Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
egalisse
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Sie 17, 2006 9:10 pm Temat postu: Jaki to rodzaj wyprysku? |
|
|
Mam taki problem: nie jestem w stanie zidentyfikować rodzaju wyprysku występującego od kilku lat, a to raczej nie trądzik (nie ma charakterystycznych dla niego czerwonych krost, intensywności i "zakresu terytorialnego", poza tym mam "aż" 21 lat).
Oto objawy:
-najpierw pojawia się miejscowe uczucie ucisku i w tym punkcie wybrzusza się drobna, powoli rosnąca w górę gulka połączona z zaczerwienieniem skóry (spowodowanym prawdopodobnie tym uciskiem), lekko bolesna po naciśnięciu;
-wkrótce na czubku wybrzuszenia staje się widoczna biała zawartość wyprysku, której jest coraz więcej i więcej (jakby stopniowo przemieszczała się do góry z tej wewnętrznej gulki);
-kiedy eksperymentalnie wycisnęłam pojedynczy wyprysk, okazało się, że białej wydzieliny jest dosyć sporo;
-wypryski tego rodzaju pojawiają się pojedynczo, na dowolnym obszarze twarzy, dosyć często, czasami również na podrażnionym rejonie skóry.
Dodam jeszcze, że problem dotyczy cery wrażliwej, trudno gojącej się, o bardzo jasnej karnacji, tłustej w rejonie "T" (zwłaszcza na nosie), regularnie ale delikatnie oczyszczanej, bez stosowania jakiegokolwiek makijażu. Raczej nie wchodzi w grę odżywianie ani niedobór witamin czy soli mineralnych (co najwyżej nadmiar ).
Jaki to typ wyprysku i czym może być spowodowany? I czy jest jakiś sposób na pozbycie się go? Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez egalisse dnia Czw Sie 17, 2006 9:24 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
KOBIETA
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Sie 17, 2006 9:13 pm Temat postu: |
|
|
Wyglada to na jakas powazniejsza infekcje bakteryjna. Czy radzilas sie dermatologa? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
egalisse
|
Wysłany: Czw Sie 17, 2006 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Czy to rzeczywiście może być takie poważne? Zazwyczaj "finałowy" wyprysk wyglądający jak maleńki wulkan wypełniony białą lawą i obciągnięty cienką warstwą skóry nie wydaje się aż tak groźny... Nie byłam u dermatologa, ale zamierzam pójść. Chciałam się najpierw popytać innych o tę dolegliwość.
---- edit by Paweł:
Logowanie poprawione. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
KOBIETA
|
Wysłany: Czw Sie 17, 2006 11:34 pm Temat postu: |
|
|
Znam kogos kto tez mial taki problem.Wygladalo to dokladnie tak jak opisujesz i tez mialo miejsce w przypadku cery wrazliwej.Niestety nie mam pojecia jak brzmiala dokladnie diagnoza ale leczenie polegalo na przyjmowaniu antybiotyku i oczyszczaniu cery specjalnym preparatem. Niestety ta osoba lekko zaniedbala sprawe i pozostaly jej dosc widoczne slady i blizny.A szkoda bo jest to dziewczyna bardzo ladna i tylko to ja szpeci.Tak wiec zappisz sie do dermatologa na wizyte czym predzej bo wydaje mi sie ze to nie zniknie samo z siebie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Neugier
|
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 9:06 pm Temat postu: |
|
|
a na blizny takie male zaczerwienienia jakie sa dobre srodki ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
KOBIETA
|
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 9:48 pm Temat postu: |
|
|
mozna sie ich pozbyc w gabinetach kosmetycznych. i jesli sa duze i glebokie to jest to jedyny sposob. ale na takie drobne blizny po tradziku mozna kupic specjalne srodki w aptekach. to sa masci zmniejszajace przebarwienia i blizny. musisz spytac farmaceutke bo zadna nazwa mi akurat nie przychodzi do glowy ale to sie napewno da kupic bez recepty. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Neugier
|
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 10:43 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za odp. : )
ps. Jakbys sobie przypomniała jakaś nazwe preparatu na zaczerwienienia (małe) to napisz : ) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
KOBIETA
|
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 10:53 pm Temat postu: |
|
|
ja sama nie potrzebuje. nie zebym nie miala zaczerwienien. po prostu sie nimi zupelnie nie przejmuje same znikna ale spytam kolezanek ktore stosuja i jutro wieczorem napisze ci cos wiecej. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Yalissea Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 11:57 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam żel punktowy,antybakteryjny, bardzo skuteczny, świetny.
Nazwa linii @nti @cne - Ideal Skin, firma FLOSLEK.
Rewelacja. Cena około 12 zł. Jest mnóstwo innnych kremów, żeli, toników z tej linii. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|