Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jenka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 11:16 am Temat postu: |
|
|
To zależy od oraganizmu i od chcianego efektu, jednak uważam że są potrzebne. Ja używam takiego o nazwie Aronox, przede wszystkim na koncentracje, potrzebny do egzaminów. W zasadzie dzięki orzechom i czekoladzie też do organizmu dostarczamy m.in magnez, który nam pomaga właśnie w skupieniu, ale ten suplement dodatkowo posiada przeciwutleniacze, powodujące późniejszą degenarację komórek, innymi słowy wolniej się starzeje i mam mlodszą skórę Czyli coś takiego jak wino+zielona herbata.
Oczywiście to zależy od każdego z Was co woli, czy bardzo dbać o zbilansowanie diety, czy wspomagać się suplementami. Ja wolę zażyć kapsułke i mieć spokój, że organizm otrzymał to co miał dostać do prawidłowego funkcjonowania zwłaszcza, że jest to suplement o naturalnym składzie, bazujący na aronii. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bestia87
|
Wysłany: Pon Paź 25, 2010 11:46 pm Temat postu: |
|
|
A ja nie używam i mam nadzieję że nie będę jeszcze długo musiała. Moją dietę opieram głównie na otrębach i jest ok. Staram się je jeść codziennie ale nie dużo, około 2-3 łyżki. To tylko mój przykład. Myślę ze inni ludzie jedzą coś innego i też są zdrowi, jeszcze inni łączą dużo składników (oczywiście ja też nie jem samych otrębów). Ale są też tacy którzy źle się odżywiają i myślą że suplementy im pomogą. A trzeba się wysilić i jeść zdrowo. Dbajcie o siebie! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
outset
|
Wysłany: Wto Paź 26, 2010 7:20 pm Temat postu: |
|
|
bestia87 napisał: | A ja nie używam i mam nadzieję że nie będę jeszcze długo musiała. Moją dietę opieram głównie na otrębach i jest ok. Staram się je jeść codziennie ale nie dużo, około 2-3 łyżki. To tylko mój przykład. Myślę ze inni ludzie jedzą coś innego i też są zdrowi, jeszcze inni łączą dużo składników (oczywiście ja też nie jem samych otrębów). Ale są też tacy którzy źle się odżywiają i myślą że suplementy im pomogą. A trzeba się wysilić i jeść zdrowo. Dbajcie o siebie! |
otręby pamiętam z dzieciństwa jak jadłam z mlekiem ale nie uważam, że to jest tak bardzo zdrowe, choc fakt posiadają dużo bkonnika, ale mimo wszystko brakuję im kilku ważnych witamin. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bestia87
|
Wysłany: Wto Paź 26, 2010 11:07 pm Temat postu: |
|
|
Wiadomo, że same otręby całej diety nie zastąpią. Ale chyba nie ma takiego produktu który by zawierał wszystkie witaminy. Otręby są zdrowe ale też w umiarze. I z wodą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karate-ninja
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Paź 27, 2010 11:09 pm Temat postu: |
|
|
Zupa szczawiowa bardzo zdrowa i jajeczko dla neutralizcji kwasu kukułcze albo dziobaka. Do tego pieczrki z łaki rosnące naturalnie na końskim stolcu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bestia87
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 11:28 am Temat postu: |
|
|
Jak rozmawiam z koleżankami i mówię, że jem otręby i co więcej, uwielbiam je jeść to dziwnie to są bardzo zdziwione a Wy mi tutaj o kukułczych jajach ;D Chyba jednak zadowolę się otrębami |
|
Powrót do góry |
|
|
|
outset
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 8:23 pm Temat postu: |
|
|
Karate ninja - twoja dieta mnie trochę przeraża i wydaję sie byc nie smaczna;p
Ostatnio zmieniony przez outset dnia Sob Lis 06, 2010 8:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 8:28 pm Temat postu: |
|
|
hm.. metoda ?
ja je jem zwykle dosypując do jogurtu, kefiru . niektórzy używają ich zamiast mąki do panierowania mięsa
jem albo otręby pszenne albo takie ze śliwkami (te są najlepsze- mogę je jeść na sucho- zamiast ciastek do kawy).
fakt- otręby nie zastąpią witamin. ale mają bardzo dużo błonnika który świetnie reguluję pracę jelit |
|
Powrót do góry |
|
|
|
szansa
|
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 12:11 pm Temat postu: Suplementy a żywność |
|
|
Tylko ci, którzy nie interesują się kwestiami zdrowia i dietetyki sądzą,
że w pożywieniu są wszelkie niezbędne składniki potrzebne człowiekowi do zdrowego funkcjonowania. Jakże się mylą!
Na skutek rozwoju cywilizacyjnego i technologicznego napędzanego
kwestiami ekonomicznymi: zawartość składników odżywczych w warzywach i owocach spadła drastycznie, przykłady:
- w ciągu ostatnich kilkunastu lat zawartość witaminy C w pomidorach
zmniejszyła się o kilkadziesiąt procent
- pomarańcze z dużych plantacji kupowane w marketach często zawierają
minimalne ilości witaminy C, a nawet mogą być to śladowe ilości
- uprawiane gatunki marchwi zawierają mniej betakarotenu, gdyż mają
dostarczać dużą masę korzenia.
- brak składników w glebie. Jeżeli do ziemi dostarcza się tylko 3
składniki (NPK), a rośliny rosnąc "wyciągają" z niej kilkadziesiąt to
zaczyna ich brakować. Szacuje się, że ziemie w Polsce wydawały plon
ok.1200 razy i gdy była to uprawa metodami naturalnymi bilans minerałów
się utrzymywał - po wprowadzeniu sztucznego nawożenia ziemia została
wyjałowiona
- na niektórych terenach w ogóle ziemia jest pozbawiona niektórych
składników, np. w województwie krakowskim ma miejsce totalny brak
selenu.
- żaden plantator nie zwraca uwagi na zawartość składników w uprawianych
- roślinach, często nie jest nawet świadomy konieczności występowania ich w określonej ilości, czy proporcjach
- skażenie powietrza i gleby odpadami produkcyjnymi
- krzyżówki gatunków i modyfikacje genetyczne
- wszelkie mięso pochodzi z hodowli, w których jedynym wykładnikiem jest zysk, czyli ilość kilogramów
Oczywiste jest, że niezbędnych składników dla naszego organizmu
powinniśmy dostarczać przede wszystkim poprzez pożywienie. Ponieważ
jednak rozwój cywilizacyjny poszedł w takim kierunku jak możemy łatwo
zaobserwować to nie ma fizycznych możliwości dostarczanie tego co
niezbędne organizmowi z żywnością i aby zachować, lub przywrócić zdrowie niezbędna jest suplementacja.
Chcesz wiedzieć więcej napisz do mnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bestia87
|
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 3:08 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem otręby są świetnym uzupełnieniem diety. Zawierają dużo składników odżywczych jak węglowodany, sole mineralne, białko, witaminy czy właśnie błonnik. No i pęcznieją w żołądku powodując uczucie sytości. Można je jeść na różne sposoby, ja praktycznie dodaje je do prawie wszystkiego, tylko wtedy trzeba mieć zwykłe bo z dodatkami np. do panierki już nie za bardzo pasują. Ja kupuję otręby owsiane Sante w niebieskim opakowaniu – są bardziej zmielone. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|