Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka_
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 12:45 am Temat postu: luteina a ciąża? |
|
|
Witam.
Mam małe pytanko do Was. Mianowicie chodzi o to, że :
- kilka miesięcy temu zaniknęła mi miesiączka, ale jak wiadomo owulacja mogła nadal występować i w bardzo małym stopniu mogło dojść do ryzyka ciąży. w małym, no ale zawsze jednak jakieś ryzyko jest.
- udałam się do ginekologa, w związku z tą miesiączką. dostałam receptę na luteinę. brałam ją 10 dni, rano i wieczorem. skońvczyłam brac w sobote, a w niedziele rano mialam juz okres. ciagnal mi sie do dzisiaj [ czwartek ] i byl dosc obfity.
- i tutaj mam zapytanie : czy w takiej sytuacji mozna byc w ciazy?
luteina, jak czytalam, jest rowniez stosowana do utrzymywania ciąży, ale nie wiem zbytnio jaki ma dokladnie cel..
Nie jestem jakimś expertem w tych sprawach dlatego pytam się Was i licze na jakąkolwiek odpowiedz.. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mama Julki Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 1:14 pm Temat postu: |
|
|
jesli bylas u ginekologa ze wzgledu na spozniajacy sie okres to napewno wykonal badanie aby pptwirdzic lub wykluczyc ciaze.Skoro przepisal Ci luteine na wywolanie okresu wiec wykluczyl ciaze.To normalne ze dostalas okres luteina wlasnie po o jest.Zazywaja ja rowniez niekotre kobiety w ciazy na podtrzymanie ciazy aby uniknac ewentualnego poronienia. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Agnieszka_
|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 1:49 pm Temat postu: |
|
|
nie, nie.. nie wykonywal wlasnie zadnego badania zeby stwierdzic lub wykluczyc ciaze..
to zagrozenie ciązą wyniklo w sobote, a na badaniach bylam w srode.. wiec zreszta ani na usg nic zobaczyc nie mogl.. a badan tez nie robil..
zapytal sie tylko czy uprawialam sex - powiedzialam prawde, ze nie, jestem dziewicą.. wiec o ciazy nawet nie myslal..
ta sytuacja to byla taka troche nietypowa ale jak wiadomo w ciaze nie mozna zajsc tylko i wylacznie podczas pelnego stosunku.. fakt, prawdopodobienstwo jest baaardzo male, ale zawsze lepiej wiedziec na 100% ze jest okej. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mamusia
|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 1:00 am Temat postu: czy braniu luteiny morzna zajść w ciąże?? |
|
|
czy przy braniu luteiny morzna zajść w ciąże?? a i jeszcze jedno czy istnieje morzliwosc ze w ciąży bedzie wystepowal okres po luteinie ?
w czasie pierwszej ciazy nie mialam okresu ani krwawienia. opwinnam jeszcze dodac ze obecnie staramy sie o drugiego dzidziusia wiec stosunki sa i sa czeste
za odpowiedz dziekuje |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 1:12 am Temat postu: |
|
|
luteina nie jest środkiem antykoncepcyjnym i jak najbardziej można przy jej braniu zajść w ciążę. zwykle przyjmuje ją się w celu uregulowania miesiączek, przy pms, endometriozie, wtórnym braku miesiączki, niepłodności i poronieniach zagrażających dla podtrzymania ciąży. więc spoko.
i myślę, że jak zajdziesz w ciążę to i krwawienia miesiączkowego nie powinno być. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Justynka!!
|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 7:49 am Temat postu: |
|
|
emilka a czy luteinę może brać każdy tzn. bez konsultacji z lekarzem na własną rękę? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 11:38 am Temat postu: |
|
|
raczej nie, jest to lek na receptę, więc na własną rękę nie radzę. zwłaszcza, że to lekarz ustala w których konkretnie dniach cyklu ma być przyjmowana. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|