Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karolek2
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 10:34 am Temat postu: Krwiak przymózgowy nadtwardówkowy. |
|
|
Witam!
Mam 17 lat. Na czole znikąd wyrośl mi mały guzek, udałem się z nim do chirurga który wypisał skierowanie na Tomografię. Zrobiłem tomografię i wczoraj odebrałem wynik. Niestety nic z tego nie rozumem, czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy to coś poważnego? Wizytę mam prywatnie u chirurga onkologa dopiero 3 lipca.
W prawej okolicy czołowo- skroniowo – ciemieniowej, od warstw podstawowych do nadkomorowych, widoczny jest „soczewkowaty” krwiak przymózgowy (nadtwardówkowy) o grubości do ok. 4 cm o niejednorodnej przeważnie wzmożonej gęstości. Po stronie lewej wykazano podtwardówkowy hipodensyjny krwiak przymózgowy o grubości do 7 mm obejmujący okolicę czołowo- skroniowo- ciemieniową, od warstw podstawowych do górno komorowych. W sąsiedztwie tego krwiaka obecne są korowe wybroczyny krwi wielkości do 8 mm. W przestrzeni podpajęczej lewej półkuli mózgowej oraz w szczelinie międzypółkulowej obecna jest hyperdensyjna krew. Stwierdza się znaczny ucisk na struktury głębokie i komorę boczną po stronie prawej i przemieszczenie układu komorowego nadnamiotowego w lewo o ok. 12 mm. Na skanach ocenianych na oknie kostnym wykazano szczelinowate pęknięcie łuski kości skroniowej prawej, bez przemieszczeń.
Z góry dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 10:53 am Temat postu: |
|
|
Miałeś jakiś wypadek? Mocny upadek, uderzenie w głowę? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karolek2
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 10:58 am Temat postu: |
|
|
Napisałem, że samo z siebie zaczęło się pojawiać. nigdy się nie uderzyłem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zibi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 11:24 am Temat postu: |
|
|
Nie napisze co to jest i co Ci dolega. Podejrzewam, że koleżanki również nie napiszą, to jest już zbyt poważne żeby oceniać. Nie jesteśmy lekarzami... Musisz poczekać do wizyty |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 11:46 am Temat postu: |
|
|
a nadciśnienia nie masz? _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|