Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

częste oddawanie moczu

Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Urologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magda901

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 4:42 pm    Temat postu: częste oddawanie moczu Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Od kilku dni zauważyłam, że często oddaję mocz. Gdy już skończę, mam uczucie, że dalej się chce ale się nie da. Skończyłam dopiero leczenie na helicobacter pylori, tzn antybiotyki a teraz biore jakiś Maalox. Z czego to może być? Sad nie przypominam sobie żebym siedziała na czymś zimnym. Gdy ostatnio padało, było zimno, wyszłam z basenu z trochę mokrą głową ale to nie te narządy.

----edited by emilka------
temat przeniosłam do innego działu
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Gosia85
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 6:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

magda901
boli Cię coś? piecze? mocz ma inne zabarwienie?
a może sikasz więcej bo więcej pijesz? czy nie ma to związku?
może masz początki zapalenia pęcherza lub czymś bardzo się denerwujesz.
dla pewności wykonaj badanie ogólne moczu. i wpisz tu wyniki.
Powrót do góry
magda901

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 2:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nic nie boli, nic nie piecze. Piję normalnie jak zwykle, a nawet mniej niż ostatnio, gdyż nie ma takich upałów. 3 tygodnie temu miałam badanie moczu i wyniki takie:
barwa: słomk. ( nie wiem dokładnie co tu pisze)
odczyn: kwaśny
ciężar właściwy: 1025
cukier, białko: nb(-) albo ub
urobilinogen: wn
ciała ketonowe: ub(-)
Wypisałam wszystko co było zaznaczone, nie wiem czy dokładnie.

Dodano po 2 minutach:

A jeszcze druga strona:
nabłonki: .. - poj wp
krwinki białe: 1-3
krwinki czerwone 0-2
składniki mineralne: bakterie wpr śluz obfity

Badanie to było na helicobacter pylori, więc może nie są takie świeże.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 4:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ta druga strona tak średnio wygląda: to badanie osadu moczu? te bakterie i śluz tak jakby o lekkiej infekcji świadczyłoby
magda901

PostWysłany: Nie Sie 01, 2010 2:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak, osadu moczu.
Miałam czy mam nadal helicobacter pylori, coś z żołądkiem a to jest chyba coś ze śluzem.
Powrót do góry
Free89

PostWysłany: Sob Lut 05, 2011 1:08 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam
Od mniej więcej 4 miesięcy często oddaje mocz. Zawsze po- czuje że mam opróżniony pęcherz, lecz za godzinę lub kilka sytuacja się powtarza- czuje że znów mam pełny pęcherz.
Najbardziej uciążliwe są u mnie podróże gdyż jeżeli nie opróżnię się przed wyjazdem, boli mnie bardzo pęcherz. Zabarwienie moczu jest normalne...
W związku z powyższym proszę o określenie czym to może być spowodowane i czy muszę wybrać się do urologa.

Pozdrawiam
Piotrek 21 lat
Powrót do góry
olesia81

PostWysłany: Sob Lut 05, 2011 12:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,
od miesiaca jestem na diecie dukana, i od tego czasu zauwazylam,ze regularnie 2 razy w ciagu nocy wstaje na siku. Wiem,ze moze byc to spowodowanie spozywanie w duzych ilosciach plynow, ale ja zawsze duzo pilam, a noc jakos przesypialam cala. zauwazylam takze,ze od 2tyg mam spuchniete palce u rak. myslicie,ze to przez ta diete?
Powrót do góry
Gosia85
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Sob Lut 05, 2011 2:45 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Free89
zrób badanie ogólne moczu. możesz wziąć skierowanie od lekarza rodzinnego lub wykonać prywatnie.
czy pijesz więcej niż zazwyczaj? coś Cię boli? piecze?

olesia81
tak. to może być efekt diety. dieta Dukana zwana także wysokobiałkową obciąża nerki i wątrobę. być może dieta jest dla Ciebie nieodpowiednia. wykonaj badanie ogólne moczu i napisz wyniki.
jeśli masz biały nalot na języku tzn że być może za bardzo zakwasiłaś organizm - wtedy warto skontaktować się z lekarzem i zastosować do jego wskazówek.
Powrót do góry
Free89

PostWysłany: Wto Lut 08, 2011 1:53 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Gosia85 napisał:
Free89
zrób badanie ogólne moczu. możesz wziąć skierowanie od lekarza rodzinnego lub wykonać prywatnie.
czy pijesz więcej niż zazwyczaj? coś Cię boli? piecze?

Nie piję zbyt dużo uważam- mniej więcej 4-6 szklanek płynów dziennie. Czasami członek mnie boli od środka- ale jest to sytuacja sporadyczna- raz do dwóch w miesiącu.. Częste oddawanie moczu zaczęło się od zdarzenia, kiedy wracając 2 h do domu do warszawy- nie opróżniłem pęcherza przed wejściem do samochodu i trzymałem mocz przez całą drogę. Kiedy byłem blisko miejsca docelowego, pęcherz mi się "zacisnął" i mimo iż zatrzymałem się pod Warszawą- nie mogłem opróżnić się. Od tamtej pory mój pęcherz szwankuje... Czy mogło to mieć wpływ na teraźniejsze- częste oddawanie moczu? Nie powinienem udać się od razu do urologa, czy lepiej do lekarza rodzinnego?
Powrót do góry
pol12525

Wysłał podziekowań: 1

PostWysłany: Wto Mar 03, 2015 10:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

masz chore nerki
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Urologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2