Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Jak ustala sie termin porodu

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Ciąża i poród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka24

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Lut 09, 2007 1:51 pm    Temat postu: Re: Termin porodu Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czesc ja tez mam problem w obliczeniach mojego porodu Crying or Very sad gdyz moj ginekolog obliczyl mi z ostatniej miesiaczki na 6 marca a jak bylam na usg to inny powiedzial ze termin jest na 17 lutego bo dzidzius jest juz duzy ma okolo 3 kg wiec sama nie wiem kiedy to nastapi Confused Nie wiem tez czy mam sie zglosic do szpitala w ty dniu 17 lutego gdyz tak wyszlo z ostatniego usg poradzcie mi prosze was Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
drapaka
Przyjaciel forum

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Pią Lut 09, 2007 2:16 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja myśle że nie zaszkodzi jak zgłosisz się do szpitala 17 lutego. Od terminu porodu powinnaś być pod stałą opieką położnika
anethugo

PostWysłany: Czw Wrz 25, 2008 10:24 am    Temat postu: kalkulator ciąży Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a sprawdzałas w takim kalkulatorze ciązy ------nie podajemy linków do takich stron. emilka-----
Powrót do góry
Laluna
Zbanowany

PostWysłany: Nie Lut 08, 2009 1:51 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

i jeszcze na podstawie USG- pomiarów długości wybranych części ciała płodu (m.in. długości kości udowej, wielkości główki)
Powrót do góry
natalia szulc

Wysłał podziekowań: 7

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 5:34 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja jestem w 10 tygodniu ciazy
Powrót do góry
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 8:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Termin porodu jest jeden. Ustala się go na podstawie pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Do tego dnia dodajemy 40 tygodni i wychodzi termin porodu.
Na każdym usg są robione pomiary dzieciaczka i z tych pomiarów wychodzą różne daty . Pewnie zauważyłyście ,że daty te znacznie sie różnią od daty liczonej od miesiączki i na każdym kolejnym usg jest inny termin. Dlatego terminem jest termin liczony od dnia miesiączki . Dlaczego? Ano dlatego,że dzieci rosną rożnie . Jedne są większe inne mniejsze ale to tylko parametry wzrostowe a nie mówiące o dojrzałości płodu. Przez te rozbieżności zawsze bierzemy pod uwagę 2 tygodnie w przód i 2 tygodnie w tył od terminu właściwego .

Powrót do góry
adziulek

PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 11:22 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Widzę, że nie jestem sama jeżeli chodzi o wątpliwości związane z datą porodu. Kiedy po raz pierwszy poszłam do ginekologa, żeby stwierdzić ciążę (po teście z apteki) dowiedziałam się, że jestem w 7 tygodniu. Pan doktor jednak mi nie przypasował i zmieniłam lekarza, u którego na wizycie po 4 tygodniach usłyszałam, że jestem w 14 tygodniu... Póki co termin wyznaczony mam na 30 lipca, zobaczymy jak będzie w rzeczywistości Very Happy
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 12:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Właśnie dlatego liczysz termin właściwy od pierwszego dnia ostatniej miesiączki a nie od badania. Ponieważ wszystko zależy od sprzętu i lekarza wykonującego badanie. Wystarczy,że przyłoży kursor o milimetr dalej niż inny lekarz i już data wychodzi inna. To tylko maszyna.

Powrót do góry
adziulek

PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 12:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Masz rację, obliczę sobie termin sama. Umiesz liczyć licz na siebie Smile
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 7:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a dzidzia i tak wyjdzie kiedy sama będzie chciała Wink

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Ciąża i poród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3