Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rybka0086
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 11:07 pm Temat postu: czy branie tabletek to dobry pomysł |
|
|
mam 21 lat, biore Microgynon od 3 lat, bez przerwy. w zasadzie jestem z nich zadowolona. Nie mam zaufania do prezerwatyw, nie mówiąc o metodach naturalnych. Nie chce jeszcze mieć dzieci, więc tabletki zdają się mi najrozsądniejszym rozwiązaniem. ale boje się trochę o moje zdrowie i płodność w przyszłości. tyle się ostatnio nasłuchałam o wadach tabletek, że mogą powodować niepłodność. czy ktoś może mi poradzić coś w tej sprawie? czy wystarczą tylko kontrole u lekarza, czy warto robić przerwy w braniu, czy to juz w ogóle bez sensu, czy jest jakiś limit czasowy w braniu tabletek, którego raczej nie powinno się przekroczyć?jaki czas przed planowaną ciążą powinnam odstawić tabletki? będę wdzięczna za wszelkie rady. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fasolka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 11:18 pm Temat postu: |
|
|
przerwe powinno się robic po 2 latach brania tabletek. dokladnie nie wiem jak dlugi powinien byc ten kres przerwy. Po tabletkach wraca plodnosc i Tobie na pewno wroci, tylko po dluzszym czasie.
Przed planowaną ciazą myslę ze tabletki powinno sie odstawic na ok kilka naturalnych cyklow.
Resztę niech dopiszą inne dziewczęta _________________ Serce kobiety jest na kształt róży, którą każdy kochanek po listku odkrywa, tak, że dla męża tylko cierń pozostaje... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
beti1
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 11:22 pm Temat postu: |
|
|
Przerwy w braniu konsultowałaś z lekarzem ginekologiem? Co to za lekarz który nie mówi o przerwach w braniu tabletek. O ile mi dobrze wiadomo powinno się robic miesięczne przerwy co rok. Jeśli chodzi o Microgyron to sama go brałam...niestety mnie nie służył i musiałam przestać brać Odłożyć tabletki powinno się conajmniej 3 miesiące przed planowaną ciążą. Jeśli martwisz się o problemach w zajściu w ciaże-niepotrzebnie. Tabletki zażywa się w leczeniu bezpłodności!!! Jeśli czujesz się dobrze to nie widze powodu aby martwić się o swoje zdowie... tylko rób przerwy w braniu!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_mi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 11:25 pm Temat postu: |
|
|
JA slyszalam wlasnie o takim zjawisku jak "nadplodnosc" wlasnie po odstawieniu tabletek. Gdy kobieta odstawi tabletki to przez jakis czas jest o wiele bardziej plodna niz zazwyczaj i stad wlasnie sie biora blizniaki a nawet wiecej dzieci Slyszalam wlasnie ze czasami kobieta ktore staraja sie zajsc w ciaze przepisuje sie tabletki antykoncepcyjne... ale tez slyszalam teorie ze jesli dlugo sie bierze tabletki bez przerwy to potem organizm sie tak przyzwyczaja do "sztucznych" hormonow ze pozniej nie jest w stanie sam ich produkowac i zanika plodnosc. Wiec teorie sa dwie... _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
beti1
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 11:29 pm Temat postu: |
|
|
Po to właśnie robi się przerwy- żeby organizm odpoczął od sztucznych hormonów. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 11:54 pm Temat postu: |
|
|
branie tabletek pol roku i 3 miechy przerwy tak moim zdaniem powinno byc... ale co lekarz to co inengo mowi, ja tak uwazam z wlasnego doswiadczenia.... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 7:14 am Temat postu: |
|
|
moja kolezanka tez bierze Mycrogynon od 3 lat i nie miała ani razu zadnej przerwy.. widocznie tez lekarz jej nie powiedział _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|