Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Dieta bezglutenowa u dziecka:/

Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dziecko
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
soczyste_jabłuszko

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Gru 08, 2008 5:46 pm    Temat postu: Dieta bezglutenowa u dziecka:/ Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kilka dni temu dowiedziałam się, że moje dziecko musi przejść na dietę bezglutenową. Teraz muszę bardzo poważnie wdrążyć się w temat, nauczyć się z tym żyć. Czy możecie się ze mną podzielić jakimiś doświadczeniami? Może coś mi poradzicie...??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
soczyste_jabłuszko

PostWysłany: Wto Gru 09, 2008 9:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hmm, nie doczekałam się jeszcze porad... Dzisiaj przeraziłam się ceną chlebów bezglutenowych:/
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Gru 09, 2008 11:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

spokoojnie nasze forum troche opustoszało.bardzo duzo forumowiczek zostało mamuskami wiec nie maja czasu tu zagladac...troche cierpliwosci.napewno ktos kto zna sie na tym temacie Ci odpowie Smile
a jak nie..to zapytaj pediatry,lekarza itp.. Wink

Powrót do góry
soczyste_jabłuszko

PostWysłany: Sro Gru 10, 2008 5:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rozumiem, dziękujęSmile
Dużo czytam na ten temat, z lekarzem rozmawiałam, ale nie ma nic lepszego niż kontakt z innymi ludźmi... A chleb postanowiłam piec sama. Zainwestuję w wypiekacz mulinex, bo można w nim piec pieczywo bezglutenowe i co najważniejsze nie jest drogi:))
Powrót do góry
soczyste_jabłuszko

PostWysłany: Czw Gru 11, 2008 7:41 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam:) Za chwilę biorę się za pieczenie:)
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Czw Gru 11, 2008 11:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no widzisz Smile i po co te nervy Smile

a dlaczego Twoja dzidzia musi przejsc na tą diete? to swego rodzaju alergia jakas? na wybrane pokarmy?

Powrót do góry
mohita

PostWysłany: Sob Paź 31, 2015 7:56 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja jestem na diecie bezglutenowej (jako osoba dorosła), bo zdiagnozowano u mnie celiakię.

Sama piekę chleb i nie używam do tego żadnych urządzeń. Ważna, aby chleb składał się z naturalnych składników, wtedy ciasto na chleb ma raczej konsystencję budyniu i wystarczy mieszać łyżką, nie wyrabia się go, bo mąki bezglutenowe chłoną więcej wody. Można piec np. dwa chleby od razu i zamrozić część, ja tak robię i oszczędzam przez to mnóstwo czasu.

Odradzam kupowanie chleba bezglutenowego w sklepie, smakuje jak papier, ma chemię w składzie i jest drogie:/ Pieczenie z gotowych miksów mąk z ulepszaczami też raczej jest niezdrowe.

wind_of_hope
- skoro dieta bezglutenowa to musi być alergia lub nietolerancja na gluten, no chyba, że jakaś choroba immunologiczna, np. Hashimoto lub łuszczyca, przy której zalecana jest taka dieta
Powrót do góry
kaskada

PostWysłany: Czw Kwi 21, 2016 2:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tez słyszałam że lepiej poświęcić trochę czasu i samemu robić te wszystkie produkty. U mojej koleżanki tez zdiagnozowali celiakię i postanowiła kupić swój młynek do mielenia ziaren. Niektóre mąki bezglutenowe są robione w tych amych młynach co glutenowe, więc te pylki sobie tak latają w powietrzu co nie służy bezglutenowcom. A teraz ma kika rodzaj ziaren i sobie sama mieli w domku Smile
Powrót do góry
clour

PostWysłany: Sro Sty 09, 2019 10:46 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak powinna wygladac dieta bezglutenowa w szkole? Jak dopilnowac aby dziecko jadło odpowiednie posiłki?
Powrót do góry
natalia399

PostWysłany: Sro Sty 09, 2019 2:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kilka najważniejszych zasad:
Upewnij się, że Twoje dziecko jest świadome i wie, których produktów nie może spożywać.

Pokaż dziecku w składzie produktów zawierających gluten słowo pszenica itp. wytłumacz co to jest i dlaczego nie może tego spożywać.

Porozmawiaj z opiekunką grupy oraz z dyrektorem (wiele szkół obecnie w stołówkach oferuje jedzenie dla dzieci chorych na celiakie).
Dziecko powinno mieć zawsze w plecaku przekąski.

Dla mniejszych dzieci kup kolorowy/ ciekawy lunch box, zainwestuj w solidny pojemnik wielokrotnego użytku.

Zapakuj wspólnie z dzieckiem bezglutenowe jedzenie i oznacz je ciekawymi naklejkami, notatkami.

Więcej informacji znajdziesz tutaj https://bezgluten.pl/pl.dieta_bezglutenowa_dla_dziecka_w_szkole_i_przedszkolu.html
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dziecko Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2