Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mona84
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Maj 18, 2007 9:35 pm Temat postu: konflikt serologiczny |
|
|
oczywiście jak każda kobieta chciałabym miec dzieci niestety oprócz tego że mam astme-ataki-biore leki wziewne,to w dodatku z mężem mamy konflikt krwii ja mam ARh- a mąż ARh+ w dodatku u moich rodziców wystepował dokładnie ten sam problem mama była w ciąży blixniaczej ja urodziła w 7 mieś ja przeżyłam mając niespełna kilogram drugie dziecko było już martwe w łonie od kilku mieś.Mam poważne wądpliwości czy zachodzić w ciąże,lekarz u której lecze sie na astme powiedziała ze w takim wypadku jest duze ryzyko poronień u kobiet |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mama Julki Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sob Maj 19, 2007 9:08 am Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak to wyglada w przypadku astmy,ale co do konfliktu to wiem z eteraz nie jest to strasznym zagrozeniem,podaje sie jakies przeciwciala i jest dobrze(tak mi sie wydaje)Moja kolezanka wlasnie 5 dni temu urodzila zdrowego synusia ( z mezem rowniez mieli konflikt)i nie wiem czy ona w ciazy czy dzidzi po porodzie i ona dostawali jakies przeciwciala zeby wszystko bylo dobrze i jest.Moze ktos wie cos wiecej na ten tamat w ci pomoze a co do Astmy to nie mam pojecia jaki ona moze miec wplyw na pprzebieg ciazy i porod..Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karioka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Sob Maj 19, 2007 8:41 pm Temat postu: |
|
|
Ja sie zgadzam z mamą Julki. Co do astmy nie wiem. Ale sama jestem dzieckiem z konfliktu. _________________ I'm your little butterfly... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
justynna
|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 5:32 pm Temat postu: |
|
|
a ja sie zgodze mam julki poniewaz moja sasiadka tez byla ostanio w ciazy i tez miala konflikt krwi i urodzila zdrowego synusia - poniewaz teraz maja jakies szczepionki a jak one nie pomoga to robia cesarke.U mojej sasiadki akurat zrobil cc bo szczepionki nie pomagaly - bardzo sie martwila i plakala niepotrzebnie bo dzidzia jest calkiem zdrowa-dodam ze to bylo jej drugie dziecko a ponoc przy drugim jest wieksze ryzyko |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Konflikt krwi przy pierwszym dziecku nie powoduje zadnych zagrożeń Na początku oznacza się grupę dziecka po urodzeniu a pani dostanie immunoglobulinę. Jesli bys nie dostała tego leku to przy następnym dziecku dochodzi do roznych konfliktów szczegolnie choroby hemolitycznej u dziecka ale teraz to zdarza się rzadko:)Proszę poczytać w internecie na temat konfliktu to sie uspokoisz:) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
trili2007
|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 11:25 am Temat postu: konflikt serologiczny |
|
|
Witam,
jestem w drugiej ciąży,
mamy konflikt serologiczny, ja mam B rh-, a mój mąż B rh +.
Pierwsze dziecko urodziłam zdrowe-3 lata temu.
Czy powinnam się martwić?
Jakie jest ryzyko że urodze dziecko z wadą genetyczną np. z zespołem downa?
Bardzo się tego obawiam a USG mam dopiero za 3 tygodnie.
Czy ktoś może mi pomóc a jednocześnie trochę mnie uspokoić? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 11:37 am Temat postu: |
|
|
zespołu downa to nie
może wystąpić niedokrwistość płodu lub choroba hemolityczna
pierwsza ciąza jest bezpieczniejsza, więc ryzyko jest większe teraz
należy określić przeciwciała anty-Rh w surowicy krwi. jeżeli będą obecne, to będzie trzeba je co jakiś czas powtarzać _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
trili2007
|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 12:51 pm Temat postu: |
|
|
jeżeli wystapi niedokrwistośc płodu lub choroba hemolityczna do trzeba brać jakies leki czy profilaktycznie bede coś dostawać? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 2:26 pm Temat postu: |
|
|
tzn. jeżeli wystąpi cięzka postać z choroby hemolitycznej, to przetacza się krew co ok. 2 tygodnie do ok. 35 tygodnia ciąży. a po pierwszym porodzie nie miałaś podawanej immunoglobuliny? _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
trili2007
|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 3:30 pm Temat postu: |
|
|
nie pamiętam,
rodziłam za granicą
zaraz po porodzie dostałam zastrzyk w pupę-ale to raczej nie o to chodzi
przed wypisem do domu miałam robione badanie krwi i jak mnie wypisali to znaczy że wszystko było wporządku |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|