FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cookiemonster
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2015 10:51 pm Temat postu: Czego nie można jeść w ciąży |
|
|
powiedzcie mi jaka żywność jest zabroniona w ciąży, moja siostra jest w ciąży od miesiąca i coś mam wątpliwości do jej diety
wam np. jakaś konkretna żywność zaszkodziła? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2015 8:18 pm Temat postu: |
|
|
Jedzenie zdrowe i dobrej jakości można jeść zawsze ....unikać należy mięsa surowego typu tatar. Zrezygnowałabym również z mięs grilowanych i wędzonych. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
totmes4 Spamer
|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2016 11:30 am Temat postu: |
|
|
Uważaj też na to co pijesz. Wystrzegaj się ziół z tej listy [zakaz umieszczania linków na forum] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kesandra
|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2016 1:31 pm Temat postu: |
|
|
Lista produktów, których należy unikać w ciąży jest całkiem pokaźna i wiem, że wiele moich koleżanek jest zdumiona, jak mówię im, że tego lepiej nie jeść w ciąży.
W ciąży nie można jeść surowego mięsa i ryb czy owoców morza (czyli sushi też odpada), surowych jajek (czyli też domowych lodów, majonezu czy kremów robionych ze świeżych żółtek), niepasteryzowanego mleka i produktów mlecznych z niego wyprodukowanych takich jak sery pleśniowe, ser feta czy nawet jogurt, trzeba też uważać na niektóre wędliny i pasztety. Dodatkowo w ciąży nie można jeść ryb, które mogą zawierać duże ilości rtęci np. tuńczyka.
Różne opinie słyszałam na temat tego czy można, czy nie można jeść orzeszków arachidowych w ciąży. Orzeszki ziemne są niewskazane jak ktoś ma na nie alergię, ale w pozostałych przypadkach też trzeba być ostrożnym, bo orzeszki ziemne szybko pleśnieją i zjedzenie takiej pleśni w ciąży może być niebezpieczne dla dziecka.
Nie tylko ważne jest to co się je w ciąży, ale w jaki sposób się to przygotowuje. Bezwzględnie trzeba pamiętać o odpowiednim podgrzewaniu posiłków, o dogotowywaniu mięsa (zwłaszcza drobiowego i wieprzowego) oraz o dokładnym myciu produktów, takich jak owoce czy warzywa.
Poza jedzeniem alkohol, narkotyki, papierosy to produkty bezwzględnie zakazane w ciąży - to chyba powinno być jasne dla każdego nie? Ale jednak wymieniam to, bo wiem, że są osoby, które się do tego w ciąży nie stosują niestety...
Trzeba uważać też z kofeiną w ciąży, pamiętając, że kofeina to nie tylko kawa, ale też herbata (nawet zielona), napoje typu coca-cola czy nawet czekolada. Kofeina też jest w niektórych lekach. Nie chodzi o to, aby nagle przestać np. jeść czekoladę, czy pić kawę w ciąży, trzeba tylko uważać na ilość kofeiny w ciąży. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
plumm
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2016 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Ja w czasie ciąży zrezygnowałam z produktów typu konserwy mięsne, Coca-Cola, zupki w proszku. Utrudniają one przyswajanie przez organizm wapnia. Ograniczyłam też picie kawy i herbaty, zawierają one kofeinę oraz wypłukują magnez z organizmu. Alkohol jest oczywiście zabroniony. Zero surowego mięsa czy ryb, mogą one zarazić nas toksoplazmozą lub salmonellą. Sery pleśniowe też nie są wskazane. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
dirty_dancing2
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2016 4:33 pm Temat postu: |
|
|
A ja napiszę o tym co powinnaś jeść a nie czego powinnaś unikać w czasie trwania ciąży. Zaprzyjaźnij się z czerwoną fasolą, ciecierzycą, kuskusem, pełnoziarnistym pieczywem, płatkami owsianymi, szparagami, kapustą, czerwoną papryką, ziemniakami, mlekiem, szpinakiem, tofu, chudą wołowiną, rybami, jajami, sokiem pomarańczowym, truskawkami. To masz jeść
Oczywiście mięso, ryby i jaja nie surowe |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|