Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aurel_24
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 11:48 am Temat postu: dziedziczenie |
|
|
Mam pytstan faktyczny: są dwie siostry 8 lat i 24 lata, młodsza z nich cierpi na "mongolizm"-(choroba Downa)-jakie jest prawdopodobieństwo i czy w ogóle, że starsza z nich może urodzić dziecko cierpiące na tę chorobę???
Z góry dziękuję za odpowiedź
Aurel |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Paweł Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 4:25 pm Temat postu: |
|
|
To nie takie proste, pozatym nie chodzi tutaj o siostry lecz o ich rodziców, bo to od nich dziedziczy sie choroby
Co do takiej choroby lepiej nie obliczać tego prostymi krzyżówkami jakich uczy sie w szkole, lecz zrobić specjalistyczne badania. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
KOBIETA
|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 5:05 pm Temat postu: |
|
|
Zespol Downa nie jest choroba dziedziczna. To wynik mutacji genetycznej a konkretnie aberracji chromosomowej. Na urodzenie dziecka z taka wada narazone sa szczegolnie kobiety po 35 roku zycia. Dodatkowe ryzyko wystepuje jesli kobieta w tym wieku rodzi pierwsze dziecko. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Karolina86
|
Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 9:25 pm Temat postu: |
|
|
no w sumie to tez jestem ciekawa jak to jest z ta genetyka.. moj tata umarł na raka żołądka, nikt wczesniej w rodzinie nie miał raka.. jedynie prababcia od strony mamy raka piersi.. mam jeszcze starsza siostre.. nie wiem jak to jest, nie znam sie na genetyce za bardzo.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
KOBIETA
|
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 1:21 am Temat postu: |
|
|
Nie dziedziczy sie nowotworow. Dziedziczy sie sklonnosci. Rak nie jest choroba dziedziczna. Moze byc tak ze nikt w rodzinie nie chorowal a ty zachorujesz a moze byc i tak ze mimo wystepowania w rodzinie nie zachorujesz nigdy.Duzy wplyw na to ma tez tryb zycia. Nie ma sensu wmawiac sobie choroby i martwic sie na zapas. Trzeba badac sie regularnie i wierzyc ze nas nic zlego nie spotka a nawet jesli spotka-damy rade |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Karolina86
|
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 8:09 am Temat postu: |
|
|
wierze w to, nie dopuszczam do siebie takiej możliwości |