Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 4:05 pm Temat postu: Neutropenia
Witam
Po badaniach stwierdzono u mnie neutropenie. Od pewnego czasu mam caly czas goraczke ok 37-38 stopni. Zadnych innych objawow chorobowych, tylko goraczka. Wczesniej (pare lat temu) lezalem ponad miesiac w szpitalu majac non stop 39 stopni.
Pytanie: czy jest mozliwosc leczenia tej choroby? jakie sa powiklania na dluzsza mete? ciezko mi znalezc jakiekolwkiek informacje
Powrót do góry
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 8:58 am Temat postu:
Neutropenia - to zagrażający życiu deficyt ważnych komórek obronnych krwi – granulocytów. Dorosły człowiek powinien posiadać około 4 500 do 10 000 wszystkich komórek obronnych - białych krwinek (zwanych leukocytami) na 1 mikrolitr krwi. U dzieci liczba ta jest trochę wyższa, zaś noworodki mogą mieć nawet do 30 000 krwinek białych na 1 mikrolitr. Liczba leukocytów, w skład których wchodzą również granulocyty świadczy o zdrowiu człowieka. Niedobór komórek obronnych we krwi może być spowodowany infekcją wirusową, bakteryjną, czy chorobą nowotworową i skutkami jej leczenia