Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

drętwienie całego ciała/kręgosłup szyjny/proszę o pomoc

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Neurologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vaneskaa

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 12:06 pm    Temat postu: drętwienie całego ciała/kręgosłup szyjny/proszę o pomoc Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Historia mojej choroby

W listopadzie 2010 roku zaczęło się od zwykłego bólu głowy pierwsze dwa dni bólu były do zniesienia następne już coraz gorsze pamiętam że siedziałam w szkole i nagle dostałam bardzo silnego bólu głowy z tyłu po lewej stronie do tego sztywnienie szyi przy odchylaniu i pochylaniu.Dostałam skierowanie do Neurologa i zgłosiłam się do niego z następującymi objawami:
-drętwienie lewej strony ciała w tym ręka i noga
-drętwienie lewej strony twarzy problem z mówieniem
-zawroty głowy
-temp ciała 34.9
-zaburzenia świadomości/otępienie
-zaburzenia w chodzeniu
-omdlenia
-drętwienie lewej strony głowy
-straszny ból z tyłu po lewej stronie głowy
Zostałam skierowana do szpitala neurolog stwierdził,że to uraz kręgosłupa szyjnego i zlecił zrobienie rtg przepisał lek Aulin i wizyta u swojego neurologa.I tak też zrobiłam mój neurolog stwierdził że od kręgosłupa nie sztywnieje buzia i nie ma się problemów z mówieniem i skierował mnie ponownie na odział neurologiczny.
Mój wynik rtg kręgosłupa szyjnego:
-zwężenie szpar miedzy-trzonowych C2-C5 oraz C5-C6 bez odczyny kostno-wytwórczego zniesienie fizjologiczne,lordozy w odcinku ruchowym kręgosłupa
Zostałam przyjęta na odział neurologiczny lekarz oglądając moje zdjęcie rtg stwierdził,że tam nic nie ma i zrobiono mi tomografię komputerową głowy i rezonans magnetyczny głowy
Wyniki z Tomografii komputerowej głowy z kontrastem:
Elektrokardiogram nieokreślony (89.521)
Poza przyśpieszeniem zatokowym bez odchyleń
-Badanie wykonano przed i po podaniu iv.40 ml kontrastu Ultravist,warstwami grubości 4,5 mm
Struktury mózgowe bez zmian ogniskowych
Układ komorowy nie poszerzony,nie przemieszczony,symetryczny.
Struktury kostne objęte badaniem prawidłowe
Rezonans magnetyczny mózgu i pnia mózgu
Badanie wykonane w sekwencjach:T1 SE TRA,T1 SE SAG,T2 TSE TRA,T2 TIRM TRA DARK FLUID,EP 2D DIFF3 TRA,po kontraście T1 SE SAG,T1 SE TRA
Sygnał istoty białej i szarej mózgowia prawidłowy.Nie uwidoczniono ognisk patologicznego gromadzenia kontrastu.Układ komorowy nieposzerzony,nieprzemieszczony.Struktury tylno jamowe bez widocznych zmian.
Leki które dostawałam w szpitalu to:
-dihydroergothaminum
-cinnarizinum
Po pierwszej dobie stosowania tych leków bóle ustąpiły.
W szpitalu rozpoznali że:
-niedoczulica połowicza lewostronna ustępująca
-bóle głowy naczyniowe
Zalecenia:
-kontrola w poradni neurologicznej
-lek dihydroergothaminum
I po stosowaniu leku 2 tyg po wyjściu ze szpitala zaczęły się objawy:
-pojawienie się czarnej plamki przed oczami
-drętwienie całego ciała utrudniające normalne funkcjonowanie
-otępienie
-zaburzenia mowy problem ze znajdywaniem odpowiednich słów
-straszny szum w uszach
-wchodzenie po schodach sprawia straszny ból
Mój lekarz neurolog skierował mnie do poradni neurologicznej przyklinicznej i tak też zrobiłam wczoraj miałam wizytę pani doktor po obejrzeniu mojego zdjęcia rtg odcinka szyjnego stwierdziła,że wynik jest nie dobry i dostałam skierowanie na tomografie komputerową kręgosłupa szyjnego
Czekam również na wyniki z badań na boreliozę powinnam je mieć w przyszłym tyg
Czy faktycznie ten kręgosłup szyjny może pokazywać takie objawy?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
jacekC1

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Mar 29, 2011 9:28 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kręgosłup jest odpowiedzialny za większość zachowan naszego ciala. Musisz o niego dbać, stosowac się do wszystkich zalecen a nawet proponuję skonsulować się z innym neurologiem, dla pewności , ze podjete dzialania sa słuszne. Dobrą neurolog jest pani Seweryna Konieczna, przyjmuje w Trójmieście, mam do niej duze zaufanie, sam przechodziłem problemy z kręgosłupem
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Kornik

Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach

PostWysłany: Pią Lip 22, 2011 11:28 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

moja koleżanka miała kiedyś podobne objawy...
niestety - szczegółów nie pamiętam, ale opisywała, że dochodziło do tego, że nie mogła stawać na jednej z nóg, bo się przewracała, miała też plamki w oku, które po jakimś czasie spowodowały, że na jedno oko przestała rozróżniać kolory.
Początkowo leczyli ją na SM, po rezonansie głowy okazało się, że ma jakieś bardzo rzadkie schorzenie polegające na tym, że jedna kość w mózgu uciska na nerw - i właśnie ten ucisk powodował wszystkie objawy.
Koleżanka poddała się operacji - z bardzo dobrym rezultatem.

Niestety było to w 2003/2004 roku i nie pamiętam wszystkich szczegółów i żadnych nazw Sad tym bardziej też, że nie mnie to dotyczyło.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Neurologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1