Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Chore zatoki? POMOCY

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Laryngologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
siata

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Lis 18, 2011 6:22 am    Temat postu: Chore zatoki? POMOCY Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam
Od długiego czasu miewam problemy z nosem.
Zaczęło się trzy lata temu od ostrego zapalenia zatok.
Od tamtego roku często chorowałem na zatoki i używałem *bioparox.
Stosowałem go ok roku praktycznie w co miesiąc/dwa... Gdy choroba
powracała stosowałem go na swoją rękę... Później zaczełem brać
inne leki na własną rękę i często gdy maxymalny czas stosowania
wynosił 5 dni ja stosowałem lek przez ponad 2 tyg...

Dziś mój problem polega na tym że mam wiecznie przesuszoną błonę śluzową. Nie mogę się wysmarkać, wydmuchać kataru, mam sucho w nosie
i dziwne uczucie że jest on gdzieś zatkany mimo że oddycha mi się w miare swobodnie. Przy pochylaniu głowy boli mnie górna część czoła.
Kiedyś miałem gęstą zieloną wydzielinę dziś suchy nos i ból przy pochylaniu głowy.

Bardzo dziwną rzeczą jest to, że

jak zimą z dworu wchodzę do autobusu to w nosie robi mi się sucho i chwilę po tym oczy mi same łzawią.
jak w samochodzie latem ktoś włączy klime robi mi się sucho w nosie, zaczynam mróżyć oczami i zaczynają mi łzawić (równo miernie z zasychaniem w nosie). Zawsze mam zatkany nos takim suchym katarem i uczucie suchości w nosie.
Mam wiecznie katar. Czasami jezeli leze na prawym boku, prawa czesc nosa jest kompletnie zatkana natomiast
lewa wykazuje minimalna droznosc. W momencie kiedy zmieniam pozycje i obracam sie na lewy bok
dzieje sie dokladnie to samo tylko ze po lewej stronie. Czuje jakby wysuszenie sluzowki.

Niewiem już sam co robić, rozkładam ręce..
Gdy zatyka mi się nos czuję zdekoncentrowany i nie mogę się skupić i swobodnie myśleć. Cierpię przez to także na bezsenność, czuję że mnie tam coś męczy w tym miejscu, oprócz tego czuję zmęczenie fizyczne. Lekarz sam nie wie co zrobić specjalista zapisuje leki które nic nie pomagają i mnie zbywa...

Proszę o pomoc
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
sokrates

Ostrzeżeń: 1
PostWysłany: Nie Paź 21, 2012 10:50 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie wolno nadużywać leków obkurczających błonę śluzową tj. krople lub spray do nosa. Ich stosowanie jest skuteczne tylko przez kilka dni w ostrej fazie infekcji (nie dłużej niż 3-4 dni, gdyż mocno wysuszają śluzówkę), a ich nadużycie może wywołać nawrót dolegliwości ze zdwojoną siłą tzw. polekowy nieżyt nosa lub nieżyt naczynioruchowy nosa. Ich działanie polega na zmniejszeniu ilości wydzieliny, obrzęku śluzówek oraz uczucia zatkania nosa.

Aby przeciwdziałać nadużyciu kropli/sprajów wysuszających, należy równolegle stosować aerozole lub płukanki z wodą morską lub solą fizjologiczną oraz inhalację, które będą nawilżać wysuszoną śluzówkę nosa.

Kolejną wskazówką jaką mogę Ci zaproponować to nawilżacz powietrza, który jest szczególnie wskazany zimą, gdy działa centralne ogrzewanie. Jego stosowanie zapobiega wysychaniu śluzówek.

Musisz dużo pić najlepiej 2 litry dziennie wody mineralnej i przygotuje sobie syrop z czerwonej kapusty, który przyspiesza regenerację śluzówki nosa.

Więcej ciekawych porad znajdziesz tu http://www.leczeniepro.pl/2010/07/katar.html
Powrót do góry
czarnaewunia

PostWysłany: Nie Paź 21, 2012 5:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

spróbuj tabletki sinulan, ja je brałam na zapchany nos i podobne problemy są bardzo skuteczne, lekarz mi polecił, a wcześniej brałam sudefet, ale nie pomógł za bardzo
Powrót do góry
milexica

PostWysłany: Czw Wrz 22, 2016 11:49 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o zatoki, to pomocny może okazać się na przykład [zakaz reklam na forum] Sama zmagam się z zapaleniem zatok już któryś rok, i zazwyczaj mi pomaga. Ból głowy jest mniejszy, łatwiej też mi się oddycha.
Powrót do góry
Moras

PostWysłany: Wto Lip 17, 2018 8:16 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Może to po prostu zapalenie zatok? Dosyć częsta przypadłość jeśli chodzi o zatoki. Nie ma co zwlekać i lepiej od razu udać się do lekarza specjalisty. Na stronie http://www.chorezatoki.pl/chore-zatoki/ można poczytać więcej o zatokach i ich zapaleniu.
Powrót do góry
czarna.kruszynka00

PostWysłany: Wto Lip 17, 2018 7:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mnie niestety czeka usuwanie torbiela z zatoki ale bardzo się tego boję, niestety płukanie zatok i sterydy nie pomogły. Niestety co dzień muszę stosować krople do nosa aby móc zasnąć Sad
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Laryngologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1