Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kamilan
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 8:52 pm Temat postu: leki przeciwbólowe a ojcostwo |
|
|
Witam, mam 28 lat, a mąż 30. Mamy 3 letnią córeczkę i chcielibyśmy mieć 2-gie dziecko. Zastanawiamy się jednak, czy będzie bezpiecznym poczęcie dziecka, w momencie gdy mąż przyjmuje tramal (od roku) 3*100 dziennie?
Bardzo proszę o poradę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Na pewno jest to lek z grupy ryzyka i w ciąży kobieta może go przyjmować jedynie przez krótki czas i tylko w razie konieczności. Jeśli chodzi o mężczyzn to wykonywano badania i wykluczono jakoby lek ten miał wpływ na płodność oraz rozwój potomstwa. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
kamilan
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 2:38 pm Temat postu: |
|
|
czy wiesz może kto robił takie badania? gdzie o nich czytałaś? ... chętnie poczytam...
dzięki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 4:27 pm Temat postu: |
|
|
Wiesz co nie pamiętam publikacji ale miałam cały wykład na temat tego leku więc tyle wiem _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
kamilan
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 7:38 pm Temat postu: |
|
|
a czy są leki, przy których mężczyzna nie powinien mieć dziecka? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Ogólnie jak dobrze pamietam to leki ewentualnie mogą pogorszyć nasienie czyli np. uszkodzić plemniki. Kiedy do tego dojdzie nie zajdziesz po prostu w ciąże. Niektóre właśnie lekarstwa w ten sposób działają ..obniżają płodność . Ale nie działają wiecznie . Zazwyczaj po odstawieniu wszystko wraca do normy. Wśród tych leków jest np.metronidazol ,tetracykliny ,leki na zaburzenia endokrynologiczne ( tarczyca) itd. W skrócie nie przypominam sobie aby były jakieś leki które powodują wady u dziecka . Jednakże są lekarstwa które osłabią nasienie. Pogorszą parametry np. ruchliwosc lub całkowicie zmutują budowę . Takie plemniki generalnie nie mają szans na zapłodnienie jajeczka. No ale lepiej jednak odczekac około 2-3 miesięcy od zaprzestania brania leków.
Dużo bardziej znaczące są leki brane przez kobietę i na tym raczej trzeba się skupić. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|