Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kama90
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Lut 21, 2016 1:05 am Temat postu: Co to znaczy insuflacja żołądka |
|
|
odebrałam wynik gastroskopii i mowa tam o insuflacji - o co z tym chodzi? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Panna z mokrą głową
|
Wysłany: Nie Lut 21, 2016 8:42 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem czy o to chodzi, ale pewnie miałaś w opisie gastroskopii napisane "Ściany żołądka podatne na insuflacje" - takie stwierdzenie to nic groźnego, oznacza po prostu, że ściany żołądka są elastyczne i rozciągają się gdy do żołądka pompowane jest powietrze - jest to zupełnie normalna i prawidłowa reakcja ścian żołądka na rozdmuchiwanie powietrzem, jakie ma miejsce podczas wykonywania gastroskopii. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kamelunio
|
Wysłany: Wto Kwi 19, 2016 4:24 pm Temat postu: |
|
|
zgadzam się z PANNA Z MOKRA GŁOWĄ, Insuflacja, która powoduję takie elastyczne ściany świadczy o tym, że nie mam tam żadnych zmian ani guzów. Nie masz się co martwić, wszystko jest dobrze |
|
Powrót do góry |
|
|
|
surfer1
|
Wysłany: Sro Kwi 20, 2016 2:55 pm Temat postu: |
|
|
Chyba chciałaś napisać, że masz ściany żołądka podatne na insuflacje. To znaczy, że wszystko jest okej, nie ma się czym martwić. Zgadzam się z poprzednikami Sama insuflacja żołądka oznacza wprowadzenie gazu do żołądka w celu dokładnego obejrzenia jej ścian. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bratpid
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2016 2:24 pm Temat postu: |
|
|
Podatność na insuflację świadczy o prawidłowym reagowaniu ścian żołądka na rozdmuchiwanie podczas badania. To na szczęście nie są żadne groźne informacje dotyczące twojego stanu zdrowia. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
antek521
|
Wysłany: Sro Cze 01, 2016 11:45 am Temat postu: |
|
|
Insuflacja tak ogólnie to wprowadzenia do różnych jam ciała powietrza, w celu dokładnego obejrzenia i zbadania.
A Ty zupełnie nie masz się czym przejmować, insuflacja żołądka jest czymś dobry, chodzi o to, że ściany żołądka są elastyczne i rozciągają się pod wpływem wpompowanego powietrza. Nie masz żadnych zmian guzkowych więc możesz się śmiało cieszyć. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kiwiurka
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2016 12:07 pm Temat postu: Nadżerka |
|
|
Ja również mam pytanie odnośnie gastroskopii. Otóż stwierdzono u mnie nadżerkę, ale gastrolog oprócz wypisanie terapii na równiez stwierdzony helicobacter, powiedział, że nadżerka ma się sama zagoić. Co o tym myślicie? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|