Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
matti33
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Gru 26, 2015 12:30 pm Temat postu: Dieta na mięśnie |
|
|
Czy ktoś poleci mi jakąś skuteczną dietę na przyrost mięśni? Oczywiście ćwiczenia to podstawa, wiem to, ale słyszałem, że właściwa dieta wspomaga budowę masy mięśniowej. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gringo
|
Wysłany: Wto Sty 12, 2016 2:35 pm Temat postu: |
|
|
Takie podstawy diety wzmacniającej mięśnie:
Ilość posiłków w ciągu dnia powinna wynosić 5-6, posiłki powinny być małe i jedzone w odstępach 2,5-3-godzinnych. Nie pomijamy posiłków.
Śniadanie jemy do godziny po przebudzeniu, a kolację najpóźniej 2 godziny przed zaśnięciem.
Jeżeli wykonujesz trening, to codzienną ilość kalorii zwiększasz o około 15%, tak do około 3000 kalorii.
Węglowodany złożone to podstawa. Wybieramy produkty takie jak pełnoziarniste makarony i pieczywo, kasze, otręby itd. Oczywiście nie zapominamy o warzywach i owocach. Powinno się jeść co najmniej 0,5 kg warzyw dziennie i ok 250 gramów owoców.
Białko to budulec w diecie na przyrost mięśni, wybieramy chudy drób, chudą wołowinę, ryby i nabiał (jogurty, kefiry, jajka).
Dieta powinna być nisko tłuszczowa. Tłuszcze w diecie wybieramy zdrowe, ich dobre źródła to orzechy, awokado czy nierafinowane oleje roślinne. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
matti33
|
Wysłany: Czw Sty 14, 2016 12:05 pm Temat postu: |
|
|
dzięki za odpowiedź, chciałem jeszcze zapytać czy jakiś konkretnych produktów należy unikać przy diecie na mięśnie? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gringo
|
Wysłany: Wto Mar 01, 2016 1:38 pm Temat postu: |
|
|
Czego unikać w diecie na mięśnie: przede wszystkim jedzenia śmieciowego (fast food itd.), żywności przetworzonej, bardzo tłustych potraw i słodyczy - w sumie tego czego powinno unikać się zawsze przy zdrowej diecie
jeszcze taka myślę ważna wskazówka: nie jemy tłustych posiłków na 4 h przed treningiem na masę
poza tym, ważne jest też uzupełnianie płynów w czasie treningu
aha i taka dieta na mięśnie MUSI być połączona z treningiem - inaczej z powodu wysokiej zawartości węgli możesz przytyć, jak się nie będziesz ruszać
pamiętaj też o regeneracji po treningu i odpowiedniej ilości snu |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kurter
|
Wysłany: Pon Wrz 19, 2016 10:11 am Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że duża ilość białko i unikanie żywności przetworzonej to podstawa. Zastanawiam się co z tymi wszystkimi odżywkami na przyrost mięśni? Próbowaliście coś takiego? Czy to nie wyniszcza jakoś organizmu? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Marta Zet
|
Wysłany: Wto Lis 29, 2016 2:12 pm Temat postu: |
|
|
Pamiętaj, że warto też wyposażyć się w odpowiednią wagę, która pozwoli Ci mierzyć więcej parametrów ciała, jeśli stosujesz taką restrykcyjną dietę.
Nie wiem, czy znasz wagi medyczne - poczytaj o nich
bo taki właśnie sprzęt można spotkać nie tylko w gabinetach lekarskich, ale również w wielu siłowniach czy gabinetach trenerów osobistych.
Daje on możliwość kontrolowania tych podstawowych paramentów, jak waga i wzrost, ale również można zmierzyć wartość BMI i poziom tkanki tłuszczowej,
zatem w tym wypadku dość kluczowe wskaźniki przy takiej diecie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Jutareko
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2017 1:15 pm Temat postu: |
|
|
Według mnie warto jest w tym temacie zasięgnąć porady specjalistów. Po prostu niech ułożą odpowieni plan żywieniowy i dopasują dietę do zapotrzebowań Twoich i organizmu. Mi taką ułozyli i codziennie dostaję posiłki dostosowane do mojego planu żywieniowego, do treningów |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Bafekigors
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2017 9:50 am Temat postu: |
|
|
Polecam sok z kwiatów bzu bardzo dobrze działa na trawienie i można go stosować jako dodatek do diety nie ma problemu z tym wszystkim. Warto sobie to dodać do swojej diety. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gabi145
|
Wysłany: Nie Lut 26, 2017 5:36 pm Temat postu: |
|
|
Odżywki węglowodanowo - białkowe dostępne na rynku, to idealne rozwiązanie dla osób, które pomimo włożonego w ćwiczenia wysiłku nie mogą uzyskać idealnej masy mięśniowej. Mogą ją stosować zarówno zawodowcy jak i amatorzy. Szczególnie polecana jest dla osób pragnących szybko zbudować swoją masę mięśniową. To suplement wspomagający osoby z szybką przemianą materii. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Katarzyna79
|
Wysłany: Sro Mar 01, 2017 9:25 am Temat postu: |
|
|
Na pewno musi zawierać dużo białka |