Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Isztar2
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 9:33 am Temat postu: chlamydia trachomatis ? |
|
|
witam, mam pytanie, czy chlamydia tego typu można zarazić się nie tylko przez kontakty seksualne? czy można np przez ślinę, przez pocałunek?
zrobiłam sobie z ciekawości badanie krwi i wyszło mi IgG ujemne i IgM lekko ponad normę (do 11 wynik wątpliwy a ja mialam 13).
Nie wiem czy powtórzyć to badanie krwi czy zrobić wymaz metodą PCR z szyjki macicy żeby sprawdzić czy wynik będzie dodatni czy ujemny czyli, żeby sprawdzić czy badanie krwi mówi prawdę czy się myli?
bo to niby oznacza jakieś nowe zakażenie, może ktoś wie jak nowe? 2 tygodnie, 2 miesiące czy więcej?
nie mam żadnych dolegliwości, poza bolącym gardłem.
P.s czytałam na innym forum, że tą chlamydią można się zarazić również w toaletach publicznych, w basenach, a nawet od kota, który na to choruje. Czy ktoś tutaj jest w stanie to potwierdzić? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 8:00 pm Temat postu: |
|
|
tak, to nie jest choroba którą można się zarazić wyłącznie poprzez kontakt seksualny.
pcr to najlepsza metoda potwierdzenia/wykluczenia zakażenia. jak Cię stać, to jasne, że warto zrobić _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Isztar2
|
Wysłany: Sro Maj 18, 2011 12:04 am Temat postu: |
|
|
witam, dzis odebralam wynik PCR na chlamydie, jest ujemny.
Tylko w takim razie o co chodzi z tym dodatnik wynikiem IgM? Ginekolog powiedzial mi ze w takim wypadku mam nie zwracac uwagi na badanie krwi, ale dlaczego moglo wyjsc sfalszowane? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kinga1234
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 4:01 pm Temat postu: Test na chlamydia trochomatis |
|
|
Wyniki krwi czasem są "sfałszowane" ponieważ mogą je zmieniać inne dolegliwości. Najlepiej jest wykonać sobie viola chlamydia test - to taki domowy test, który jest tańszy niż badanie z krwi i dokładniejszy, ponieważ próbkę się pobiera niejako ze "źródła" Mi sam lekarz ginekolog polecił mi zrobienie takiego testu. Wynik jest po 15 minutach i wtedy wiesz czy leczyć się na to czy trzeba szukać innej przyczyny. Ostatnio zastanawiałam się dlaczego lekarze tą chorobą tak bagatelizują? Przeważnie przez przypadek pacjenci dowiadują się, że to mają. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
agamm
Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 11:48 am Temat postu: |
|
|
chlamydią przenosi się nie tylko i wyłącznie przez kontakt seksualny-istnieje możliwość "złapania" jej na np. na basenie czy gorących źródłach. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|