FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
izabela21
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Maj 23, 2013 10:45 pm Temat postu: guz slinianki podrzuchwowej |
|
|
witajcie byłam dzisiaj na badaniu usg ślinianek mam guza slinianki podrzuchwowej prawej nie mam pojecia co to jest moze ktos mi powie miał ktos to prosze o szybka odpowiedz prosze piszcie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pasta
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 31 podziękowań w 31 postach
|
Wysłany: Pią Maj 24, 2013 1:29 pm Temat postu: |
|
|
Dzień dobry!
Jedno jest pewne - aby określić charakter guza konieczne jest przeprowadzenie biopsji.
Proszę też nie martwić na zapas, nie każdy guzek okazuje się zmianą nowotworową, być może guz jest oznaką:
- łagodnego rozrostu limfoepitelialnego,
- autoimmunologicznego przerostu gruczołów ślinowych,
- cyst gruczołów ślinowych,
- pseudoguzów o charakterze zapalnym,
- zwyrodnień ślinianek, np. w przebiegu cukrzycy, alkoholizmu, niedoborów białkowych i witaminowych, czy u kobiet po okresie menopauzy,
- kamicy gruczołów ślinowych,
- przerostu torbielowo-limfoidalnego.
Jeżeli chodzi o diagnostykę, przeprowadza się takie badania jak m.in.:
1. Wywiad lekarski.
2. Badanie USG.
3. Sialografia, badanie radioizotopowe i klasyczne badanie radiologiczne, jednakże mają one ograniczoną wartość w diagnostyce nowotworów gruczołów ślinowych, dlatego też mogą być przeprowadzane w celu diagnostyki w procesach zapalnych, zwyrodnieniowych, bądź w podejrzeniach kamicy ślinianek.
4. Dla oceny naciekania bądź oceny zniszczeń sąsiadujących
struktur oraz, gdy cechy kliniczne sugerują przejście guza do przestrzeni przygardłowej wskazane jest badanie tomografii komputerowej z kontrastem, która obejmuje podstawę czaszki i twarzoczaszkę.
Wstępne rozpoznanie nowotworu lekarz stawia w oparciu o biopsję aspiracyjną cienkoigłową (BAC). Z kolei w przypadkach wątpliwych, klinicznie i patologicznie podejrzanych o złośliwy rozrost nowotworowy, następnym etapem badania jest otwarta biopsja śródoperacyjna.
Jeżeli chodzi o terapię, wszystko zależy od charakteru zmiany, jednakże w znacznej części przypadków stosuje się leczenie chirurgiczne. Z kolei radioterapia jest stosowana jako metoda uzupełniająca leczenie chirurgiczne.
Naprawdę zdiagnozowany u Pani guz powinien być poddany dalszej diagnostyce, proszę myśleć pozytywnie, tak jak powiedziałam nie ma pewności, że to nowotwór, tylko biopsja może dać odpowiedź, czy guz zawiera komórki nowotworowe.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kannsa Spamer
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Gru 29, 2014 2:02 pm Temat postu: |
|
|
Ja też ostatnio byłam na takim badaniu w Centrum medycznym Lekarze, bo miałam podejrzenie o zapalenie. Ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|