Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emilka Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Wrz 2006 Posty: 5500
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
Skąd: z pokoju.
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 10:08 pm Temat postu: Ciekawe przepisy :) |
|
|
Czyli fajne nasze pomysły na dobre amu!
Kurcze, nie było takiego tematu az dziw. Przecież o jedzeniu można mówić bez końca
Ja ostatnio trochę eksperymentuję. Ostatnio zrobiłam zupę krem z roszponki a dzisiaj smieszną zupkę do której jeszcze dodalam grzanki czosnkowe.
Zupa z czerwonych warzyw
A przepis bardzo prosty:
składniki:
- mieszanka mrożonka frosty czerwone warzywa na patelnie
- koncentrat pomidorowy lub vaga śródziemnomorska
- czosnek (dałam 5 ząbków, bo lubię)
- jedna cebula
- sól, pieprz
- kostka warzywna
- vegeta (zawsze daję zwykłą do zup, ale tym razem dałam natur do mozzarelli i pomidorów, bo przyprawowo pasowała)
czosnek z cebulką podmażyłam na maśle, dodałam koncentratu pomidorowego, żeby się podusiło. w osobnym garnku mrożonka sie gotowała z kostka, vegetą, solą i pieprzem. dodałam czosnek i cebulę z koncetratem do zupy, wymieszałam, zblenderowałam i voila!
zazwyczaj jeszcze dodaję kawałki sera lazur lub innego pleśniaka, ale ten miesiąc kiepsko z kasą, więc sobie darowałam
a na krem z roszponki też dam przepis tylko później ;p _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_mi Przyjaciel forum
Dołączył: 12 Maj 2007 Posty: 3310
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 11:01 pm Temat postu: |
|
|
Ooo bardzo fajny pomysl - nawet jesli stanie sie ten temat popularny zostanie podwieszony
No to ja tez wytace swoje 5 groszy Przerpisa chaotyczny ale pisze z pamieci, po drugie mam go od znajomej - przekaz ustny wiec prosze o wyrozumialosc
Spagetti z serem
- 1 opakowanie fixa knorr spagetti 4 sery, albo ta wersja z brokulami (tez sie nada)
- kawalek parmezanu
- swieża bazylia. i oregano (no ewentualnie ususzone... ale lepiej swieze)
- czosnek wiadomo zalezy od tego co kto lubi 1-4 zabki
- pol butelki bialego wina polslodkie/polwytrawne
- pol torebki makaronu (tak na 2 osoby) sppagetti albo innego zalezy co kto lubi
- oczywiscie oliwa z oliwek
- kostka knorr taka do makaronu - z oliwa czy cos takiego
Makaron ugotowac aldente w osolonej wodzie wlasnie z ta kostka do makaronu.
Na rozgrzana patelnie wlac, oliwe i podsmazyc czosnek, + posiekane drobno ziola... gdy wszystko sie ladnie zarumieni wlac wino....i czekac az wiekszosc odparuje. Rownoczesnie fix "namieszac" i w momencie gdy winko ladnie odparuje wlac na patelnie. Czesc startego poarmezanu dodac do sosu na patelni. Mieszac do zageszczenia. Następnie wymieszac z makaronem posypac startym parmezanem ewentualnie mozna przybrac ziolami. Reszte wina wlac do kieliszkow i nic tylko jeść! smacznego! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
helloween Przyjaciel forum
Dołączył: 01 Maj 2006 Posty: 1008
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 12:59 am Temat postu: |
|
|
ja od dawna gotuje sam dla siebie
jako ze na tycie dobry przepis to duzo jedzenia wiec przedstawie cos co zasmakowalo koledze )mi tez) i mowil ze czasem mama lepszego nie robi..
ugotowac makaron
fix do rondelka
do tego woda, po wymieszaniu oliwa z oliwek i uwaga 2łyzeczki chili (slodkiego) (nie bojcie sie to naprawde dodaje smaku nie ostrosci)
zagotowac zmniejszyc gaz / ogien i wsypac.. posiekanego gotowanego kurczaka na ogniu trzymac jeszcze kilka minut
i wszystko wlac do makaronu gdzie juz mamy rozdrobnionego kuraka: )
Ogolnie na chyba cos 300ml wsypalem wieksze pol fixu i ok 100gr kurczaka (jeszcze ok 100gr bylo wymieszane z makaronem i polane gotowym sosem)
polecam tez jeszcze doprawic calosc i bedize naprawde ok ( ja tylko w sumie pieprzem doprawilem i papryka czerwona w proszku)
przepis maks chaotyczny ale ppowinno wszystko wyjsc : ) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_mi Przyjaciel forum
Dołączył: 12 Maj 2007 Posty: 3310
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 10:11 pm Temat postu: |
|
|
A jaki ten fix?:> _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
helloween Przyjaciel forum
Dołączył: 01 Maj 2006 Posty: 1008
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Czw Cze 10, 2010 1:30 am Temat postu: |
|
|
preferuje zwykly neapolitanski do spaghetti z winiar |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Wrz 2006 Posty: 5500
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
Skąd: z pokoju.
|
Wysłany: Czw Cze 10, 2010 9:30 am Temat postu: |
|
|
też go najbardziej lubię _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kawuszczyn Zbanowany
Dołączył: 18 Gru 2008 Posty: 75
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Skąd: SHITOholia
|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 9:29 am Temat postu: |
|
|
Warzywa i owoce najlepiej spożywać świeże (mrożonki, dżemy, konfitury słodzone lub przetwory nadmiernie solone to za zdrowe nie są).
Ja proponuję mizerię na jogurcie z ogórków, pomidorów i cebuli cukrowej oraz z pokrzywą + przyprawy kto jakie lubi.
Ziemniaki smażone na ooiwie, oleju lub smalcu posypane świeżym szczypiorkiem lub rzeżuchą z własnej uprawy (jeśli się nie ma działki to można sadzić na parapecie w doniczce szczypior lub rzeżuchę na wacie i to nawet zimą ma się ekologiczną oraz zdrową zieleninę bez nawozów czy pestycydów, a ni modyfikacji genetycznych).
Przeciery pomidorowe zastąpić najlepiej świeżymi pomidorami (podgotować je trochę we wrzątku, żeby skóra dobrze zeszła, gniazda nasienne opróznić, wyciąć "pępowinę łodygową".
Kostki smaku Knoor są dobre snkowa i cebulowa). Przydatne dla tych, którym klasyczny pieprz i sól już nie wystarczą:
Uncle Ben's kiedyś dobre sosy miało do Spagetti -b teraz tego w sklepach nie widuję.
Na zupę przepisu nie dam, bo wszystko robię z torebek (barszczyki, grzybowe, ogórkowe i gulaszowe).
Kawuszczyn większego obrazka nie było? Co to za reklama?! Usuwam! Jeszcze jedeen taki numer i poleci BAN.
Mala_mi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Baranoska
Dołączył: 01 Mar 2017 Posty: 3
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Mar 01, 2017 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Najlepsze danie jakie jadłam - papryki faszerowane. Nic dodać ,nic ująć. BARDZO ŁATWE DO PRZYGOTOWANIA, szybkie danie, pyszne i mogłabym jeść te papryki codziennie szkoda tylko, że papryki są takie drogie ( i są też syte przez ten ryż. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
clour
Dołączył: 23 Maj 2016 Posty: 152
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Wto Cze 27, 2017 9:40 am Temat postu: |
|
|
Również staram się jeść ostatnio głównie warzywa i owoce. Oczywiście mięsa nie wykluczyłam z diety bo jest bardzo ważne. Jem je jednak nie częściej niż raz czy dwa razy w tygodniu ( czyli tak jak powinno się jęść).
Daję tutaj składniki na dobra sałatkę, którą często przyrządzam:
olej1 łyżka
marchew150 g
cukier1 łyżka
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
młoda cukinia
Jest to surówka z cukinii. Pyszna, zdrowa i idealna na kolację
https://www.przepisy.pl/przepis/surowka-z-cukinii |
|
Powrót do góry |
|
|
|
zoltapigwa
Dołączył: 21 Wrz 2017 Posty: 125
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Paź 05, 2018 12:13 pm Temat postu: |
|
|
Zdarza się Wam korzystać z gotowców? Ja bardzo lubię żurek z krakusa i kupuję taki gotowy tylko do podgrzania, jak nie mam czasu na gotowanie to jest jak znalazł i można szybko zjeść ciepły posiłek. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|