Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tinny
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Cze 27, 2013 12:57 pm Temat postu: Kwas foliowy? |
|
|
Dziewczyny, od dłuższego czasu staramy się o dziecko i... coś nam nie wychodzi. Z pierwszą ciążą nie miałam problemu, a z tą drugą, ani rusz... Pani doktor powiedziała mi ostatnio, że mogę mieć problem z przyswajaniem kwasu foliowego i że takie problem ma wiele kobiet. Wiecie coś na ten temat? Co robić? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Czw Cze 27, 2013 1:09 pm Temat postu: |
|
|
A co to ma niby do rzeczy?? Miałaś robiony monitoring cyklu,badania hormonów itd _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tinny
|
Wysłany: Czw Cze 27, 2013 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Miałam, miałam kochana. I niby wszystko jest ok. Pani doktor chciała mnie uczulić na te niedobory, bo mają wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Mówiła, że powinnam brać kwas już teraz, a najlepiej gdybym przyjmowała metafolinę. Dla mnie trochę czarna magia, dlatego tak dopytuję. Naczytałam się o wrodzonej wadzie cewy nerwowej i tak się stresuję tym kwasem teraz... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Czw Cze 27, 2013 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Tinny a ile dziewczyn zachodzi w nieplanowana ciaze i nie w głowie im kwasy foliowe? i co .. rodza zdrowe dzieci..
nie przejmuj sie na zapas!
wszystko bedzie dobrze.
łykaj folik albo pochodne i nie stresuj sie. a skad lekarka moze wiedziec ze zle przyswajasz? co ma rentgen w oczach?
tak jak pisała Tosia trzeba spr czy masz owulke itp ,a moze z mezem cos nei tak? badaliscie nasienie?
ile czasu sie staracie? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Nie Cze 30, 2013 2:32 pm Temat postu: |
|
|
Kwas foliowy jest ważny w pierwszych 3 miesiącach ciąży bo wtedy włąnie tworzy się cewa nerwowa. Co do zajścia w ciąże to wpływu nie ma. Trzeba sprawdzić owulke _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
marta3432
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Sty 16, 2014 3:03 pm Temat postu: |
|
|
Kwas foliowy raczej nie ma wpływu na zajście w ciążę, ale faktycznie ciężko się wchłania, więc oprócz odpowiedniej diety trzeba brać go w tabletkach. Za to inne witaminy tak, mają wpływ, trochę się tym wszystkim interesowałam, bo sama miałam z tym problem, ---------- Może spróbuj je wprowadzić do swojej diety? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ariela
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2014 9:51 am Temat postu: |
|
|
Syntetyczny kwas foliowy wchłania się w całości. Gorzej jest z folianami z warzyw bo większość ginie podczas gotowania albo sie ulatnia. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kamila00
|
Wysłany: Czw Lut 15, 2018 2:10 pm Temat postu: |
|
|
Kwas foliowy raczej nie ma wpływu na płodność Może po prostu przez stres nie wychodzi? Co do problemów z przyswajaniem klasycznego kwasu foliowego wystarczy brać jego ciut droższą i lepszą formę- l-metyfolian wapnia, na przykład suplement mamadha premium go zawiera |
|
Powrót do góry |
|
|
|
malasyrenka
|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2018 8:24 pm Temat postu: |
|
|
Żeby wiedzieć czy ma się problemy z przyswajaniem kwasu foliowego wypadałoby zrobić odpowiednie badania.
O niedoborach kwasu foliowego można poczytać tu https://cheers.com.pl/wiedza/niedobor-witaminy-b9-objawy/
Warto brać kwas foliowy pozbawiony chemicznych skłądników, czyli omijać syntetyczne kwasy foliowe. Mi lekarz zalecił naturalną witaminę B9, jest trochę droższa od syntetycznej opcji, ale jest na pewno bezpieczniejsza. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|