Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Nadczynnosc tarczycy? czy aby na pewno?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Endokrynologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ehha

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 8:03 pm    Temat postu: Nadczynnosc tarczycy? czy aby na pewno? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam kilka pytań co do nadczynności tarczycy. Mam 17 lat i boje się, że mogę mieć taką dolegliwość. No więc zacznijmy od tego ze mam problem z trzęsącymi się rękami. Często zaczynają mi się trzęść ręce w rożnych sytuacjach. Kiedy zauważyłem że nie mogę nad tym panować postanowiłem szukać w internecie jakiejś porady. Okazało się że to jeden z objawów nadczynności tarczycy. Więc mam pytanie czy nadczynność tarczycy może być dziedziczna? jak się na nią choruje czy wygląda to jak np. grypa że nagle pojawia się kilka objawów czy raczej powoli z czasem choroba się rozwija? jak się ją leczy i jakie są dalsze powikłania? Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 9:49 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

po samym trzęsieniu się rąk nie rozpoznaje się nadczynności Wink a masz jakieś inne objawy? może masz małą masę ciała, dobrze się odżywiasz?
Gosia85
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 10:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

trzęsące się ręce mogą być też objawem nerwicy, przemęczenia, nadmiernego stresu. nieodpowiedniej diety, braku snu , nadmiaru kofeiny, zmianami ciśnienia.

najprostszy sposób żeby zobaczyć czy ze strony tarczycy jest ok to zrobienie badania TSH. idź po skierowanie do ogólnego- w Twoim wypadku pediatry.
ze skierowaniem badanie wykonywane jest bezpłatnie, bez skierowania kosztuje od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych- w zależności od miasta i laboratorium.
Powrót do góry
ehha

PostWysłany: Sro Sty 20, 2010 8:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Masę ciała mam małą ale tak zawsze było. Ale chciałbym wrócić to pytania jak się na nią choruje? jak choroba się rozwija w organizmie? czy powoli z czasem czy może nagle?
Powrót do góry
Krysia-Zdzisia

PostWysłany: Wto Sty 26, 2010 7:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zdecydowanie powinnas pojsc do lekarza i porozmawiac o swoich dolegliwosciach, taki objaw moze swiadczyc o wielu chorobach, jak juz pisala Gosia85, najlepiej poradzic sie specjalisty, nie stawiaj sobie diagnozy na podstawie informacji z sieci, tu mozemy sobie pomagac, radzic, a lekarz wg mnie i tak jest niezbedny
Powrót do góry
Pufka

PostWysłany: Wto Sty 26, 2010 9:25 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja mogę odpowiedzieć na pytanie o nadczynność, bo sama na nią choruję o wielu lat:

Nadczynność to:
- spadek wagi ciała (u mnie 10 kilo w miesiąc!!)
- bóle brzucha
- permanentne poczucie głodu
- trzęsące się kończyny
- nadpobudliwość
- nadpotliwość całego ciała
- przy dużym problemie: agresja, skłonność do kłótni, zmiany osobowości, wytrzeszcz oczu.

Należy zbadań poziom hormonu TSH oraz FT4 i FT3. Jeśli wynik okaże się pozytywny, lekarz zapisze Thyrozol.
Powrót do góry
Krysia-Zdzisia

PostWysłany: Sro Sty 27, 2010 1:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A mozna sie z tego calkowicie wyleczyc, czy tylko zlagodzic skutki?
Powrót do góry
Pufka

PostWysłany: Sro Sty 27, 2010 4:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Można się całkowicie wyleczyć, ale trwa to czasami kilka lat. Trzeba regularnie brać leki, systematycznie odwiedzać lekarza i badać poziom hormonów co jakiś czas. Moja mama, która choruje z kolei na niedoczynność będzie brała leki do końca życia, bo ją choroba złapała w późnym wieku. Młodzi ludzie natomiast mają szansę na całkowite wyleczenie.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Endokrynologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1