Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maciejku
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 2:37 pm Temat postu: Odleżyny |
|
|
Mam problem z odleżynami u starszej osoby siedzaco-leżącej,odleżyny pojawiły się na tyłku i nie mozemy się ich pozbyć.Są to zaczerwienienia dość duże (nie rany). |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Marcin Kowalik
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 3:01 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Spróbuj:
----- o nie, proszę napisać własnymi słowami lub cos doradzić a nie ograniczac sie do podawania linków do tego typu stron. pozdrawiam. emilka -----
Tam jest artykuł o odleżynach i kilka sposobów na nie.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin Kowalik |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 5:51 pm Temat postu: |
|
|
- dieta wysokobiałkowa z zawartością białka zwierzęcego, wit C i cynku
- półprzepuszczalne opatrunki np. hydrożelowe
- ruch (starać się obracać osobę na łóżku, zmieniac pozycje na wózku co 5-10 min)
- poduszki i materace żelowe lub gąbkowe
jak dojdzie do martwicy tkanek, no to chirurg. ogólnie to leczenie odlezyn powinno przebiegać pod kontrolą lekarza..
niestety te informacje podałam na podstawie internetu. sama nie miałam do czynienia w odleżynami, więc nie jestem w stanie pomóc. ale może ktoś się znajdzie _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 7:32 pm Temat postu: |
|
|
A z masci to mozna spróbować Dermazin(lekkie odlezyny), argosulfan(polecam), solcoseryl i opatrunek granuflex. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
sun
|
Wysłany: Wto Sty 18, 2011 3:51 pm Temat postu: |
|
|
Słyszałam o preparatach, które mogą zapobiegać odleżyna, a nawet je leczyć, jak się już pojawią, więc może dobrze jest coś takiego kupić, jeżeli wiemy, ze dana osoba będzie długo musiała leżeć w łóżko. Z reguły dotyka to ludzi starszych i schorowanych, ale nawet jak się jest młodszym, to coś takiego może się przydać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
zabiegana
|
Wysłany: Sro Lut 05, 2014 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o preparaty apteczne bez recepty to nam na odleżyny farmaceutka poleciła Curiosin. Żel jest bardzo skuteczny, leczy rany odleżynowe, a także daje efekt załagodzenia bólu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
miody_M
|
Wysłany: Sro Lut 26, 2014 9:22 pm Temat postu: trudno gojące się rany, zainfekowane, odleżyny |
|
|
W temacie odleżyn najlepiej radzić się specjalistów, osoby które na co dzień pracuję opiekują się osobami leżącymi. Ważnym elementem jak już wspomniano jest zapobieganie, poprzez stosowanie odpowiedniego materaca, masaże, oklepywanie.
Jeśli zaś chodzi o proces leczenia odleżyn, to polecany jest również miód Manuka. W leczeniu stosuje się miody o indeksie MGO400+ lub więcej. Po uprzednim oczyszczeniu rany, delikatnie rozprowadza się miód a następnie przykrywa gazą. Opatrunki z zastosowaniem miodu powinno się zmieniać co 8 godzin.
Wyjątkowe właściwości miodu Manuki, oprócz właściwości antybakteryjnych, zawierają składniki odżywcze, wspomagają regenerację tkanek, przyśpieszają gojenie.
Wsparciem w leczeniu odleżyn, ran cukrzycowych może być także olejek z krzewy Manuka - przyśpiesza gojenie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
cukierek123
|
Wysłany: Pią Mar 14, 2014 12:30 pm Temat postu: |
|
|
mojej babci smarowaliśmy odleżyny żelem curiosin. mimo, że dostępny bez recepty to bezpiecznie jest porozmawiać przed użyciem ze specjalistą. my bylismy bardzo zadowoleni z efektów więc i może Tobie pomoże. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fuszer Spamer
|
Wysłany: Pią Cze 20, 2014 10:24 pm Temat postu: |
|
|
Sudocrem bardzo dobrze łagodzi bolące miejsca, zapobiega odleżynom i goi te już powstałe. Jest przyjemny w zapachu i dobrze się rozprowadza na skórze. W aptece na pewno kupisz, nie jest drogi. Są małe i duże opakowania. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
urm
|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2018 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Szukam dobrego preparatu na odleżyny.
Czy warto jest Waszym zdaniem kupować równiez materac? _________________ http://www.biomedical.pl/forum |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|