Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pol12525
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 9:27 pm Temat postu: kamica cystynowa |
|
|
Dzień dobry wszystkim choruje od dawna na kamienicę cystynową która jest bardzo rzadko spotkana u nas w Polsce .Kamica objawiła się jak mniałam 3 latka jako dziecko wysikałam kamieni i mniałam operacje na dwie nerki .I się zaczęło przeszłam 2 operacje pnl . I jeszcze tego życia wysikam kamieni troszkę .Miałam dużo operacji otwarte .Ostanio mniałam jak niałam lat 17 lat była to operacja otwarta trwała jak zawsze 8 godzin .Piszę tu wszystko skrócie bo popisać tą chorobowe bym powstała książka .Biorę leki takie jak Litocid ,captorpirl ,captimer , wiatamina b 6 .Witamina b6 jest ważna przy tych chorobach .Teraz mam już 19 lat i mam mieć operację znów .Powiem szczerzę jak mniałam juz 18 lat nikt nie i chciała sie podjąć tego leczenia tej chorobie .Byłam chyba u 3 lekarzy bardzo znanych polecił i nnego teraz on mnie leczy leczę się w Warszawie w szpitalu wojskowym .Może ktos zna nowe leki na tą kamicę .Sama nie wiem czy te pomagają . |
|
Powrót do góry |
|
|
|
alwygoda
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2015 2:31 pm Temat postu: pomocy ! |
|
|
Witam
mój narzeczony zmaga się z kamicą cystynową od kilkunastu lat, do tej pory nie udało nam się trafić do lekarza który byłby w stanie zaproponować skuteczne leczenie. Niestety każdego roku min 2razy jesteśmy w szpitalu na bolesnym usuwaniu kamieni. Czy mogłabyś podać nazwisko lekarza u którego się leczysz? czy masz konkretne info/zalecenia jak walczyć z tą odmianą kamicy? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kunegundzia
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2016 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Kamica cystynowa to choroba wrodzona, która polega na złym wchłanianiu w nerkach cystyny, która zastaje wydalana razem z moczem. Nie orientuję się czy na rynku są jakieś nowe leki, ale z tego co wiem można też złagodzić objawy kamicy cystynowej stosując odpowiednia dietę.
Do produktów, ubogich w cystynę należą mleko, przetwory mleczne i produkty roślinne. Powinno się też ograniczyć jedzenie mięsa, bo wpływa to na utrzymanie odpowiedniego pH moczu. Należy też znacznie zwiększyć ilość wypijanych płynów. Oczywiście w granicach możliwości, ale gdzieś słyszałam, że przy kamicy cystynowej powinno się wypijać nawet 6 l płynów na dobę...no i pić też najlepiej w nocy.
Ale zaznaczam, że nie jestem lekarzem i wszystkie zmiany diety powinieneś konsultować z lekarzem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fabirudi
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Gru 07, 2017 1:31 pm Temat postu: |
|
|
|