Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
soczyste_jabłuszko
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 5:46 pm Temat postu: Dieta bezglutenowa u dziecka:/ |
|
|
Kilka dni temu dowiedziałam się, że moje dziecko musi przejść na dietę bezglutenową. Teraz muszę bardzo poważnie wdrążyć się w temat, nauczyć się z tym żyć. Czy możecie się ze mną podzielić jakimiś doświadczeniami? Może coś mi poradzicie...?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
soczyste_jabłuszko
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Hmm, nie doczekałam się jeszcze porad... Dzisiaj przeraziłam się ceną chlebów bezglutenowych:/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 11:24 pm Temat postu: |
|
|
spokoojnie nasze forum troche opustoszało.bardzo duzo forumowiczek zostało mamuskami wiec nie maja czasu tu zagladac...troche cierpliwosci.napewno ktos kto zna sie na tym temacie Ci odpowie
a jak nie..to zapytaj pediatry,lekarza itp.. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
soczyste_jabłuszko
|
Wysłany: Sro Gru 10, 2008 5:07 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem, dziękuję
Dużo czytam na ten temat, z lekarzem rozmawiałam, ale nie ma nic lepszego niż kontakt z innymi ludźmi... A chleb postanowiłam piec sama. Zainwestuję w wypiekacz mulinex, bo można w nim piec pieczywo bezglutenowe i co najważniejsze nie jest drogi:)) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
soczyste_jabłuszko
|
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 7:41 pm Temat postu: |
|
|
Mam:) Za chwilę biorę się za pieczenie:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 11:38 pm Temat postu: |
|
|
no widzisz i po co te nervy
a dlaczego Twoja dzidzia musi przejsc na tą diete? to swego rodzaju alergia jakas? na wybrane pokarmy? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
mohita
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2015 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Ja jestem na diecie bezglutenowej (jako osoba dorosła), bo zdiagnozowano u mnie celiakię.
Sama piekę chleb i nie używam do tego żadnych urządzeń. Ważna, aby chleb składał się z naturalnych składników, wtedy ciasto na chleb ma raczej konsystencję budyniu i wystarczy mieszać łyżką, nie wyrabia się go, bo mąki bezglutenowe chłoną więcej wody. Można piec np. dwa chleby od razu i zamrozić część, ja tak robię i oszczędzam przez to mnóstwo czasu.
Odradzam kupowanie chleba bezglutenowego w sklepie, smakuje jak papier, ma chemię w składzie i jest drogie:/ Pieczenie z gotowych miksów mąk z ulepszaczami też raczej jest niezdrowe.
wind_of_hope - skoro dieta bezglutenowa to musi być alergia lub nietolerancja na gluten, no chyba, że jakaś choroba immunologiczna, np. Hashimoto lub łuszczyca, przy której zalecana jest taka dieta |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kaskada
|
Wysłany: Czw Kwi 21, 2016 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Tez słyszałam że lepiej poświęcić trochę czasu i samemu robić te wszystkie produkty. U mojej koleżanki tez zdiagnozowali celiakię i postanowiła kupić swój młynek do mielenia ziaren. Niektóre mąki bezglutenowe są robione w tych amych młynach co glutenowe, więc te pylki sobie tak latają w powietrzu co nie służy bezglutenowcom. A teraz ma kika rodzaj ziaren i sobie sama mieli w domku |
|
Powrót do góry |
|
|
|
clour
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2019 10:46 am Temat postu: |
|
|
Jak powinna wygladac dieta bezglutenowa w szkole? Jak dopilnowac aby dziecko jadło odpowiednie posiłki? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
natalia399
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2019 2:05 pm Temat postu: |
|
|
Kilka najważniejszych zasad:
Upewnij się, że Twoje dziecko jest świadome i wie, których produktów nie może spożywać.
Pokaż dziecku w składzie produktów zawierających gluten słowo pszenica itp. wytłumacz co to jest i dlaczego nie może tego spożywać.
Porozmawiaj z opiekunką grupy oraz z dyrektorem (wiele szkół obecnie w stołówkach oferuje jedzenie dla dzieci chorych na celiakie).
Dziecko powinno mieć zawsze w plecaku przekąski.
Dla mniejszych dzieci kup kolorowy/ ciekawy lunch box, zainwestuj w solidny pojemnik wielokrotnego użytku.
Zapakuj wspólnie z dzieckiem bezglutenowe jedzenie i oznacz je ciekawymi naklejkami, notatkami.
Więcej informacji znajdziesz tutaj https://bezgluten.pl/pl.dieta_bezglutenowa_dla_dziecka_w_szkole_i_przedszkolu.html |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|