Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agnes33
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 9:55 pm Temat postu: czy to jest chora wątroba |
|
|
chciałam sie dowiedziec jakie badania trzeba zrobić aby sprawdzić czy mam chorą wątrobe,bo boli mnie w prawym boku pod żebrami miałam robioną endoskopie ale żołądek jest ok. Bol jest od 1,5 miesiąca boli mnie cały czas , co sie dzieje? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
helloween Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 10:58 pm Temat postu: |
|
|
Alat aspat billrubina i GGtp |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mikmik
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 11:02 pm Temat postu: |
|
|
a jak cie boli? kuje czy co sie dzieje?
"Wątroba jest słabo unerwiona, czasem powiększona daje dolegliwości bólowe o charakterze tępego bólu w prawym podżebrzu. Ból jest silny w przypadku zastojów żółci z powodu kamicy, lub zapalenia przewodów żółciowych, albo chorób woreczka żółciowego. Wtedy możemy powiedzieć o atakach bólowych"
do badnia wątroby sie robi badanie krwi z enzymami wątrobowymi czy jakoś tak
ale to chyba by nie bolało cały czas tylko po większych tłustych posiłkach zazwyczaj wątroba boli jak choruje
boli bardziej jak sie ruszasz?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pytanko
|
Wysłany: Sro Mar 05, 2008 9:37 am Temat postu: |
|
|
mikmik napisał: | a jak cie boli? kuje czy co sie dzieje?
"Wątroba jest słabo unerwiona, czasem powiększona daje dolegliwości bólowe o charakterze tępego bólu w prawym podżebrzu. Ból jest silny w przypadku zastojów żółci z powodu kamicy, lub zapalenia przewodów żółciowych, albo chorób woreczka żółciowego. Wtedy możemy powiedzieć o atakach bólowych"
do badnia wątroby sie robi badanie krwi z enzymami wątrobowymi czy jakoś tak
ale to chyba by nie bolało cały czas tylko po większych tłustych posiłkach zazwyczaj wątroba boli jak choruje
boli bardziej jak sie ruszasz?? |
Jak ktoś ma podobne objawy, ale trwają już pare miesięcy, co to może być?
I dodam jeszcze, czy podwyższony wskaźnik ALAT może dugerować na to, że jest jakaś niepokojąca zmiana w wątrobie, tj. jakiś guz, albo rak? Czyli że są uszkodzone jakieś komórki wątroby, czy ALAT jest wyższy tylko wtedy gdy są wykryte mniej groźne choroby wątroby, tj. jakaś marskość, WZW A, B, C ? To bardzo ważne pytanie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mikmik
|
Wysłany: Sro Mar 05, 2008 5:21 pm Temat postu: |
|
|
alat świadczy o uszkodzeniu wątroby...nie można za bardzo powiedzieć o jakim ;]
alat to jest enzym który działa wątrobie a związane to jest z metabolizmem aminokwasów (czyt. cykl mocznikowy) no i zmiany a głównie zwiększenie stężenia alat oznacza nieprawidłowa prace wątroby choć też nie koniecznie:P to jest jeden ze wskaźników |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pytanko
|
Wysłany: Sro Mar 05, 2008 10:58 pm Temat postu: |
|
|
mikmik napisał: | alat świadczy o uszkodzeniu wątroby...nie można za bardzo powiedzieć o jakim ;]
alat to jest enzym który działa wątrobie a związane to jest z metabolizmem aminokwasów (czyt. cykl mocznikowy) no i zmiany a głównie zwiększenie stężenia alat oznacza nieprawidłowa prace wątroby choć też nie koniecznie:P to jest jeden ze wskaźników |
no dobra, ale idąc tym tokiem myślenia, czy rak wątroby (bo takie jest podejrzenie u kogoś dlatego muszę być pewny i szukam wielu informacji), jeśli jest w początkowym etapie dopiero to czy te wskaźniki zaczną się 'rypać' ?
Innymi słowy, jak komuś się przypałętała pierwotna postać raka wątroby, to czy mu się wskaźniki wątrobowe (w tym ALAT) zaczną powiększać (powyżej normy, zdaje się jak z pamięci mówię powyżej 50)?
Czy próba wątrobowa coś wskaże? Jedni mówią, że tylko OB pokazuje, ale przecież chyba te wskaźniki powinny się zmienić, bo rak wątroby jest guzem złośliwym i nawet jako malutki dopiero co rozwijający się nowotwór niszczy wątrobę i te wskaźniki powinny choć małe odchylenia od normy pokazać, tak?
hmm i jeszcze jedno, bo podobno jeszcze się sprawdza AFP i DCP, ale to z obrazu krwi, czyli w zwykłej morfologii krwi wyjdzie w badaniach okresowych, czy się mylę?
Proszę o odpowiedź, co dwie głowy to nie jedna |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mikmik
|
Wysłany: Sro Mar 05, 2008 11:47 pm Temat postu: |
|
|
ZAKŁADAJĄC ze jest to rak pierwotny w poczatkowej fazie nowotworowej nie powinien miec wiekszego wpływu na te wskaxniki bo reszta wątrobyjeszcze funkcjonuje dopiero wraz z rozwojem chorby wskaźniki by sie pogarszały, ale taki rak z tego co mi wiadomo jest stosunkowo rzadki (ale trzeba pamietać ze sa też przerzuty raka z innych miejsc nie koniecznie musi być to pierwotny a wtedy rozwój jest szybszy)
AFP. DCP bankowo nie ma w zwykłej morfologi moze na życzenie tak ale w standarcie nie ma takiego podpunktu
moze usg? potem biopsja jak usg coś wykaże ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wielkopolski
|
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 11:04 am Temat postu: AFP |
|
|
Witam! Mam prośbę pomóżcie jednoznacznie odczytać wynik badania laboratoryjnego mojej mamy, u której stwierdzono po biopsji złośliwe komórki nowotworowe wątroby. Jakie są szanse dalszego leczenia i jego formy?
oto wynik:
AFP(s) >36300 ng/ml przy wartościach referencyjnych 0.0 - 6.0
Nie ma tu czasem pomyłki w badaniu?
Z góry dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
rykio
|
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 11:41 pm Temat postu: watroba |
|
|
powodem bulu watroby jest zapalenie wirusowe, obzarstwo lub alkohol. 4 dni temu po 6-cio dniowej imprezie gdzie suto zakrapiano zlapal mnie bol. co zrobilem? po pierwsze: ZERO ALKOHOLU, po drugie witamina C 5-10g dziennie tj. ok. 25-50 tabletek po 200mg dziennie ( musi to byc dawka uderzeniowa), raphacholin lub inny, ziolka ( np. rumianek, najlepiej ostropest plamisty), barszczyk czerwony ( dobry) i ogolnie chuda dieta. NAJWAZNIEJSZE; ZERO ALKOHOLU I WITAMINA C. 3-4 dni i po klopocie. potem tylko chuda dieta. zdrowka zycze i wszystkiego dobrego |
|
Powrót do góry |
|
|
|
helloween Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 4:19 am Temat postu: |
|
|
nie wiesz nie pisz