Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
accipiter
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 5:19 pm Temat postu: Helicobacter pylori - czy konieczna antybiotykoterapia? |
|
|
Zrobiłem badanie IGG na obecność przeciwciał Helicobacter pylori. Wynik to 3,2 Uarb/ml
Podane mam dodatkowo na wyniku badań takie dane:
wynik negatywny: <3 Uarb/ml
wynik wątpliwy: 3-5 Uarb/ml
wynik pozytywny >5 Uarb/ml
Lekarz machnął ręką jak mu pokazałem wyniki badania, a ja znów mam dolegliwości ze strony układu pokarmowego (ból w nadbrzuszu, zgaga, refluks....). Nie wiem co mam robić zwłaszcza, że wynik nie jest jednoznaczny a dolegliwości sugrują że coś jest nie tak. Czy mam powtórzyć badanie bądź starać się może o skierowanie na gastroskopię? A może lekarz powinien mi już teraz (na podstawie tego wyniku) przepisać antybiotyki, czego nie zrobił..... Poradźcie proszę
Ostatnio zmieniony przez accipiter dnia Pon Sie 20, 2007 6:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 6:01 pm Temat postu: |
|
|
ja bym kupiła sobie w aptece test na helicobacter taki oddechowy (wypijasz znakowany roztwór mocznika - wyznakowanie izotopem 13 C i w mieszaninie oddechowej bada się czy masz 13CO2- za dodatni uważa sie gdy iloraz 13CO2/12CO2 jest większy niż 0,0005% (5 promili)), ale ponieważ to też nie daje takiego super wiarygodnego wyniku, to zrobiłabym dodatkowo gastroskopie i poczekała przed ustaleniem leczenia na wyniki badań histopatologicznych. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Aga xs Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 10:55 pm Temat postu: |
|
|
No ja tez proponuje zrobic gastroskopie,wtedy napewno bedzie wszystko dokladnie wiadomo.Moj maz tez mial ta bakterie i po wykonanej gasrtoskopii i zastosowaniu antybiotyku zniknela.Zycze zdrowia. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
marii
|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 3:01 pm Temat postu: dot. uporczywych dolegliwości przy Helicobacter pylori |
|
|
też miałam takie dolegliwości przez 3 lata!
a lekarz leczył mnie na niestrawność żołądka...
koniecznie idź na gastroskopię ale powiedz lekarzowi żeby zaznaczył w skierowaniu (jeśli to możliwe) pobranie próbki śluzu z żołądka
to pozwoli ustalić czy nadal masz bakterię Helicobacter pylori
później dostaniesz 2 antybiotyki i dodatkowy lek zmniejszający kwaśność w żołądku
ja po tym czuje się już lepiej ale nadal biorę controloc (teraz 40)
(te dolegliwości powoduje bakteria, która może prowadzić do wrzodów żołądka )
test na Helicobacter pylori jest niedokładny ponieważ nie pokazuje teraźniejszego stanu zdrowia, nie pokaże też czy nadal ta bakteria jest w naszym organizmie dlatego lepiej iść na gastroskopię w trakcie której zostanie pobrana próbka śluzu z żołądka i oddana do analizy co pozwoli stwierdzić czy ta bakteria jeszcze jest...
-----edit by emilka-----
jeżeli chcesz coś dodać lub zmienić, użyj opcji "zmień", znajdującej się w prawym górnym rogu każdego Twojego posta. posty łączę. pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
poranek
|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 5:43 pm Temat postu: |
|
|
marii napisał: | test na Helicobacter pylori jest niedokładny ponieważ nie pokazuje teraźniejszego stanu zdrowia, nie pokaże też czy nadal ta bakteria jest w naszym organizmie dlatego lepiej iść na gastroskopię w trakcie której zostanie pobrana próbka śluzu z żołądka i oddana do analizy co pozwoli stwierdzić czy ta bakteria jeszcze jest... |
Fakt, mi lekarz powiedzial to samo, ze po leczeniu na helicobacter dobrze jest odczekac jakis czas, bo wyniki krwi moga klamac. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sharezzz
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 2:36 am Temat postu: |
|
|
Tak najlepiej wykonać badanie endoskopowe z pobraniem wycinków z błony śluzowej żołądka , bo nie zawsze we badniu krwi wyjdzie H. Pylori tak jak np mi niewyszło. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|