Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
diasdarden
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2012 12:58 pm Temat postu: Higiena miejsc intymnych |
|
|
Hej dziewczyny! Mam takie pytanko. Jak wyglada u was sprawa higieny intymnej? Myjecie tylko zewnetrzne czesci miejsc intymnych czy tez wnetrze pochwy? Bo zastanowilo mnie to co pisze na opakowaniu zelu do higieny intymnej a konkretnie: PH fizjologiczne. Pytam o to bo czesto mam infekcje i moze musialabym inaczej sie myc? Moze wnetrze pochwy tez trzeba myc tym plynem? Czy ktoras moze pomoc w tym temacie? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2012 8:48 pm Temat postu: |
|
|
ja myje zewnetrznie lactacydem.
nigdy "do srodka" nie myslałam zeby uzywac..
jak masz infekcje to powinnas isc do gin zeby przepisała Ci jakies globulki dopochwowe.
samymi zelami raczej nie wyleczysz _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
a_gusia_83
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 2:14 pm Temat postu: higiena |
|
|
Nie myj wnętrza! To zabija naturalne bakterie. Podczas okresu używaj chusteczek do higieny intymnej i staraj się generalnie nie przegrzewać mieć intymnych. Zapewniaj im przewiew. Możesz czasowo stosować probiotyk doustnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karioka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 7:52 pm Temat postu: |
|
|
Osobiście polecam też płyny do irygacji, np. typu Tantum Rosa _________________ I'm your little butterfly... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sekutnica
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 12:48 am Temat postu: |
|
|
no.. może mamy xxi wiek, ale kurde ... czy to takie konieczne, żeby zdrowa kobieta musiała mieć osobny płyn do mycia każdego 'zakamarka' ciała?
Pytam z ciekawości, bo nigdy nie używałam preparatów przeznaczoncyh specjalnie do higieny intymnej, a normalny żel do mycia ciała podczas kąpieli i nigdy z tego powodu nie miałam nieprzyjemności... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2012 11:45 am Temat postu: |
|
|
karioka napisał: | Osobiście polecam też płyny do irygacji, np. typu Tantum Rosa |
a ja wręcz odwrotnie. bez zalecenia lekarza nie powinno się używać ani tantum rosa ani innych środków do irygacji pochwy, ponieważ zaburzają równowagę mikrobiologiczną pochwy, wypłukują dobre bakterie a trzeba pamiętać, że poźyteczna flora odbudowuje się dopiero po 48-72 godzinach. nie polecam.
sekutnica napisał: | no.. może mamy xxi wiek, ale kurde ... czy to takie konieczne, żeby zdrowa kobieta musiała mieć osobny płyn do mycia każdego 'zakamarka' ciała?
Pytam z ciekawości, bo nigdy nie używałam preparatów przeznaczoncyh specjalnie do higieny intymnej, a normalny żel do mycia ciała podczas kąpieli i nigdy z tego powodu nie miałam nieprzyjemności... |
jeżeli nic Ci nie jest po zwykłym żelu, to ok, jednak wiele kobiet ma problemy typu infekcje i ogólnie bardzo wskazane jest stosowanie specjalnego płynu kiedyś mniej było wiadomo o pH w pochwie, o florze bakteryjnej ochronnej miejsc intymnych u kobiety. trzeba pamiętać że miejsca te są bardzo wrażliwe a aktualnie przy współczesnym trybie życia: dieta pełna sztuczności, materiały sztuczne, uwierająca bielizna, nie mówiąc już o depilacjach i środkach z sls, parabenami, aromatami - wszystko to może podraznić. warto stosować płyny z kwasem mlekowym o niskim pH, ale nie wewnątrz pochwy tylko do okolic pochwy
a dodatkowo dla osób, które mają skłonności w ogole do infekcji polecam też chusteczki (np. w podróży) i jednak probiotyki kobiece. ja miałam jestem akurat pod tym względem problemowa i biorę już długi czas lacibios femina - jest ZNACZNIE lepiej _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zyta
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 4:04 pm Temat postu: Re: Higiena miejsc intymnych |
|
|
diasdarden napisał: | Hej dziewczyny! Mam takie pytanko. Jak wyglada u was sprawa higieny intymnej? Myjecie tylko zewnetrzne czesci miejsc intymnych czy tez wnetrze pochwy? Bo zastanowilo mnie to co pisze na opakowaniu zelu do higieny intymnej a konkretnie: PH fizjologiczne. Pytam o to bo czesto mam infekcje i moze musialabym inaczej sie myc? Moze wnetrze pochwy tez trzeba myc tym plynem? Czy ktoras moze pomoc w tym temacie? |
Ważne jest też odpowiednie nawilżenie miejsc intymnych, bo jak jest sucho to łatwo o infekcje. Może wypróbuj żel NeoVaginal, który zawiera kwas hialuronowy i intensywnie nawilża, a do tego zapewnia odpowiednie pH. O ile dobrze pamiętam, w składzie jest też jakaś substancja, która jest prebiotykiem - pożywką dla dobrych bakterii kwasu mlekowego. Jeśli więc będą miały co jeść, rozmnożą się i dzięki temu "złe" bakterie się nie przyplątają, bo po prostu nie będzie już dla nich miejsca.
Dodano po 1 minutach:
Zyta napisał: | diasdarden napisał: | Hej dziewczyny! Mam takie pytanko. Jak wyglada u was sprawa higieny intymnej? Myjecie tylko zewnetrzne czesci miejsc intymnych czy tez wnetrze pochwy? Bo zastanowilo mnie to co pisze na opakowaniu zelu do higieny intymnej a konkretnie: PH fizjologiczne. Pytam o to bo czesto mam infekcje i moze musialabym inaczej sie myc? Moze wnetrze pochwy tez trzeba myc tym plynem? Czy ktoras moze pomoc w tym temacie? |
Ważne jest też odpowiednie nawilżenie miejsc intymnych, bo jak jest sucho to łatwo o infekcje. Może wypróbuj żel NeoVaginal, który zawiera kwas hialuronowy i intensywnie nawilża, a do tego zapewnia odpowiednie pH. O ile dobrze pamiętam, w składzie jest też jakaś substancja, która jest prebiotykiem - pożywką dla dobrych bakterii kwasu mlekowego. Jeśli więc będą miały co jeść, rozmnożą się i dzięki temu "złe" bakterie się nie przyplątają, bo po prostu nie będzie już dla nich miejsca. |
Już wiem, BIOLIN - to jest ten prebiotyk w składzie żelu NeoVaginal. Przeczytałam ulotkę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
narciarka
|
Wysłany: Sro Mar 27, 2013 12:25 am Temat postu: dolegliwosci intymne |
|
|
mycie okolic intymnych jest bardzo istotne, w celu unikniecia infekcji, nie jest jednak wystarczajace, trzeba zazywac takze probiotyki, ktore uzupelniaja braki bakterii naturalnie wystepujacych w pochwie, a najlepiej pamietac o wszystkich zasadach higieny intymnej, nie jest latwo o wszystkim pamietac ale na dluzsza mete bardzo sie oplaca:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
krychaa
|
Wysłany: Wto Kwi 23, 2013 12:18 am Temat postu: |
|
|
Tantum rosa ja osobiście stosowałam tylko po porodzie do podmywania, tak zalecali i tak robiłam. Kiedyś mnie dopadła grzybica, okazało się, że partner też to miał i zarażaliśmy się wzajemnie - po przepisaniu tabletek dla mnie i dla partnera grzybica przeszła i teraz stosuję zapobiegawczo płyn do higieny intymnej i kapsułki Lacibios femina. I bardzo polecam, naprawdę nie mam dzięki nim problemów z okolicami intymnymi. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kokarda
|
Wysłany: Pią Maj 10, 2013 4:09 pm Temat postu: |
|
|
Też polecam lacibios femina wypróbowałam już ich wszystkie produkty. Teraz jestem zachwycona żelem do pielęgnacji okolic intymnych:) nie uczula, nie klei się i super nawilża okolice intymne. Nawet do zabaw we dwoje można go stosować i już nie mam podrażnień po stosunku. A dodatkowo chroni przed infekcjami intymnymi. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|