Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tvisha Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 7:02 pm Temat postu: moczenie nocne |
|
|
przegladalam w necie informacje ale nie znalazlam nic na powyrzszy temat jesli dziecko ma okolo 9 lat ...
moze ktos moze cos podpowiedziec ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sprezyna
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Tvisha myślę że przyczyna moczenia w nocy u dziecka w tym wieku może być jakiś strach, obawa, lęk - czyli na podłożu psychicznym, lub choroby układu wydalniczego, nerek, moczu, itp. ja jak byłam młodsza tez się moczyłam do łózka, u mnie związane to było z odmiedniczkowym zapaleniem nerek, zaleganiem moczu w pęcherzu, często miałam zapalenie pęcherza. Potem nagle nerki przestały mi pracować, woda zalegla w organizmie, teraz mam skłonność do kamicy nerkowej.
Strasznie przez to się wycierpiałam jako dzieciak, szczególnie źle wspominam długie pobyty w szpitalu. Myślę że z dzieckiem trzeba się udac na badania moczu i krwi w pierwszej kolejności, ja miałam także robione prześwietlenie, usg brzucha, wizyta u ginekologa, cystografię mi robiono w szpitalu. Jeśli to nie na podłożu psychicznym to badania to wykażą.
Acha mój brat też jest w tym wieku i zdarza mu się popuścić w majtki kiedy się smieje. Może to być związane też z niedojrzałością mięsni utrzymujących mocz w pęcherzu, lub częste pzetrzymywanie moczu wobec czego następuje w nocy samoistne wydalenie go z przepełnionego pęcherza. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tvisha Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 7:24 pm Temat postu: |
|
|
wlasnie wyczytywalam info i wiecej jest o dzieciach 4-5 lat do 7 a po 7 juz cisza wiec zastanawialam sie czy to wogole mozliwe ...
Problemu podlega chlopak ktorym sie opiekuje ... jego ojciec powiedzial ze zdarza mu sie to zadko
ale jednak
w necie gdzies wyczytalam ze problemy psychiczne raczej nie sa przyczynami.
Z tego co pamietam dzien poprzedzajacy chlopak wypil dosc duzo plynu ...
Nie dokonca wiem czy mam sie tym dalej interesowac czy skoro to zadkiego to nic groznego |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 8:07 pm Temat postu: |
|
|
najlepiej zrobić badania krwi i moczu.
one powinny wykazać, czy istnieje jakiś problem.
ja kiedyś chorowałam na refluks przewodów moczowych. moczyłam się codziennie. ale oprócz tego były często nawracające: gorączka, zatrucie organizmu, wymioty, zakażenia dróg moczowo- płciowych. po operacji "mokrych" nocy było coraz mniej, jednak zdarzało się, że moczyłam łóżko nawet kiedy miałam już 10 lat.
może rzeczywiście chłopak za dużo pije przed snem i nie wybudzi się w odpowiednim czasie.
jednak jeśli się to zdarza to zaleca się pójść z tym problemem do pediatry. i niech on zadecyduje co dalej. bo moczenie nocne ma także niekorzystny wpływ na psychikę dziecka. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sprezyna
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 9:46 pm Temat postu: |
|
|
Może faktycznie jest tak ze chłopak pije dużo wieczorem, ma twardy sen wobec czego zdarza mu się czasami zmoczyć łóżko.
Uważam że najlepszym rozwiązaniem byłoby żeby podczas bada kontrolnych u lekarza rodzice wposmnieli o tym, lekarz na pewno znajdzie jakąś przyczynę lub skieruje na badania. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tvisha Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 11:22 pm Temat postu: |
|
|
no ok ...
powiem mu ze raczej to nic powaznego ale dobrze by bylo by sie jednak zapytali lekarza przy okazji i sie o to zatroszczyli by sie dziecko bardziej nie skrzywilo |
|
Powrót do góry |
|
|
|
annka22
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 3:52 pm Temat postu: Re: moczenie nocne |
|
|
Tvisha napisał: | przegladalam w necie informacje ale nie znalazlam nic na powyrzszy temat jesli dziecko ma okolo 9 lat ...
moze ktos moze cos podpowiedziec ? |
Ja sikałam w majtki w nocy do ok 10 roku życia, nie byłam na żadnych badaniach samo przeszło.
Musisz porozmawiać z dzieckiem o tym, wytłumaczyć, że to jest złe. Dziecko samo będzie próbowało przestać sikać w nocy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 12:55 pm Temat postu: |
|
|
ej no. przecież dziecko w tym wieku już pojmuje, że to co mu się przydarza nie jest dobre. niepotrzebnie wpędzać go w dodatkowe poczucie winy
moczenie w tym wieku nie jest normalne dlatego lepiej chuchać na zimne i skonsultować się z pediatrą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tvisha Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sob Lis 29, 2008 1:41 pm Temat postu: |
|
|
ja to tez uwazam ze chlopak rozumie jest wystarczajaco duzy by zdawac sobie sprawe ...
podobno byli z nim u lekarza ktory stwierdzil ze puki co jest ok ... bedzie trzeba sie jeszcze raz skontaktowac jak zacznie moczyc krwia ... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Suforia
|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 2:44 pm Temat postu: |
|
|
Moczenie nocne może dotyczyć człowieka w każdym wieku, nawet u dorosłych się zdarza. Najważniejsze to wyłapać przyczynę, koniecznie trzeba pójść do urologa. U mojego kuzyna dodatkowo szukali pomocy u psychologa (ponoć urolog kazał, więc pewnie coś na rzeczy jest). Tu w temacie jeszcze artykuł LINK USUWAM! to nie miejsce na reklame. czytaj regulamin forum, nast razem bedzie ostrzezenie.!!! ---Wind_of_hope---
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|