Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kaskas
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Gru 26, 2006 7:34 pm Temat postu: Czy zakładanie cewnika jest bolesne? |
|
|
Hej.
Powiedzcie mi czy zakładanie cewnika jest bolesne czy bezbolesne?
2 koleżanki miały cesarkę i miały zakładany cewnik i mówiły ze jest to bardzo bolesne, natomiast mama i teściowa i mówią ze jest prawie bezbolesne.
Proszę i waszą opinię |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Paweł Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Wto Gru 26, 2006 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Nie jest bolesne, jest co najwyzej nieprzyjemne.
Wybacz wlozenie rurki do cewki moczowej niej est naturalna czynnoscia i wiarze sie z pewnym lekkim dyskonfortem.
Lecz nie jest bolesne, czy tez strasznie uciazliwe.
A jesli lekarz zadecyduje o zastosowaniu cewnika nie nalezy stawiac duzych oporow to bezcelowe kilka sekund troche nieprzyjemnosci i po klopocie
To tak jak z pobieraniem krwi, nie jest straszne no ale bez potrzeby raczej nikt go nie robi
Nie ma sie czego obawiać. Pielegniarki które zakłądają cewniki mają wprawę i wiedzą doskonale jak to wykonać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
agusia39
|
Wysłany: Wto Gru 26, 2006 8:41 pm Temat postu: |
|
|
wszystko zależy jak zabieg jest przeprowadzony - jeżeli pożadnie,z doświadczeniem i delikatnie - to będziesz czuła tylko dyskomfort
w innym przypadku może to być bolesne - a niestety obecnie mało kto przejmuje sie pacjentem |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gosik77
|
Wysłany: Wto Gru 26, 2006 11:09 pm Temat postu: |
|
|
tak tylko wtrące.. cewnik zakłada lekarz.. wyciąga pielegniarka..ale zakłada zawsze lekarz! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Aga xs Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Gru 27, 2006 1:04 pm Temat postu: |
|
|
Ja mialam zakladany cewnik przez pielegniarke i wyjmowany tez.A bólu nie czulam,tylko takie dziwne uczucie jak by chcialo mi sie siku,nie bolesne,ale bardzo nieprzyjemne. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Sro Gru 27, 2006 1:43 pm Temat postu: |
|
|
gosik77 napisał: | tak tylko wtrące.. cewnik zakłada lekarz.. wyciąga pielegniarka..ale zakłada zawsze lekarz! |
tutaj sie nie zgodze!!! cewnik nie zawsze zaklada lekarz.. jezeli chodzi tu o mezczyzne to tak powinno byc- powinien zalozyc go lekarz ale w rzeczywistosci roznie to bywa...a jezeli chodzi o kobiete to lekarze bardzo zadko zakladaja cewnik.. robi to zazwyczaj pielegniarka albo polozna.... sama nawet bardzo czesto widzialam to na paraktykach i bardzo czesto sama cewnikowalam
a jezeli chodzi o pytanie czy jest to bolesne... to jezeli jest wykonane cewnikowanie delikatnie to nie jest to bolesne.. raczej czuje sie lekki dyskomfort:) pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sysia
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 10:32 pm Temat postu: |
|
|
Ja tylko dodoam , ze to nie jestem prawda ze cewnik zalkada lekarz , cewnik zaklada położna ,!!!
---- edit by Paweł:
Pisz maksymalnie 3 znaki interpunkcyjne koło siebie (wykrzykniki).
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 11:43 pm Temat postu: |
|
|
sysia napisał: | Ja tylko dodoam , ze to nie jestem prawda ze cewnik zalkada lekarz , cewnik zaklada położna ,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
fakt juz o tym napisalam hehe dobrze ze ktos mnie poparl pzodrowki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karotka
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 11:29 am Temat postu: |
|
|
Tez mialam cesarke i nie czulam jak mi zakladaja cewnik bo akurat mialam skurcz ale nie przejmuj sie jesli nawet poczujesz cos to tylko przez chwilke. Przy zakladaniu pomysl o czyms innym to pomaga. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 11:43 am Temat postu: |
|
|
Hmmm fakt cewnik zakłada położna i wyciąga również. Zakładania nie czułam bo byłam wykończona skurczami a wyciąganie w ogóle nie bolało. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|