FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
andi2005
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 1:18 pm Temat postu: Guz na lewym płacie tarczycy |
|
|
Witam
Proszę o odpowiedź. Mam guzka lewego płata tarczycy wielkości około 5 cm. Zrobiłem badanie TSH i wyszło prawidłowe (1,9. Zrobiłem biopsję guza i wyszło "treść koloidowa i prawidłowe tyreocyty.Obraz cytologiczny odpowiada guzkowi koloidowemu"- a więc nie rakowy. Zrobiłem RTG klatki piersiowej i światło tchawicy przemieszczone jest w stronę prawą .Byłem u endokrynologa i powiedział że trzeba operować. Mam pytanie które zapomniałem zadać czy podczas operacji usuwają tylko ten guzek czy całą tarczycę, czy do końca życia będę musiał brać hormony?. Proszę bardzo o odpowiedź z góry dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 1:47 pm Temat postu: |
|
|
nie znam się za bardzo, ale wydaje mi się, że to, czy usuną cały płat czy nie zależy od przebiegu operacji. pewnie pierwotnie nie mają zamiaru usuwać całości, ale może się tak zdarzyć. a co do hormonów, to CHYBA w zależności, ile wytną. zwykle jednak się podaje hormony (podobno bez hormonów tarczyca może zacząć odrastać z takimi samymi zmianami, guzkami). ale nie jestem pewna, czy tak rzeczywiście jest. może jeszcze ktoś się wypowie _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 10:51 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm. Zależy co to może być. Często pojawiają się guzki głosowe, które sa niegroźne ale to wszystko zależy do tego co tam siedzi, od operacji i zdania lekarza. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|