Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 3:02 pm Temat postu: Czy to mozliwe??
hejka mam pytnie dzis przez przypadek moja kumpela ukuła sie igłą którą wstrzykiwałam insuline czy to mozliwe ze sie zaraziła cukrzycą??
Powrót do góry
Netka
Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 3:13 pm Temat postu:
Cukrzyca jest to przewlekła choroba metaboliczna, której podstawowym objawem jest podwyższony poziom cukru ( glukozy ) we krwi.Spowodowana jest brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu nazywanego insuliną. Insulina jest wytwarzana w organizmie człowieka przez specjalne skupiska komórek znajdujące się w trzustce - gruczole usytuowanym w jamie brzusznej. Komórki te nazywane są komórkami β wysp trzustkowych. Wraz z innymi hormonami insulina bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Zapewnia ona stały dopływ substancji odżywczych do wszystkich komórek ciała, zarówno po spożyciu posiłku jak i między posiłkami - niezależnie od długości przerw między nimi.
Tak więc nie jest możliwe zarażenie się cukrzycą poprzez ukłucie igłą.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zuzaneczka
Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 5:38 pm Temat postu:
spadł mi kamien z serca jak to przeczytałam dzieki za szybką odpowiedz!!
Powrót do góry
Yalissea Przyjaciel forum
Wysłany: Czw Cze 29, 2006 1:08 am Temat postu:
a czy objawem cukrzycy może być flegma w gardle... cukier mi wyszedł 83. ale ta flegma pojawia sie szczególnie wtedy(większa ilość) kiedy zjem coś słodkiego.prosze o odpowiedz
Powrót do góry
Forum medyczne
-> Lekarz rodzinny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1