potrzeby"). Wtedy też po porwocie do domu oddawałem stolec i po posiłku oddawałem kolejną "część".
Teraz jak już nie pracuje to oddaje raz dziennie i jest to normalny kał (czasami jeden/dwa duże kawałki, a czasami kilka większych).
Ponadto nie mam krwi, śluzu, ropy w kale. Nie mam wymiotów, biegunki. Silnych bólów po jedzeniu.
A czy to eliminuje z wojska to IBS ? (chociaż wątpie że to ta choroba). |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|