Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maria_Sk
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 10:03 am Temat postu: dziedziczenie |
|
|
Wiedzieliście, że coraz więcej chorób nowotworowych jest dziedziczna? tzn naukowcy odkrywają coraz więcej genów, które powodują choroby i obserwują ich przepływ w rodzinie. Jeśli ktoś ma mutację genu ATM to ma zwiększone ryzyko wystąpienia choroby hematologicznej, jego dzieci również. Jednak nie wiadomo do końca które geny odgrywają kluczową rolę, dlatego zaczęto prowadzić rejestr próbek DNA osób zagrożonych, powstają BANKI DNA. W Angli jest jeden, a u nas może ktoś wie i zbankował swój materiał genetyczny? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Winona
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 5:37 pm Temat postu: |
|
|
Nic mi nie wiadomo o takich bankach w Polsce- zwyczajnie nie interesowałam się tematem, choć musze przyznać, że to ciekawe, co piszesz. Ale nawet jakbym była obciążona genetycznie to raczej nie chciałabym o tym wiedzieć - ciągle żyłabym w strachu że na pewno zachoruję, każdy najmniejszy objaw choroby zaraz oznaczałby raka... .
A podobno choroby autoimmunologiczne też są dziedziczne, a przynajmniej skłonność do nich. U mnie w rodzinie choruje mama i dwie siostry, ja na razie nie ale może być tak, że po prostu jeszcze o tym nie wiem... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Yola Spamer
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2017 4:40 pm Temat postu: |
|
|
Myślę,że o niektórych rzeczach warto wiedzieć, bo są rożne szczepionki czy działania, które mogą zapobiec zarówno zachorowaniu jak i ewentualnemu rozwojowi choroby. Szkoda że takie badania nie są powszechne, ogólnodostępne albo że państwo nie ma obowiązku refundowania takich badań. Cóż pozostaje się cieszyć,że medycyna i tak poszła do przodu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
olaskibb22
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2017 2:53 pm Temat postu: |
|
|
Czasem czytałam o tym że osoby u których w rodzinie występowało często, to mają większe prawdopodobieństwo na tą chorobe
|
|
|
alek545
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
kasutd
|
Wysłany: Pią Lis 17, 2017 10:46 am Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tadeusz776
|
Wysłany: Nie Lip 08, 2018 11:38 am Temat postu: |
|
|
Mi lekarz mówił kiedyś na spotkaniu że choroby dziedziczy się do siódmego pokolenia.
|
|
|
|