Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ursule
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 12:18 am Temat postu: martwy zab? |
|
|
Witam. Jestem na wakacjach za granica. Jakis czas temu zaczal mnie bardzo bolec zab. Stosowalam rozne leki przeciwbolowe, a takze tzw. sposoby domowe, najbardziej pomagalo mi przezuwanie gozdzikow. Mialam spuchnieta twarz. Poszlam tez do tutejszej dentystki, ktora najpierw zeby opukala, potem sprawdzila reakcje na zimno, wreszcie otworzyla ten nieszczesny zab (byla tam dosc duza plomba, zalozona ok 2 miesiace temu), oczyscila i wstawila cos w dziure. Okazalo sie, ze zab jest martwy. Dostalam antybiotyk Amoxicilline Sandoz 500mg, ktory przyjmowalam przez niecaly tydzien 3 razy dziennie oraz przeciwzapalny Ibuprofen EG 400 mg, 2 razy dziennie, jeszcze przyjmuje. Po wizycie zab mnie jeszcze troche bolal, teraz glownie troche swedzi, jesli tak to mozna nazwac, no i wciaz jem tylko druga strona. Troche boli kiedy go dotykam. Opuchliwny juz nie mam, zeszla jeszcze przed wizyta u lekarza. Jednakze kiedy dotykam mojej twarzy, szczeki w okolizach tego martwego zeba czuje jakies zgrubienie, wybrzuszenie. Nie jest ono widoczne, tylko wyczulane. Boli kiedy dotykam. Kiedy dotykam dziasel wokol tego zeba nie wyczuwam tego zgrubienia, ono jest glebiej. Moje pytania: czy to normalne? czy to wkrotce zejdzie? czy bedzie to mialo pozniej jakies konsekwencje? czy powinnam przyjmowac jakies leki? Nie mam mozliwosci udania sie znow do dentysty, dopiero kiedy wroce do kraju, czyli po 15 lipca. Co robic? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
esteve
|
Wysłany: Wto Lip 03, 2012 12:22 pm Temat postu: |
|
|
jeśli jest jakieś wygórowanie to możliwe że jest tam ropień. ibuprom był przeciwbólowo i przeciwzapalnie. antybiotyk podaje się m.in. przy ropniach. Tym bardziej, że ząb boli przy dotykaniu. jeśli nic się nie będzie działo to po powrocie do kraju proponuję udać się do dentysty, możliwe że będzie potrzebne zdjęcie rtg, oraz koniecznie dalsze leczenie zęba. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
airone
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2013 10:55 pm Temat postu: |
|
|
zdecydowanie trzeba isc do dentysty |
|
Powrót do góry |
|
|
|
julek.f
|
Wysłany: Wto Lut 17, 2015 9:03 pm Temat postu: |
|
|
nie ma na co czekać, jedynie dentysta może pomóc! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
olga123
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2015 9:45 am Temat postu: |
|
|
Widocznie lubisz tortury skoro jeszcze u dentysty nie byłaś. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
violet
|
Wysłany: Nie Maj 10, 2015 7:36 pm Temat postu: |
|
|
na pewno kolezanka odpowiedzila dentyste po powrocie z wakacji niemniej jednak warto jechac przygotowanym na taka podroz czyli srodki przeciwbolowe i jakies poszukac wczesniej klinik stomatologicznych w poblizu miejsca zamieszkania. Ja cale szczescie nie mialam nigdy takiej sytuacji ale to pewnie dlatego ze regularnie chodze do [zakaz umieszczania linków] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
KapitanAlfa
|
Wysłany: Pon Maj 11, 2015 12:58 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam od 6 lat korzeń po zębie, jest mocny, nie boli, nie przeszkadza mi. Nie wyrywam go więc. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Linor
|
Wysłany: Sro Maj 20, 2015 6:51 pm Temat postu: |
|
|
wizyta u dentysty jest konieczna |
|
Powrót do góry |
|
|
|
modliszka Spamer
|
Wysłany: Wto Sty 19, 2016 5:45 pm Temat postu: |
|
|
pewnie boicie się dentysty stąd sie dzieją te wszystkie problemy. Nic prostrzego zaprzyjaźnić się z jednym z nich |
|
Powrót do góry |
|
|
|
roxi88
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2016 4:40 pm Temat postu: |
|
|
Z zębami nie ma żartów! Jeżeli się o nie nie dba to potem można zachorować na rożne choroby, m.in. na choroby serca. Jeżeli boli ząb, abo coś tam jest nie tak to zawsze trzeba iść do dentysty. Leki przeciwbólowe tylko łagodzą dolegliwości, ale nie usuwają przyczyny. Ja miałam martwą piątkę, na zdjęciu RTG wyszło, że jest pod zębem ziarniniak torbielowy (stan zapalny zamknięty w torebce, przez co nie infekcja nie rozprzestrzeniała się). Dentystka powiedziała, że koniecznie do usuniecie. Pięknie wszystko wyszło, teraz mam spokój i nic mnie nie boli |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|