Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Madziuska2
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 9:16 pm Temat postu: Infekcja w ciąży |
|
|
Witam, nie wiem czy był już taki temat, szukałam trochę ale nie znalazłam. Mam takie pytanie, jestem w 15tc (wg moich obliczeń w 13tc) prawie od początku mam infekcję, ginekolog przepisał mi nystatynę dopochwowo, jednak w ogóle nie działa ona na mnie, powiedziałam o tym lekarzowi on stwierdził że nic innego nie może mi przepisać i tyle. Czy taka infekcja jest groźna dla dziecka? Jak mogę ją inaczej wyleczyć? [/list] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 12:38 am Temat postu: |
|
|
no niestety lekarz miał rację. w pierwszym trymestrze ciąży w zasadzie można tylko stosować z leków nystatynę i natamycynę, które do najsilniejszych leków nie należą. ale infekcje grzybicze jeśli są leczone, to nie są groźne dla dziecka, powinno się je jednak wyleczyć do czasu porodu. zawsze dodatkowo możesz się wspomóc ziołami typu vagosan do przemywania miejsc intymnych i lacibios femina na odbudowywanie prawidłowej flory bakteryjnej.
a miałas robiony posiew, żeby stwierdzić czy to na bank grzybica a nie infekcja na innym tle (np. bakteryjnym?) _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Madziuska2
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Nie miałam właśnie robione, 25tego idę na wizytę będzie to już według lekarza 16tc więc może wtedy coś postanowi jak nie to zapytam o ten posiew. A w drugim trymestrze można inne leki stosować niż nystatynę ?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 4:43 pm Temat postu: |
|
|
tak, w drugim trymestrze już więcej można, ale tylko miejscowe np. globulki clotrimazolum itp _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 7:19 pm Temat postu: |
|
|
Madziuska2 napisał: | jak nie to zapytam o ten posiew |
ja bym mimo tego radziła zrobić posiew.
bo po co się truć lekami skoro mogą nie zadziałać bo coś innego jest na rzeczy ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|