Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
powiew
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 10:36 am Temat postu: Czy moje dziecko będzie zdrowe? |
|
|
Brat mojej dziewczyny jest niepełnosprawny jego choroba ma podłoże genetyczne,
Zapewne jest prawdopodobieństwo że nasze dziecko urodzi się też niepełnosprawne. Czy jest jakieś badanie dzięki któremu można to wykluczyć? Chce mieć pewność że nasze dzieci będą zdrowe.
z góry bardzo dziękuję za pomoc.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 11:37 am Temat postu: |
|
|
Zależy na jaką chorobę choruje jej brat.
I prosze usunąć link z podpisu. Wszelkie linki spoza biomedical.pl są zabronione. Dozwolone są tylko 2 linki do swoich własnych zdjęć w podpisie.
Przeczytaj regulamin forum! _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
powiew
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Jego upośledzenie polega na tym ze nie rozwija się umysłowo w tempie jak inni |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 9:04 pm Temat postu: |
|
|
Czyli jest opóźnione w rozwoju. A wykryto jakąś konkretną chorobę która jest przyczyną opóźnienia?
Występowały takie przypadki w rodzinie wcześniej już?
Bo jeśli nie, to nie jest powiedziane, że to jest dziedziczne...Mogła wystąpić mutacja w trakcie rozwoju płodu stąd u Niego takie objawy... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
powiew
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 10:44 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem wiadomo który gen czy coś takiego jest przyczyną tego opóźnienia, moja dziewczyna miała badania pod tym kontem i nie ma tego, są inne przypadki u niej w rodzinie tylko u dzieci siostr mamy mojej dziewczyny.
Pytanie czy mogło to przejść w jakiś sposób na moją dziewczynę (jest całkowicie zdrowa) ale obawiam się że to może się ujawnić u naszych dzieci.
Co jeśli jest to dziedziczne??
Czy są konkretne badania genetyczne które mogą to wykluczyć?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 2:39 pm Temat postu: |
|
|
Ale jaka to choroba? Jak ona się dziedziczy? Który gen odpowiada za nią?
No bez podstawowych info nic nie da się powiedzieć... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Marta_78
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 12:08 pm Temat postu: gen |
|
|
skoro dziewczyna była badana i nie wykryto u niej mutacji to powinno być ok, ale nie jestem lekarzem..warto pojsc do poradni genetycznej i wypytac o wszytsko. Być może nie poznano jeszcze innego genu czy genów ktore mogą mieć udział w tej chorobie, albo powodować mutacje juz poznanego. Może byc tak ze gen jest obecny w rodzinie i stymujuje mutacje innych genów, np w rozwoju plodowym. jesli nie wiadomo co dokladnie powoduje chorobe, to w takich przypadkach prowadzi sie bankowanie DNA. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|