Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

czy branie tabletek to dobry pomysł

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rybka0086

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 11:07 pm    Temat postu: czy branie tabletek to dobry pomysł Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam 21 lat, biore Microgynon od 3 lat, bez przerwy. w zasadzie jestem z nich zadowolona. Nie mam zaufania do prezerwatyw, nie mówiąc o metodach naturalnych. Nie chce jeszcze mieć dzieci, więc tabletki zdają się mi najrozsądniejszym rozwiązaniem. ale boje się trochę o moje zdrowie i płodność w przyszłości. tyle się ostatnio nasłuchałam o wadach tabletek, że mogą powodować niepłodność. czy ktoś może mi poradzić coś w tej sprawie? czy wystarczą tylko kontrole u lekarza, czy warto robić przerwy w braniu, czy to juz w ogóle bez sensu, czy jest jakiś limit czasowy w braniu tabletek, którego raczej nie powinno się przekroczyć?jaki czas przed planowaną ciążą powinnam odstawić tabletki? będę wdzięczna za wszelkie rady. pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
fasolka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach

PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 11:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przerwe powinno się robic po 2 latach brania tabletek. dokladnie nie wiem jak dlugi powinien byc ten kres przerwy. Po tabletkach wraca plodnosc i Tobie na pewno wroci, tylko po dluzszym czasie.
Przed planowaną ciazą myslę ze tabletki powinno sie odstawic na ok kilka naturalnych cyklow.
Resztę niech dopiszą inne dziewczęta Wink
beti1

PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 11:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przerwy w braniu konsultowałaś z lekarzem ginekologiem? Co to za lekarz który nie mówi o przerwach w braniu tabletek. O ile mi dobrze wiadomo powinno się robic miesięczne przerwy co rok. Jeśli chodzi o Microgyron to sama go brałam...niestety mnie nie służył i musiałam przestać brać Sad Odłożyć tabletki powinno się conajmniej 3 miesiące przed planowaną ciążą. Jeśli martwisz się o problemach w zajściu w ciaże-niepotrzebnie. Tabletki zażywa się w leczeniu bezpłodności!!! Jeśli czujesz się dobrze to nie widze powodu aby martwić się o swoje zdowie... tylko rób przerwy w braniu!!!
Powrót do góry
mala_mi
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach

PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 11:25 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

JA slyszalam wlasnie o takim zjawisku jak "nadplodnosc" wlasnie po odstawieniu tabletek. Gdy kobieta odstawi tabletki to przez jakis czas jest o wiele bardziej plodna niz zazwyczaj i stad wlasnie sie biora blizniaki a nawet wiecej dzieci Wink Slyszalam wlasnie ze czasami kobieta ktore staraja sie zajsc w ciaze przepisuje sie tabletki antykoncepcyjne... ale tez slyszalam teorie ze jesli dlugo sie bierze tabletki bez przerwy to potem organizm sie tak przyzwyczaja do "sztucznych" hormonow ze pozniej nie jest w stanie sam ich produkowac i zanika plodnosc. Wiec teorie sa dwie...

PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 11:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po to właśnie robi się przerwy- żeby organizm odpoczął od sztucznych hormonów.
Powrót do góry
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 11:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

branie tabletek pol roku i 3 miechy przerwy tak moim zdaniem powinno byc... ale co lekarz to co inengo mowi, ja tak uwazam z wlasnego doswiadczenia....
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Sro Sie 29, 2007 7:14 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

moja kolezanka tez bierze Mycrogynon od 3 lat i nie miała ani razu zadnej przerwy.. Shocked widocznie tez lekarz jej nie powiedział Confused

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1