Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
brzózka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 5:12 pm Temat postu: Dieta bez cholesterolu. |
|
|
Mam bardzo wysoki cholesterol i trójglicerydy. Nie mam nadwagi.
Jakich potraw powinienem się wystrzegać, a jakie jeść? Wiem, że powinienem wystrzegać się potraw tłustych, a co, np. ze słodyczami? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
agne8190
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 5 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 7:53 pm Temat postu: |
|
|
No słodycze tym bardziej. Przecież mają dużo kalori. _________________ Aguś |
|
Powrót do góry |
|
|
|
brzózka
Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 1:37 pm Temat postu: |
|
|
Ok, wiadomo, że słodycze mają dużo kalorii
Pisałem wyżej, że nie mam nadwagi, a wyniki fatalne (wysoki cholesterol i trójglicerydy). Przestałem jeść mięso, nie smaruję pieczywa. Ogólnie nie jem żadnych tłustych potraw, a cholesterol nie spada. Mam przepisane tabletki Tritace, ale ich nie biorę, ponieważ chcę obniżyć cholesterol naturalnymi sposobami. Niestety bez efektu. Jem prawie same warzywka i owoce i po dwóch miesiącach głodówki żadnej poprawy wyników.
Prosiłam o usunięcie linka z podpisu na PW - w związku z brakiem reakcji przyznaje ostrzeżenie.
Kolejne posty z podpisem w linku będą również karane ostrzeniami.
Mala_mi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Borys
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Pon Sty 03, 2011 1:25 pm Temat postu: |
|
|
Poczytaj sobie na forum eksperckim, poza tym można też zadawać pytania specjalistce.----nie podajemy linków ----może Ci coś podsunie skutecznego. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
helloween Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Pią Lut 11, 2011 11:15 pm Temat postu: |
|
|
dietetyk
on najlepiej zbilansuje Ci jedzenie i doradzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
krychaa
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 12:59 am Temat postu: |
|
|
popieram - przy walce ze zbyt wysokim cholesterolem wskazane jest współdziałanie dietetyka i lekarza. Trzeba umieć dobrać właściwie składniki odżywcze, a przy tym wybrać dość lekką dietę. Ponadto warto zwrócić uwagę na takie produkty jak Sterolea czy Benecol - też są bardzo pomocne, ale tylko, jeśli regularnie ich używamy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Joanna Chudzicka
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2012 12:07 am Temat postu: |
|
|
Witam,
W Pani przypadku warto podporządkować się pod zasady "zdrowego odżywiania". A konkretniej, podstawą posiłków powinny być pełnoziarniste przetwory zbożowe - kasze gruboziarniste, ciemne makarony, brązowy ryż, chleb graham, razowe pieczywo. Ponadto należy spożywać spore ilości warzyw, do każdego posiłku. Te dwie grupy produktów są bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie cholesterolu. Z mięs należy wykuczyć tłuste gatunki, a za to spożywać indyka, kurczaki, cielęcinę, chudą wołowinę. Dobrze by było spożywać je w postaci gotowanej, duszonej, grillowanej, smażonej beztłuszczowo. Należy zrezygnować także z tradycyjnych sosów, a za to wypróbować oliwę z oliwek czy olej lniany, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, mające pozytywny wpływ na profil lipidowy. 2-3 razy w tygoniu mięso powinno być zastąpione rybą - dorszem, łososiem, pstrągiem.
Można również wypróbować polecane już przez kogoś produkty wzbogacane w sterole roślinne - jogurty czy margaryny.
Jeżeli chodzi o słodycze, nalez z nich zrezygnować. Mogą byż przyczyną podwyższony wartości trójglicerydów. Podobnie z resztą, jak napoje alkoholowe.
Pozdrawiam serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
MarcinX46
|
Wysłany: Sro Cze 17, 2015 3:51 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o dietę niskocholesterolową, to warto spróbować śródziemnomorskiej (więcej informacji na jej temat:Moim zdaniem to najbardziej zrównoważona dieta, ponieważ nie każe nam się głodzić ani też spożywać wątpliwego dla zdrowia pożywienia. Do tego większości powinna zasmakować. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
andrei
|
Wysłany: Sro Lip 22, 2015 10:06 pm Temat postu: |
|
|
zadnego smazenia ani tłustego. Nie tylko spadnie ci cholesterol ale i poczuje się generalnie zdrowiej. Jedz duzo grillowanej ryby, salatek warzywnych – mogą być gotowe salatki do kupienia w sklpach np. tez fit&easy. Jeżeli lubisz mieso to tylko indyk (bardzo dobry grillowany). |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|