FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sylwiaczajka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 7:29 pm Temat postu: opuchlizna jednej nogi limfy |
|
|
blokady limfatyczne w konczynach dolnych lub w miednicy malej czy ktos wie cos na ten temat |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Rygma
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Maj 08, 2013 12:36 am Temat postu: Brak przepływu chłonki/limfy |
|
|
Witam !
Co prawda już dawno napisałaś Twoją wiadomość, ale mimo to postanowiłam odpowiedzieć Wiem coś na ten temat - od ponad 4 lat mam problemy z obrzękiem stóp, a mianowicie z brakiem przepływu chłonki (inaczej zwanej limfą). Dużo czasu zajęło zanim nasi "genialni" lekarze wpadli na pomysł, aby zrobić mi badanie zwane limfoscyntygrafią. Zanim to jednak nastąpiło, byłam królikiem doświadczalnym, biorąc różnego rodzaju leki i zastrzyki. Teraz leczę się podkolanówkami uciskowymi 2 stopnia kompresji, masażami limfatycznymi (inaczej drenażami limfatycznymi), jednak z tymi jest ciężko, bo terminy są zazwyczaj odległe. Ogólnie polecam po prostu wizytę u chirurga naczyń, mam nadzieję, że coś poradzi. Pozdrawiam
Dodano po 4 minutach:
Dodatkowo robię jeszcze czasem zimno/ciepłe prysznice nóg - to pobudza krążenie i na chłonkę też dobrze wpływa. Poza tym śpię z nogami uniesionymi wyżej i w trakcie dnia staram się też czasem kłaść je wyżej. Nie wskazane są też różnego rodzaju skaleczenia, gdyż może to przerodzić się w coś gorszego - nogi z obrzękiem gorzej się goją.
P.S.Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania, to chętnie pomogę, w miarę możliwości - mogę jedynie z własnego doświadczenia, ale to momentami jest niezwykle cenne, bo zdarza się, że niektórzy lekarze, czy fizjoterapeuci nie bardzo wiedzą co to jest i jak to leczyć :/ Pozdrawiam i życzę jak najwięcej zdrowia ! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|