Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
WIKI16
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 22 podziękowań w 22 postach
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 1:35 pm Temat postu: |
|
|
gosiaa91 zależy jeszcze w jakim dc robiłaś badania |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gosiaa91
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 2:16 pm Temat postu: |
|
|
robiłam badania w 53dc... po 2 tyg odebrałam wyniki i wczoraj miałam robioną krzywą insulinową i też wyszła za wysoka. Lekarka stwierdziła klasyczne PCO. Przepisała mi siofor 850. Mam brać 1 tabletkę dziennie przez 3 miesiące i potem przyjść na wizytę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Patka637
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Mar 29, 2012 10:40 pm Temat postu: |
|
|
hej mam pytanie robiłam usg bo mam ciągle problemy z okresem. wynik jest taki;
Trzon macicy przodozgięty,jednorodny,owymiarach 43xAP 31 mm.Endometrium o równych zarysach,hypooechogenne,warstwowe szerokości 2,5mm
Oba jajniki położone typowo,z licznymi pecherzykami po 5x8mm(po ok25szt.w każdym),prawy 32x20x21mm.(obj.13,75mc3),lewy35x19x22mm.(obj.13,30cm3).Zagłębienie Douglasa bez wplnego płynu.
Mam pytanie odnośnie tego usg czy mogę mieć policystyczne jajniki? Bardzo proszę o odpowiedz na moje pytanie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Pią Mar 30, 2012 5:26 pm Temat postu: |
|
|
Usg wskazuje na jajniki policystyczne. Jednak aby potwierdzic schorzenie potrzebne bedzie wykonanie badań hormonalnych takich jak LH i FSH. Ich stosunek zapewne będzie zaburzony co potwierdzi ostatecznie PCO _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Patka637
|
Wysłany: Pią Mar 30, 2012 7:49 pm Temat postu: |
|
|
a jak wygląda leczenie PCO?Czy można potem mieć dzieci ,czy przy zażywaniu leków chudnie się czy tyje(dodam że jestem otyła)?najbardziej boje się tego że będę bezpłodna!((((
Dodano po 1 minutach:
a hormon LH to prolaktyna? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Pią Mar 30, 2012 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Lh to Lh a prolaktyna to prolaktyna . Zupełnie inny hormon.
Jestem przypadkiem który pokazuje ,że przy PCo mozna mieć dzieci wiec spokojnie. Pco niestety jest bardzo uciazliwe i wyleczyć się nie da tylko ewentualnie zaleczyć . Otyłośc bardzo często wystepuję przy PCO choc ja jestem szczupła. Jak się leczy ? No cóż wszystko zależy od tego co te PCo powoduję . Cz zaburzenia w miesiaczkowaniu, czy problemy w zajściu w ciaze czy otyłość, nadmierne owłosienie itd. Leczenie jest zależne od wielu czynników. Najczęściej jednak stosuję się leki hormonalne czyli tabletki anty które musza bc odpowiednio dobrane. Jeśi chcesz zajść w ciaże to leczenie bedzie inne . Raczej ukierunkowane na wywołanie owulacji . To tak w wielkim skrócie. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Patka637
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2012 12:28 am Temat postu: |
|
|
Dziękuje bardzo za odpowiedz ,przeraża mnie to wszystko strasznie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2012 3:29 pm Temat postu: |
|
|
Nie ma co sie stresować . To nie takie straszne . Zrób badania hormnów i im szybciej zaczniesz się leczyc tym jajniki nie będą tak bardzo obciazone pęcherzykami. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
pco
|
Wysłany: Sob Kwi 06, 2013 10:06 pm Temat postu: pco a wynik bhcg |
|
|
witajcie od 4 lat leczę się na pco. jestem już po laparoskopii. Jestem już tym wszystkim bardzo zmęczona ale walczę dalej:) nie można się poddawać. Tym razem mam problem ponieważ jestem już po owulacji byłam na monitoringu i chyba pękło w końcu wszystko na to wskazuje po 6 dniach zrobiłam test ciążowy i wyszedł negatywnie więc na drugi dzień zrobiłam bhcg i wynik mam 6,52 czyli wczesna ciąża czy jest to możliwe? czy na betę miały raczej wpływ hormony które brałam. PROSZĘ POMÓŻCIE MI BO SIĘ CHYBA ZAŁAMIĘ. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 7:38 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze..... Po 6 dniach test ale od czego. Jeśli od owulacji to nic dziwnego, że nie wyszedł. Wychodzi dopiero po około 12dniach od owulki. Beta też zależy.... Normy masz wiec sprawdź ale jeśli są takie jak u mnie to jest ciąża. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|