Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Morfologia, analiza wyników krwi, part.2

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 40, 41, 42  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Wyniki badań
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anulcia

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Wrz 21, 2007 9:49 pm    Temat postu: wysoki poziom erytrocytow Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam
ostatnio robilam dla alergologa na zlecenie internisty morfologie. ilosc erytrocytow do tej pory mialam w gornym przedziale, podczas tego wlasnie badania ujawnilo sie juz przekroczenie normy (5,26 mln podczas gdy norma wg tego laboratorium wynosi 5,1). wiem, ze nie jest to jeszcze tragedia, ale moja babcia, ktora przez 30 lat badala krew powiedziala, ze trzeba badanie powtorzyc i isc do lekarza. moje pytanie brzmi: czy moze cos, co zjadlam w duzych ilosciach lub wypite preparaty witaminowe typu plusssz, mogly wplynac na poziom erytrocytow? jakie sa objawy, ktore pacjent moze obserowac podczas ich wysokiego poziomu?

czytalam o nadkrwistosci, troche mnie te opisy postraszyly, ale wiem, ze grozniejsza jest anemia. ostatnimi czasy jestem troche leniwa, wiecznie chce mi sie spac i nie mam energii (a moze tylko zwalam na sklad krwi).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pią Wrz 21, 2007 10:17 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wiem, że każde laboratorium ma własne normy, ale erytrocyty to zwykle do 5,4 to norma. w każdym razie martwić sie powinnaś, gdyby przekroczyły 7mln, a tak to jeszcze nie ma co panikować. poza tym jeżeli reszta wyników jest w normie (jak tam hemoglobina? w normie czy podwyższona?), to wszystko jest ok. czasami poziom erytrocytów podnosi sie po dłuższym niedoborze tlenu w organizmie lub w wyniku problemów z krążeniem. oczywiście jeżeli hemoglobina i erytrocyty byłyby wyraźnie za wysokie, to już inna bajka wtedy.

osoby z wyraźnie podwyższonymi erytrocytami mogą mieć bole i zawroty głowy, zaczerwienioną twarz czy kończyny, skłonności do zakrzepów, zasinienie śluzówki jamy ustnej.

aha, no nie wiem, czy to tak dobrze przed morfologią coś jeść i pić preparaty witaminowe. powinno się ją wykonywać na czczo (ew. lekką herbatę wcześniej wypić, żeby krew nie była zbyt zagęszczona po nocy), bo to jednak wypływa na wyniki. i niektóre leki, jeżeli przyjmowało się przez dłuższy czas też wpływają.
anulcia

PostWysłany: Pią Wrz 21, 2007 10:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

oczywiscie, na czczo, chodzilo mi o jedzenie/picie dzien wczesniej. hemoglobina w normie - 14,6, a mcv 84,4, czyli w normie. reszta rowniez w normie, jedynie w rozmazie kwasochlonne wyniosly 75 (norma tego laboratorium to 70).
poczekam na okres, odczekam tydzien i pojde na ponowne badania, zobaczymy wtedy Smile
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pią Wrz 21, 2007 10:25 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

myślę, że jest w porządku, ale lepiej dla pewności powtórzyć badania. ostrożności nigdy nie za wiele Wink
Zibi
Przyjaciel forum

Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Sob Wrz 22, 2007 12:29 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wszystko jest ok Smile Bez nerwów.
Powrót do góry
rozga

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 9:26 am    Temat postu: badania krwi Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,
Mam pytanie dotyczące wyników badań krwi: czy nadmiar żelaza we krwi jest szkodliwy w jakikolwiek sposób? Co robić, aby poziom żelaza zmniejszył się?

Pozdrawiam
Kasia
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 11:44 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak długotrwale poziom jest podwyższony,to jest szkodliwy, bo zaczyna się odkładać początkowo w wątrobie, co może prowadzić do np. marskości a w dalszej kolejności w innych miejscach. zresztą może doprowadzić do cukrzycy, zapalenia stawów, niedoczynności przysadki, podnosi poziom cholesterolu.

a leczenie? sama nie wiem. albo upust krwi albo leki (np. exjade - deferazyroks) coś na bazie desferoksamin. no i chyba dieta.
rozga

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 12:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za odpowiedź. Czy w takm układzie powinnam zrobić ponowne badania za jakiś czas? Jesli poziom się nie zmniejszy to chyba lekarz powinien mi coś przepisać? Jeśli chodzi o upust krwi to powinnam robić to regularnie? Co jaki czas?

Pozdrawiam
Kasia
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 1:49 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a od jak dawna i jak bardzo masz podwyższone żelazo?
chyba najlepszym wyjściem będzie zrobienie za jakiś czas badanek i właśnie zobaczenie, czy nadal jest za dużo. jeżeli tak, to zgłosić sie do lekarza i wtedy on zadecyduje już, co robić Smile
jeśli teraz masz bardzo ponad normę, to warto byłoby od razu skonsultować te wyniki.

co do upustów, to nie ma dokładnie określonego, jak często i ile, bo to zależy od organizmu, płci, wieku i wyników badań. w przypadkach chorobowych zwykle przeprowadza się co tydzień, w profilaktyce co miesiąc.
rozga

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 3:59 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie wiem właśnie od kiedy mam podzyższone żelazo, bo wyszło to teraz przy ostatnich badaniach. Tak naprawdę lekarz nie potrafił powiedzieć co dalej robić, tylko powiedział, że za jakiś czastrzeba powtorzyć badania. Także pewnie dowiem się co dalej robić po następnych badaniach. Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Wyniki badań Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 40, 41, 42  Następny
Strona 4 z 42