Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kaamil
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 12:08 am Temat postu: Kolano, rzepka (?) |
|
|
mam problem...
trenuję siatkówkę w dosyć dużym wymiarze godzin tygodniowo (ok 16h/tydzien- 8 treningów)
jak wiadomo jest to sport w którym skakanie, lądowanie etc jest chlebem powszednim..
oprócz tego jeżdżę na nartach i ogólnie jestem osobą aktywną.
od jakiegoś czasu (kilka miesięcy czuję ból w kolanach) raz mocniej, raz lżej- jest to normalne, przetrenowanie itp, jednak dziś zauważyłem że przednia część obu kolan (w mojej opinii rzepka) lata luźno na boki w górę i w dół..
wystarczy to ustabilizować jakimś ściągaczem czy lepiej iść do lekarza? co może tu stwierdzićź lekarz, jak długa może być przerwa od sportu i ogólnie jakie mogą być konsekwencje dalszego trenowania i zaniedbania kolan?
pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
eyesonfire Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 21 podziękowań w 21 postach
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 12:19 am Temat postu: |
|
|
lepiej iść do lekarza, a jak zaniedbasz kolana to ostatecznie czeka cie operacja, a to nie jest przyjemne.
trenowałam siatkówkę 5 lat, ale często bolał mnie nadgarstek (mialam dawniej zlamany) i tak pobolewal, uwazalam ze to normalne, bo siatkowka to i praca rak, az w koncu spuchla mi reka niemilosiernie, poszlam do lekarza, i uslyszalam, ze musze zrezygnowac z tego sportu, bo w wieku 30-lat nie bede mogla uniesc widelca do ust.
takze, nie ma na co czekac. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kaamil
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 1:50 am Temat postu: |
|
|
no dobra a tak na oko jakie zabiegi mi "grożą", co mnie czeka itd? ile ~ przerwy w trenowaniu, graniu, czy będą problemy z chodzeniem (jakies kule itp) ?
pytam, bo chcę wiedzieć czego sie potem spodziewać i przygotować na to psychicznie bo nie będzie łatwo rzucić to wszystko tak z dnia na dzień.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 2:12 am Temat postu: |
|
|
Na oko to chłop w szpitalu umarł
Jak zrobią Ci badania to będzie można cokolwiek powiedzieć. Przede wszystkim jakiś RTG lub mniej szkodliwe USG, być może MR. Co więcej, ciężko stwierdzić. Zależy co wykażą ww. badania.
Także idź do lekarza. Im szybciej tym lepiej. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kaamil
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 2:40 am Temat postu: |
|
|
cóż.. skonczy sie weekend i postaram sie umowic do jakiegos ortopedy.. byle tylko nie trzeba za długo czekac bo znając życie to oleje ^^ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 2:45 am Temat postu: |
|
|
Zawsze możesz pójść prywatnie. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kaamil
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 3:48 am Temat postu: |
|
|
wątpie że to realne ale może mogłabyś mi polecić jakiegoś dobrego ortopedę na śląsku? (najlepiej okolice Katowic).. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 4:20 am Temat postu: |
|
|
Hmm...No nie za bardzo bo ja z ldz jestem ;] _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
iluminator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 9:30 am Temat postu: rehabilitacja po naderwaniu troczków rzepki kolanowej |
|
|
U mojego 11-letniego syna na USG stwierdzono (bez jakiejkkolwiek kontuzji) naderwanie wiązadeł rzepki lewego kolana i włożono mu nogę na 7 tygodni w gips. Przedwczoraj gips zdjęto, noga jest sztywna, boli, nie może zginać i jest załamany. Obcesowy lekarz w przychodni szpitala dziecięcego przy ul. Niekłańskiej w Warszawie powiedział, że noga "rozrusza się w sposób naturalny", a skierowanie na rehabilitację da mi za miesiąc.
Nie rozumiem, dlaczego rehabilitacji nie można wdrożyć od razu ?
Sama przeszłąm chorobę nowotworową i nie mam bezgranicznego zaufania do lekarzy.
Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi do kogo mam się zwrócić o rzetelną poradę.?
Z góry dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
|
|
eyesonfire Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 21 podziękowań w 21 postach
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 12:12 pm Temat postu: |
|
|
kamill, wpisz w google "znany lekarz" to taki portal, gdzie wpisujesz specjalizacje i miasto, wyswietla ci wiekszosc lekarzy wraz z opiniami pacjentow. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|