Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie Lut 05, 2006 10:36 pm Temat postu: Gangren |
|
|
Od paru lat borykam się z pewnym problemem. Otóż akurat w pobliżu stawu (nadgarstka) mam taki twardy "guzek". Przy przeciążeniach ręki, albo mocnych zgięciach, lub dynamicznych ruchach nadgarstka boli (raz bardziej, raz mniej). Byłem z tą dolegliwością u lekarza (ortopedy). Ściągnął to coś, dał do badania i powiedział, że to tzw. gangren (?) nic szkodliwego, często robi się samoistnie. Jesli by wciąż przeszkadzało, wtedy można to usunąć, jest to kosmetyczny zabieg. Czy ktoś z was wie cokolwiek na temat tej choroby? Gdzie można uzyskać, czy znaleźć więcej informacji na ten temat? Może ktoś z was ma/miał coś podobnego w przeszłości? Jak sobie z tym (po)radziliście? Bardzo prosze o odpowiedź. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ulcia Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 1:10 pm Temat postu: |
|
|
wiec ja podobnie juz od kilku lat borykalam sie z gangrenem pierwszy raz bylam 3 lata temu o chirurga przepisal mi masc i opaske na nadgarstek jednak z czasem robil sie wiekszy i bolal ortopeda zalecil zabieg ktory niestety nie gwarantowal czy nie pojawi sie ponownie druga mozliwosc wcisnac go z calej sily bolesne i niestety po latach moze pojawic sie ponownie teraz jestem juz rok po zabiegu i jak narazie jest ok to niestety jak wytlumaczyl lekarz jest uraz odnawialny a bieze sie z niestabilnosci tkanki czyli slabej struktury nadgarstka i przeciazenia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gosc Gość
|
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 2:45 pm Temat postu: |
|
|
Czy ktos wie jak dokladnie nazywa sie ten "guz"?? gangren? takie zdrobnienie od gangreny?? Dzisiaj wlasnie mi to usuneli a dalej nie wiem jak to sie prawidlowo nazywa |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gosc Gość
|
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 2:48 pm Temat postu: |
|
|
gosc napisał: | Czy ktos wie jak dokladnie nazywa sie ten "guz"?? gangren? takie zdrobnienie od gangreny?? Dzisiaj wlasnie mi to usuneli a dalej nie wiem jak to sie prawidlowo nazywa |
Wlasnie sam sie dowiedzialem - ganglion czy tak?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wena14
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 9:06 pm Temat postu: |
|
|
od wyciecia mineło już 3 lata, powrocił jak bumerang z podwojoną siła.Byłam odciągnąć go strzykawką, pomogło na miesiąc,potem sama go ugniatałm i pękał, ale zastanawiam się czy ropa która wypływa nie jest szkodliwa na inne tkanki wiec przestałam ugniatać , ale teraz jet taki wielki , że jest mi nieludzko głupio jak w ciągu dnia kilkanaście razy ktoś sie pyta czy to rak? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 10:18 pm Temat postu: |
|
|
może powracać, tak mają do siebie gangliony. musisz się zgłosić do chirurga na ponowne wycięcie _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
inka86
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Wrz 24, 2010 10:47 pm Temat postu: gangren |
|
|
witam:) miałam to niedawnotzn 3 tyg temu usuwane igłą u chirurga i niestety musiałam mieć rękę usztywnioną i załorzono mi gips na 12 dni a co najgorsze po ściągnięciu gipsu nadal gulka była tyle ze mniejsza ale nastepnego dnia 2x większa:((pani chirurg mi powiedziała że po polsku to torbiel... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|